Kerti növények

A liliom (lillium) gondozása, ültetése, szaporítása

Vannak könnyen gondozható és nagy odafigyelést igénylő liliomok, illetve még komolyabb hozzáértést igénylő fajok is. Ha liliomot vásárolunk, lehetőleg kezdjük az egyszerűbbekkel.

Liliom jellemzői

A liliom (Lillium) egész évben gondoskodik a kert színpompájáról. Ha napos helye, laza, tápanyagban gazdag földbe elültetünk néhány hagymát, várhatóan egyre jobban elterjednek, és évről évre szebben virágoznak. Még egy-egy csokorra valót is szedhetünk belőlük. A cserépbe ültetett liliom is nagyon szép, az elegáns virágok a ház fala előtt különösen jól érvényesülnek. Lehetőleg illatos liliomot válasszunk.

Könnyű, tápanyagban gazdag föld

A cserépben nevelt és a kertben tartott liliomok egyaránt a könnyű, jó vízáteresztő képességű, ugyanakkor tápanyagban gazdag földet kedvelik. A cserépben alakítsunk ki először vízelvezető réteget égetett agyaggolyókból vagy kavicsból. Ez különösen esős időben fontos, hiszen ilyenkor a felesleges víz könnyen elfolyhat az edényből.

Függőleges falú edény

A liliom gyökerei viszonylag hamar kitöltik a cserepet, ezért lehetőleg függőleges falú cserepet válasszunk, ne pedig lefelé erősen szűkülőt.

A cserép nagyságát az elültetendő hagymaszám figyelembevételével válasszuk ki. A hagymák között hagyjunk elég helyet. A legnagyobb hagymát helyezzük el középen, a kisebbeket pedig rakjuk köré.

Az öntözés művészete

A frissen elültetett hagymáknak ne adjunk túl sok vizet, virágzáskor viszont annál több vizet igényelnek. Miután a liliom elvirágzott, öntözzük megint kevesebbet.

Tipp: A liliomokat ne ültessük fekete műanyag cserépbe, mert az erős napsütésben könnyen felmelegszik. Ez a túlhevülés károsíthatja a hagymákat.

Cserepes liliom

A liliomhagymák ültetési mélysége kb 8-15 cm. Ez az adat a cserépbe és a kerti földbe ültetett liliomra egyaránt érvényes.

A gyökereket a szár alsó feléből nevelő liliomok esetében sok földet kell tenni a hagyma fölé, de pl. a madonna- és a nankingi liliom vékonyabb földkéreggel is megelégszik. Az erkélyen töltsünk meg egy nagyobb ládát homokkal, majd a cserepeket ebbe helyezzük el télre, vagy süllyesszük őket a kert talajába. Erős fagyok esetén takarjuk le a cserepet a cserepet avarral vagy tőzeggel. Télen a liliomot nem kell öntöznünk.

Ha tavasszal beköszöntenek a melegebb napok, levehetjük róla a fagy ellen védő rétegeket, de magát a cserepet csak áprilisban emeljük ki a földből, amikor már nem fenyeget komolyabb fagyveszély. Márciustól lassan újra növelhetjük az öntözővíz mennyiségét. A hajtás és a virágok megjelenése között 2-3 alkalommal kapjon a növény tápoldatot is.

Cserépben a következő, könnyen tartható liliomok fejlődnek a legjobban:

  • Húsvéti liliom (Lilium longiflorum)
  • Turbánliliom (Lilium martago)
  • Kecses liliom (Lilium pumilum)
  • Tigrisliliom (Lilium tigrinum)
  • Rózsás ernyősliliom (Crinum x powellii)

Kerti liliom

A kertben tartott liliomokat is átültethetjük cserépbe. Erre a legmegfelelőbb időpont, amikor a liliom bimbói már vastagodnak, az első bimbók pedig már színesednek. Ássuk ki óvatosan a hagymát úgy, hogy gyökerei ne sérüljenek meg. Állítsuk bele a cserépbe, töltsük fel komposzttal és földel, majd nyomkodjuk le a földet a növény körül. Ezek után merítsük a cserepet pár percre vízzel teli vödörbe. Keressünk a növénynek világos helyet az erkélyen vagy a teraszon. Virágzás után tegyük vissza a liliomot a kertbe.

Liliom gondozása

A liliomok akár két méter magasra is megnőhetnek. Cserépben azonban csak olyan növényt tartsunk, amely fél, illetve egy méternél nem nő magasabbra.

A liliomok kertben, cserépben és vázában is jól mutatnak.

Virágzás és illat

A kertben már májusban kinyílnak az első liliomok az első liliomok, de vannak fajok, amelyek még októberben is virágoznak.

Egyes változatoknak – különösen a fehér színűeknek – nagyon kellemes illatuk van, megint mások kimondottan intenzív illatúak.

Fény, hőmérséklet

A liliomok fényigényes növények. Csak akkor kell védenünk a forró napsugarak ellen, ha déli fekvésű erkélyen helyezzük el a cserepeket. Egyébként jól bírják az átlagos nyári hőmérsékletet.

Öntözés

Tavasszal és nyáron a liliomok sok vizet párologtatnak. Ősszel kevesebb vizet kapjanak, télen pedig egyáltalán ne öntözzük őket.

Föld

A liliomok jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag földet igényelnek. A legtöbb faj az általános virágföld, komposzt, tőzeg-korpa és homok keverékét kedveli. A cserepek aljára tegyünk kavicsréteget.

Liliom szaporítása

A liliomok magról, vagy a nyár végén sarjhagymáról szaporíthatók.