Gyümölcs

Japánbirs (Chaenomeles)

Ha szereted a színes virágokat és a kertedhez valami igazán különlegeset keresel, akkor érdemes lehet kipróbálnod a japánbirs termesztését.

Japánbirs jellemzői

A rózsafélék családjába tartozó japánbirs (Chaenomeles) tavasszal élénkpiros, rózsaszín, ritkábban fehér virágaival örvendeztet meg minket, ám ha beköszöntenek a hűvös őszi hónapok, tojásméretű, C-vitaminban gazdag gyümölcseit kínálja.

Szeptemberben érő termései akár az első fagyok beköszöntéig szedhetők. Vannak, akik kifejezetten a virágokból kifejlődő terméséért ültetik a növényt. Igénytelen bokor, csak a meszes talajt nem kedveli.

Mivel a japánbirs ágain hosszú tüskék helyezkednek el, ezért mindenképpen legyünk figyelmesek, amikor begyűjtjük a termést. Aranysárga, fűszeresen illatos gyümölcsei fanyarságuk, keménységük miatt nyers fogyasztásra nem alkalmasak, de főzve igen kellemes zamatú befőtt, lekvár vagy jóféle itóka készíthető belőlük.

Japánbirs gondozása, metszése

Bár ez a szép cserje általában kevés gondozást igényel, metszése elengedhetetlen a gazdag terméshozáshoz. A növény metszésének ideális időszaka az őszi hónapoktól kezdődően a tavaszi hajtások megjelenéséig tart. Virágzás után is célszerű elvégezni egy kisebb alakítást. Ha elmulasztjuk a metszést, a növény ágai megnyurgulnak. A cserje csak az új hajtásokon fejleszt virágot, ezért helyes metszéssel elérhetjük azt, hogy a növény bőségesen teremjen.

Ajánlatos eltávolítani az elhalt, sérült, valamint a túlzsúfoltan nőtt ágakat is. Ha a japánbirsünk már évek óta nem lett megmetszve, az elvadult cserje megifjításának legegyszerűbb módja, ha kora tavasszal visszavágjuk szinte a talajig.

Az ifjítást akkor érdemes elvégezni, ha a cserje ágai erősen elfásodtak, és egyáltalán nem hoznak termést. A visszavágás utáni első évben a növény általában nem virágzik. Gyökérről könnyen sarjad, szaporításának legegyszerűbb módja a nyári zölddugványozás vagy tőosztás.

Japánbirs felhasználása

A szüretet egészen az első fagyokig lehet végezni, a leszedett termést pedig sötét, hűvös helyen kell tárolni feldolgozásig. Télen igazán kiváló gyümölcs, hiszen nem csak C-vitaminban, hanem A-, B1-, B2-, E-vitaminban is gazdag.

A japánbirs termésének leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír, csökkenti a vércukorszintet, és erős zsírégető hatása van.

japánbirs érett termése

Kellemes ízű gyümölcstea készíthető belőle, ha a nagyobb példányokat lereszeljük, megszárítjuk, majd forró vízben áztatjuk, és a levét leszűrve, mézzel ízesítve iszogatjuk.

Főzve különleges ízű lekvárt, befőttet, kompótot készíthetünk belőle, de még finomabb és kiadósabb lesz, ha almával együtt készítjük el. Mivel a japánbirs termése savanyúbb, mint az ismert birsalma, ezért ajánlott kicsivel több cukrot tenni a belőle készült ételbe.