Zöldség

Sóska (Rumex acetosa) termesztése

A sóska eredetileg vadon élő növény, de egyre gyakrabban ültetik a kiskertekbe is. Gyógynövényként többek között a vér tisztítására is alkalmazzák. A spenóthoz hasonlóan főzeléket, salátát is készíthetünk belőle.

Sóska jellemzői

A sóska (Rumex acetosa) hazája Európa. A nedves mezőkön, az árkok partján vadon is megterem. A keserűfűfélék családjába tartozik, így a rebarbarának is rokona. Erre utalnak a levélnyelet a levélhónaljban körülvevő járulékos levelek is. A földben elágazó karógyökérből sima, nyíl alakú levelek fejlődnek. Májustól augusztusig magas, pirosas száron ülő, zöldes rózsaszínű elágazó virágokat nevel.

A sóska, régi konyhai fűszernövény

A kerti sóskát a középkorban konyhai fűszernövényként, valamint a száj és a fogíny megbetegedéseinek gyógyítására használták. Ehhez a friss, illetve szétzúzott leveleket, vagy azok főzetét alkalmazták. Már ekkor is ismerték a növény vértisztító hatását.

A sóska hosszú időre feledésbe merült, de manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kultúrnövényként a kertekben is megjelent.

A sóska május és augusztus között megnyúlt virágzatot fejleszt. A leveleket legjobb még virágzás előtt leszedni, mert később már nem olyan ízletesek.

Új, enyhébb ízű fajták

A sóska savanykás íze a levelekben található oxálsavnak köszönhető. A nemesített fajtákban kisebb a savtartalom, ezért a növény íze is enyhébb. Ezeket nyers salátákhoz adhatjuk, vagy a spenóthoz hasonlóan főzve készíthetjük el.

Lósóska

A kerti sóska rokona a lósóska (Rumex patientia), amely szintén a keserűfűfélék családjába tartozik. Dél-Európában őshonos cserje. Európában szinte mindenhol megtalálható, de Elő-Ázsiában és az USA-ban is fellelhető. A lósóska évelő növény, amelyet 3-4 évente tőosztással szaporíthatunk.

Sóska gondozása

A kerti sóska akár egy méterre is megnőhet. Erősen bokrosodik.

Virágzás

Májustól augusztusig a növényen hosszú virágkalászok láthatók. Az összetett virágzat rengeteg apró, világoszöld és vöröses színben játszó virágból áll. A virágok illata enyhe.

Fényigénye

Félárnyékban fejlődik a legjobban, de a közvetlen napfényt is elviseli. A környezet hőmérsékleti adottságaihoz jól alkalmazkodik.

Öntözés és tápanyag

Csak hosszantartó szárazság idején igényel öntözést. A hagyományos kerti föld megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz a növény számára. Jól fejlődik kissé nyirkos, savanyú földben is. Nyáron adjunk neki általános kiskerti tápoldatot vagy trágyát.

Talaj

A kerti sóskaagyagporral dúsított komposztban fejlődik a legjobban. A cserépben tartott növényt nem kell átültetnünk.

Sóska szaporítása

A sóskát a spenóthoz hasonlóan egynyári növényként nevelhetjük. Ilyenkor a föld alatti gyökérrészek osztásával szaporíthatjuk. Tavasszal magvetéssel is szaporítható. A magokat vessük sorba, majd később a kikelő magoncokat ritkítsuk ki úgy, hogy kb. 6 cm-re kerüljenek egymástól.

Sóska felhasználása

A friss sóskalevelek csemegének számítanak. A leveleket a virágzás előtt szedjük vagy vágjuk le, mert később már nem olyan zsengék.

A friss vagy párolt gombával készített salátákba különösen jól illenek. A sóskát azonban más fűszernövényekkel együtt is felhasználhatjuk tojás-, zöldség- vagy burgonyalapú ételek ízesítésére. A kerti sóskából nyersen ne fogyasszunk nagyobb mennyiséget, mert enyhe mérgezési tüneteket okozhat.

Párolt változata azonban még nagyobb mennyiségben is teljesen ártalmatlan.