Kerti növények

Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) gondozása

A kakukkmák igazi hétalvó. Különösen borult, esős napokon fordul elő, hogy meglehetősen későn ébred. Olykor még az is megesik, hogy egész nap csukva tartja szirmait, ha nem süt a nap.

A kakukkmák jellemzői

A kaliforniai kakukkmákot a német nyelv “hétalvónak” nevezi, ami igazán nem szép név egy kedves, törékeny nyári virág számára. Akárhogyan is, ez honosodott meg náluk, és ezt használják. Talán azért, mert botanikai neve – Eschscholzia, mely egy híres észt professzor, J. F. Eschscholz nevét örökítette meg – nehezen jegyezhető meg.

Kaliforniában honos

A kakukkmák eredetileg Kaliforniából származik, ahol a nyári nap sugarai annyira elkényeztetik a növényt, hogy csak napsütésben bontja ki szép szirmait. Ha felhős az ég, vagy ha esik az eső, a kaliforniai kakukkmák az egész napot átalussza, és csukva tartja virágait.

A hétalvásnak persze megvan a maga oka, a nedvesség ugyanis károsítja a virágport. A növény így védekezik.

Vadon Európában

Noha a kakukkmák Kaliforniában honos, Európában is találkozhatunk vadon élő példányaival, pl. Madeirán vagy a Kanári-szigeteken. A növény igénytelenségét jól mutatja, hogy a termőterületekről magától terjedt tovább.

Kakukkmák termése

Ha az időjárás kegyes, a kaliforniai kakukkmák meglehetősen hosszú ideig – júliustól októberig – virágzik. Először a mókás, hosszú törpesipkára emlékeztető rügyek jelennek meg, majd kinyílnak nagyszirmú – a sárga és a narancsszín számtalan árnyalatában, olykor fehérben vagy skarlátvörösben pompázó – virágai. Végül pedig, amikor a növény elvirágzott, megjelenik rajta a felfelé álló, hosszúkás toktermés.

A kakukkmák nevelése

A kaliforniai kakukkmákot nálunk rendszerint egynyári virágként nevelik, mert a mi hideg teleinket nem viseli el. Még ez alatt a rövid idő alatt is pompásan fejlődhet azonban, és bőségesen virágzik. Hazájában, Kaliforniában a kakukkmák évelő növény, és hosszú esztendőkön át elél a kertekben.

A kakukkmák vetése

A növényt április végén/május elején közvetlenül a kerti ágyásba, virágládába vagy nagyméretű dézsába vessük. Ha kicsírázott, ritkítsuk ki, és csak az erőteljes növényeket hagyjuk meg.

A kakukkmák a porózus, vízáteresztő földet kedveli, melynek a szokásosnál magasabb a mésztartalma. Fontos, hogy hosszan tartó száraz időszakokban gyakran öntözzük.

A dézsában vagy ládában tartott növényeket a többihez hasonlóan gondozzuk. Naponta egyszer, hőségben kétszer öntözzük, és hetente trágyázzuk. A kakukkmák különösen jól mutat fehér (margaréta, petúnia) és kék (lobélia, rezda) virágok társaságában.

A kakukkmák szirmai napos időben teljesen kinyílnak, esős napokon azonban csukva maradnak.

A kakukkmák igényei, gondozása

A növény finoman szeldelt, kékeszöld levelei igen szépek és dúsak. A kakukkmák csak ritkán nő 20-30 cm-nél nagyobbra. Nálunk a rövid életű növények közé tartozik.

Virágzás

A virágzás júliusban kezdődik, és ha meleg volt a nyár, ősszel is folytatódik.

Leggyakoribbak a sárga, az okkersárga és a narancsszín különböző árnyalatai, de léteznek skarlátvörös és fehér virágok is.

A virág egyszerű ugyan – mindössze négy sziromlevélből áll -, mégis elegáns megjelenésű. Dupla virágú változatait csak az utóbbi években nemesítették ki. A virágok csak napsugárzás hatására nyílnak ki, esőben csukva maradnak. Illatuk alig van.

Az Eschscholzia californica ‘Poppy’ meleg aranysárga tónusú virágai üde látványt nyújtanak a mezőn.

Fény és hőmérséklet igénye

A kakukkmák fény-és melegkedvelő növény. A mi éghajlatunkon nem telel át, de egész nyáron díszíti a kertet.

Öntözés és tápanyag

A kertben élő növényeket csak hosszabb száraz időszakban kell öntözni, a cserepes növényeknek viszont rendszeres öntözésre és heti egyszeri tápoldatozásra van szükségük.

Föld

Az ideális talaj tápanyagban gazdag, mésztartalmú, és homokot is tartalmaz.