Zöldség

Luffatök – házilag készített szivacs

Hazánkban is már hódít egy ideje a luffatök, vagy más néven hengeres szivacstök. Akár kertben, vagy a teraszon dézsába ültetve is gyorsan növő kúszónövény.

Luffatök jellemzői

A luffatök vagy pontosabb nevén hengeres szivacstök (Luffa cylindrica), a zöldségfélék közé sorolt kúszónövény. A mi éghajlatunkon egynyári növényként termesztett. Akár 2 m magasra is megnőhet, ezért célszerű akár rácsot is biztosítani számára, amin felkúszhat.  Levelei nagyok, karéjosak. Nyár végén hosszú, tompazöld, kúpos terméseket hoz. Kívülről az uborkára hasonlítanak, de az érett hús krémes szivacs alakot vesz fel.

Luffatök - Luffa cylindrica
Luffatök – Luffa cylindrica

Termesztése

Melegkedvelő növény – napos, meleg, hűvös széltől mentes helyen kell termeszteni. A rövid távú hőmérséklet-csökkenést azonban elviseli, akár 0ºC-ig is. A termékeny, vízáteresztő, mérsékelten nedves talajt kedveli. A növénynek hosszú a tenyészideje ezért a magokat februártól-márciusig vetjük beltérbe. A dugványokat május második felétől lehet a földbe ültetni, amikor már nincsenek talajmenti fagyok. Rendszeresen öntözni és trágyázni kell.

luffatök, szivacstök

Felhasználása

A növénynek nincs különösebb díszítőértéke, de eredeti díszítésként rácson futtatható. A fiatal termések ehetők (ízükben a cukkinire hasonlítanak), az idősebbekből teljes értékű szivacsok nyerhetők, amit a kozmetikaipar és akár mi is felhasználhatunk akár tisztálkodásra is.

luffatök felhasználása
luffatök felhasználása