Rózsák

Rózsa metszése

Ha rózsáinkat a megfelelő időben, helyesen metsszük, egészségesek lesznek és szebb virágokat hoznak.

Miért kell metszeni?

Vágjuk le az öreg vagy beteg ágakat, hogy a rózsa megtartsa mutatós, telt formáját. A helyes metszés ráadásul serkenti az új hajtások és bimbók fejlődését, így a növény több virágot hoz. A jó metszés megóvja a rózsa egészségét, és lehetővé teszi, hogy elegendő levegő jusson a bokor belsejébe, így megelőzi a gombás megbetegedéseket.

Mikor kell metszeni?

A rózsa metszését tavasszal végezzük, április elején, amikor az ágak növekedésnek indulnak. Ősszel csak a hervadt virágokat és a kocsányokat vágjuk le.

Hogyan kell metszeni?

A megfelelő szem (rügy): Egy kifelé mutató szem felett metsszük le az ágat, hogy a rózsa terebélyesre nőjön. Ha a metszést egy befelé mutató szem felett végezzük, akkor a rózsa csak gyenge ágakat növeszt a bokor árnyékos közepében.

A helyes szög: A hajtás vagy rügy felett 0,5 cm-rel, 45°os szögben metsszünk. Ha a metszés helye túlságosan közel esik a hajtáshoz, akkor az nem nő tovább. Ha túl távol van tőle, akkor a kiálló ágrész elhal.

Egyetlen sima, egyenes vágás: Csak éles metszőollót használjunk. Ha túl vastag az ág, alkalmazzunk erős ágvágó ollót. Az egyenetlen metszlap támadási felületet nyújt a kártevőknek és a gombáknak. Ilyenkor lejjebb még egyszer metsszük meg az ágat.

A rózsáknak 2-3 évre van szükségük, hogy megeredjenek. Ezalatt lehetőleg csak a feltétlenül szükséges metszést végezzük el. Később már erőteljesebb visszavágást is elvisel a rózsatő.

Gondozás

A vadhajtásokat úgy távolítsuk el, hogy kitakarjuk a gyökérnyak, és a hajtást tőből letörjük vagy levágjuk.

Az elhalt, letört és beteg hajtásokat vágjuk vissza az egészséges részig (fehér vagy világoszöld velő).

Vágjuk le a vékony hajtásokat. Nem hoznak virágot, és csak pazarolják a növény energiáját.

Ha az ágak keresztezik vagy érintik egymást, a kisebbeket vágjuk vissza. Ez erősíti a megmaradt hajtásokat.

Éves gondozás

Kora tavasz – visszavágás

Metsszük a rózsát, ha a növekedés első jeleit mutatja.

Tavasz – ritkítás

Ritkítsuk ki a vad, túlságosan hosszú hajtásokat.

Nyár – tápanyag-utánpótlás és gondozás

Vágjuk le az elhervadt virágokat, hogy serkentsük az újak növekedését. Távolítsuk el az olyan ágakat, amelyeket megkárosított a szél.

Kora ősz – metszés

Távolítsunk el minden elhalt, keresztbe-kasul növő és beteg hajtást, valamint a vadhajtásokat.

A hosszú esőzések során gyakran sérülnek a rózsák virágai. Részben hervadni, sőt esetleg rothadni kezdenek. Feltétlenül vágjuk le az elázott virágokat. Így megakadályozhatjuk, hogy gombák vagy más kórokozók telepedjenek meg a tövön.

Visszavágás

A nemkívánatos ágak eltávolítása után rövidítsük meg a vezérhajtásokat közvetlenül a legközelebbi egészséges, kifelé mutató szem felett, vagy a kívánt magasságra.

Az alábbi rózsafajtákat metsszük ilyen módon:

  • teahibridek (tearózsák)
  • floribunda rózsák
  • öreg bokorrózsák
  • vadrózsák
  • grandiflora rózsák

Ha a rózsát alakra akarjuk nevelni, egészséges hajtásokat is vágjunk vissza, de ne metsszünk le túl sokat, nehogy a tő meggyengüljön.

A hajtásokat a következő, kifelé mutató szem felett metsszük meg. Ha elhibázzuk, lejjebb próbálkozzunk újra.

Módszerek

Ha gombás betegség támadja meg a rózsát, erőteljesen vágjuk vissza a tövet még akkor is, ha egyes fajoknak hosszú időre van szükségük, hogy kiheverjék a metszést.

Ha az idősebb rózsák már csak kevés virágot hoznak, és elvesztették ki egyensúlyozott formájukat, erőteljesen vissza kell vágni őket. Így megerősödnek, és újra mutatós formát adhatunk nekik. Ha a metszés során nagy sebek keletkeznek az ágakon, kötözzük be őket speciális sebkötözővel vagy kenjük be fasebkezelő krémmel.

Az újonnan vásárolt rózsákat ültetés előtt metsszük meg. Az ágyásrózsák hajtásait 10-15 cm-re, a kúszórózsákéit körülbelül 70 cm-re, a bokorrózsákéit pedig hozzávetőleg 30 cm-re vágjuk vissza. A gyökereket vágjuk vissza 20-25 cm-re.