Rózsák

Kisvirágú őszirózsa fajták

A kisvirágú őszirózsa apró virágokkal díszített hajtásai a fátyolvirág könnyedségét könnyedségét idézik.

Jellemzők

A közismert őszirózsa mellett létezik néhány különösen kecses faj , amely megőrizte az eredeti vadcserje jelleget. Dúsan elágazó hajtásaikat szinte elárasztják a pasztellszínű fészkesvirágzatok. Az apró levelek kiemelik a növények kecsességét.

A tűlevelű őszirózsa (Aster ericoides) szeptembertől októberig parányi fehér virágfejek lepik el, melyek az őszi fátyolvirághoz teszik hasonlóvá. A fehér ‘Schneetanne’, a ‘Brimstone’ és a ‘Schneegitter’ fajta mellett vannak pasztellárnyalatú változatai is, például a rózsaszínes lila ‘Ringdove’ és a világoslila ‘Erlkönig’. Erőteljesebb színben pompázik a rózsaszín ‘Pink Star’ és a kék ‘Blue Star’ fajta.

A szívlevelű őszirózsa (Aster cordifolius) sárga közepű, halványlila virágokat hoz. Élénkebb színű a levendulakék ‘Ideal’ fajta. Mutatós ezenkívül a világoslila ‘Blütenregen’ és az ezüstöslila ‘Silverspray’ fajta.

Az Aster Pringlei ‘Monte Cassino’ novemberig hozza fehér virágait, de ez a fajta kissé fagyérzékeny.

Tűlevelű őszirózsa (Aster ericoides)
Tűlevelű őszirózsa (Aster ericoides) (Foto: Rochelle Fjeldstrom (cc-by-sa)

Ültetése

A kisvirágú őszirózsa rendkívül sokoldalúan használható a kertben. Szabályos ágyásban tompítja a magas, erőteljes színű őszi évelők merevségét. Az elegáns formájú, laza bokrok ugyanakkor az alacsony kísérőnövények szőnyege fölé emelkedve is jól érvényesülnek.

Természetes kertekben szép, enyhén elvadult hatást keltő őszi képet festhetünk, különösen, ha tarka őszi színű fűfélékkel és cserjékkel társítjuk. Vágott virágként a kecses virágbugák a tarka őszi csokrok tetszetős kiegészítői. A virágkötők elsősorban az Aster pringlei ‘Monte Cassino’ fajtát kedvelik.

Ültetési idő: tavasz

Ültetés lépései:

1. Ásóvillával lazítsuk fel a talajt. Keverjünk a földhöz komposztot, valamint komplex szerves és ásványi műtrágyát.

2. Ássunk a gyökérlabda átmérőjével megegyező mélységű, valamivel szélesebb ültetőgödröt. Lazítsuk fel a gödör alját és oldalát.

3. Vegyük ki a növényeket a cserépből, és lazítsuk fel a gyökérlabdát. Ültessük el őket talajszintben, tőtávolság: 40-50 cm.

4. Körben töltsük fel a földet, és jól nyomkodjuk le. Alapos öntözés után takarjuk a talajt szalmával vagy levélkomposzttal.

5. Tartós szárazság esetén alaposan öntözzünk. Késő ősszel, virágzás után vágjuk vissza a növényeket kevéssel a talajszínt felett.

Gondozás

A kisvirágú őszirózsa egyszerűen gondozható évelő növény. Szeptembertől novemberig virágzik, vágott virágnak is alkalmas. A napos, meleg helyet kedveli, de a forróságot és a szárazságot nem viseli el. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván, amelyben nem pang a víz. A laza, homokos talajt javítsuk nagy mennyiségű komposzttal.

Tavasz – ültetés és gondozás

Kedvező ültetési idő. Trágyázzuk meg az áttelelt növényeket. Négy-öt évente, amikor a növények belülről kopaszodni kezdenek, osszuk őket részekre. Ha lehet, ültessük a cserjéket új helyre, hogy megelőzzük a fonalférgek elszaporodását.

Nyár – öntözés és karózás

Tartós szárazság esetén alaposan öntözzük meg a kisvirágú őszirózsát. A növekvő hajtásokat kötözzük ki megfelelő támasztékhoz. Takarjuk a talajt.

Ősz – visszavágás

Elvirágzás után vágjuk vissza a növényeket körülbelül tenyérnyire a talaj felett, hogy meggátoljuk a magok szétszóródását. Távolítsuk el a támasztékokat. Takarjuk a gyökér környékét lombbal vagy komposzttal.

Kártevők és betegségek

Ha az őszirózsát megtámadták a fonalférgek, a növényen sárgásbarna foltok jelennek meg, a levelek elszáradnak és lehullanak. A fertőzött növényeket távolítsuk el és semmisítsük meg. Erre a helyre ne ültessünk több őszirózsát, és fertőtlenítsük a talajt megfelelő zöldtrágyakeverékkel.