Kínai legyezőpálma gondozása, szaporítása és betegségei

A kínai legyezőpálma levelei stilizált napkorongra vagy legyezőre emlékeztetnek. A lakásban szépen fejlődik, de idővel méretei már túl nagynak bizonyulhatnak.

Legyezőpálma jellemzői

A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) legyező formájú leveleiről kapta a nevét. Ezen a fajon kívül azonban több pálma is büszkélkedhet ilyen formájú levelekkel. Hazája érdekes módon nem kína hanem Dél-Ausztrália, ahol a nála is termetesebb fák árnyékában nő.

Hatalmas levelek

A legyezőpálma levelei hatalmasak, még a lakásban nevelt idősebb példányok levelei is elérhetik a 60-80 cm-es átmérőt. A levelek világoszöldek, néhány fajnál azonban ezüstös csillogású levéllemezekről is beszélhetünk. A levélfelület félig bevágottak.

Magas páratartalom

A szobanövényként, dézsában tartott legyezőpálma különösen magas páratartalmat igényel. A leveleit rendszeres permetezzük langyos lágyított vízzel, különben a levélcsúcsok megbarnulnak. A megbarnult levélvégeket vágjuk le ollóval, de ügyeljünk arra, hogy az egészséges részeket ne sértsük meg.

Ha a kínai legyezőpálma növekedését korlátozni akarjuk, vágjuk vissza a gyökereit minden átültetéskor. A túl nagyra nőtt pálma föld feletti részeit azonban ne vágjuk vissza.

Legyezőpálma igényei, gondozása

Megfelelő növekedési feltételek mellett a kínai legyezőpálma igen nagyra nőhet, így elhelyezése az évek múlásával gondot jelenthet. Szerencsére elég sokáig tart, míg a növény eléri az egyméteres átmérőt.

A lakásban tartott pálmák nem virágoznak.

Fény és hőmérséklet

Világos helyet igényel, ugyanakkor a közvetlen napsütéstől védenünk kell. Szinte egész évben elviseli a magasabb hőmérsékletet, nyáron 20-25 °C, télen pedig 18-22 °C az ideális számára.

Öntözés, tápanyag

A növekedési időszakban bőséges vízutánpótlást igényel, de ügyeljünk arra, hogy a cserépben ne maradjon pangó víz. Nyáron minden második öntözésnél adjunk tápoldatot az öntözővízhez.

Talaj és átültetés

Az átültetéshez mindig tápanyagokban gazdag földet válasszunk, és ügyeljünk a jó vízáteresztő rétegre. Csak akkor ültessük át a növényt, ha a régi cserép már szemmel láthatóan kicsi. Átültetés helyett inkább minden évben cseréljük ki a felső földréteget.

Kínai legyezőpálma szaporítása

Mindig nagyszerű kikapcsolódás, ha magunk próbálunk növényeket nevelni, szaporítani. Egyes növényeknél ez egészen könnyű feladatnak bizonyul, másoknál viszont több odafigyelésre van szükség. A kínai legyezőpálma ez utóbbi csoporthoz tartozik. Annál nagyobb viszont az öröm, amikor próbálkozásunkat siker koronázza.

Friss mag

A magok a lehető legfrissebbek legyenek, ugyanis csíraképességük korlátozott. Áztassuk be őket rövid időre langyos vízbe, majd vessük őket virágföld, homok és tőzeg keverékébe. A földet jól nedvesítsük át. A friss vetést fedjük le üveglappal vagy szellőzőnyílásokkal ellátott átlátszó fóliával.

Legyünk türelmesek

A szaporítóládát tegyük meleg, világos helyre, legjobb, ha az ablakpárkányon, a fűtés fölött helyezzük el. Ilyen körülmények között azonban akár akár fél évig is eltarthat, amíg megjelennek az első sziklevelek. Természetesen a földet mindig tartsuk nyirkosan.

Ha a csírázás megindult, csökkentsük a hőmérsékletet. Csak újabb fél év elteltével ültethetjük át a kis pálmákat a méretüknek megfelelő cserepekbe, de biztosítsunk számukra továbbra is mérsékelt, alulról jövő meleget. Az átültetéshez használt földnek már nem kell olyan sok homokot tartalmaznia.

Kártevők és betegségek

A száraz barna levélcsúcsok, valamint a foltos levélszékek túl alacsony páratartalomra utalnak. Permetezzük a növényt rendszeresen vagy használjunk elektromos párologtatót. Ugyanezek a tünetek tapasztalhatók, ha túl gyakran hozzáérünk a növény leveleihez.

A világos szélű, kerek, sárgásbarna vagy fekete foltok gombás megbetegedésre utalnak. Kezeljük a növényt a megfelelő gombaölő szerrel. Használatkor ügyeljünk  a csomagoláson olvasható utasításra.

A levelek besötétednek, és száraz hatásúak lesznek a levelek, ha a növényt takácsatkák támadták meg. A levelek fonákján keressünk apró piros pontokat vagy finom pókhálóra emlékeztető szövedéket. Ha az atkafertőzés még nem súlyos, többszöri permetezéssel talán még megmenthetjük a pálmát. Súlyosabb esetben inkább váljunk meg a növénytől.