Fűszer- és gyógynövény

Kardamom gondozása, szaporítása

A Kardamom a neve alapján lehetne távol-keleti fűszer, indiai mese vagy akár fűszerkereskedők csodakeveréke is. A kardamom legrégibb fűszereink egyike. Mindemellett igen szép szobanövény is.

Gyógynövény amelyet mindenki szeret

Szakácsok és mézeskalácssütők, a gyógyszer- és likőripar, parfüm- és tömjéngyártók és természetesen a hobbikertészek: ők mindannyian kedvelik ezt a lágyszárú, magasba törő növényt.

Kalandos történet

A kardamom hosszú utat tett meg. A növényt Kalkuttából vitték el a Közép-Keletre, majd onnan a mediterrán országokon keresztül – ahol az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották – jutott el hozzánk.

A legjobb fajtát ma is Malabárból, Elő-India délnyugati partjairól szállítják. A kardamomot azonban Kelet-Indiában, Molukkán, Ceylon szigetén, Kínában és Indokínában is termesztik.

Számos különböző fajtája van. Magának az Amomum-nak több mint 50 fajtája létezik, amelyek között akad igen dekoratív növény is.

A vad kardamom növény szép virágot hoz

Vadon élő növényként az Elettaria három méter magasra is megnőhet. Kicsi, fehér virágokat hoz, melyeknek szép kékes színű szirmain sárga szegély fut körbe. Ezekből igen sok található a virágzat csúcsán, hosszú, pikkelyes száron. A termés háromszög alakú tok, ebben található maga a fűszer, a vörösesbarna vagy barna magszem. A rövid nyélen ülő, sötétzöld és lándzsa formájú levelek is fűszeres illatot árasztanak, ha megdörzsöljük őket.

A cserepes növény 80 cm-nél magasabbra nem nő.

A szobában nem virágzik

Arra se számítsunk, hogy a szobakardamom megoldja a fűszerellátásunkat, mivel a szobában a legjobb körülmények között is csak ritkán hoz virágot. Még a melegházban is nehéz virágoztatni az Elettariát. A robusztusabb fajtájú Amomum virágzására nagyobb esélyünk van.

A fehér vagy vörös virágok kicsik. Az Elettaria virágai sűrűn, virágzatszerűen, hosszú nyélen ülnek. Az Amomum tömör virággolyót növel, melyet félig beborítanak a fellevelek. Nagy szerencse kell hozzá, hogy a kardamom a lakásban virágozzon.

Kellemes illata van

Az Amomum és az Elettaria a gyömbérekhez hasonlóan az egyszikű ‘Zimgiberaceae‘ családjához tartozik. A család minden tagja kellemesen illatozik. Az Elettaria virágával ellentétben az Amomum virága golyó alakú virágzatban nő. A termés tojás alakú és húsos.

Környezeti és ápolási igényei

Fény és hőmérséklet: A kardamomnak lehetőleg egész évben biztosítsunk világos helyet, de a tűtő naptól védjük. Télen is legalább 14-16 °C-t igényel.

Öntözés és trágyázás: A földlabda legyen mindig nedves, a növény igénye szerint öntözzük. Ha túl száraz a földlabda, a levélcsúcsok megbarnulnak. Áprilistól augusztusig kéthetente trágyázzuk. Míg az Elettaria elviseli a száraz levegőt, az Amomumnak magas páratartalomra van szüksége.

Föld és átültetés: A legmegfelelőbb a február és március hónap. Használjunk nagy cserepet és humuszban gazdag homokkal és tőzegkorpával kevert virágföldet.