Szobanövény

Kukoricalevél gondozása, szaporítása

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) olyan ellenálló növény, hogy nem kell azon töprengenünk, hol tartsuk. A szoba sötétebb sarkában, a lápcsőházban és az erkélyen egyaránt jól fejlődik.

A kukoricalevél kedvelt levéldísznövény

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó kukoricalevél hazája a felkelő nap országa. Európában már régóta kedvelt, ami elsősorban igénytelenségével magyarázható.

Csaknem mindent elvisel: a kiszáradást, az elégtelen fényviszonyokat, a hőmérséklet ingadozását. Akkor is életben marad, ha szabadságunk ideje alatt megfeledkezünk róla. Természetesen csak akkor lesz igazán szép, ha megfelelően gondozzuk és elegendő fény éri.

Dekoratív zöld növény

A kukoricalevél fő értéke a nagy tűrőképesség és a könnyű gondozhatóság, de ezekhez társul tetszetős megjelenése is. Ez a hosszú, sötétzöld levelű növény egyedül is jól mutat, így formája és levelei jobban érvényesülnek.

Alig észrevehő virágok

A virágzás rövid ideig tart, a virágok pedig olyan aprók, hogy alig lehet észrevenni őket, melyek barnássárga virágok és nem illatosak. A növény lassan fejlődik, de az évek során terebélyessé válhat.

Ha a kukoricalevél fényes zöld leveleire por rakódik vagy mészfoltok jelennek meg rajtuk, mossuk le őket langyos vízzel. A kereskedelemben kapható levélfényeket ne alkalmazzuk.

Gondozás és szaporítás

A kukoricalevél elviseli, ha szárai a cserépben egymás mellé szorulnak. Csak akkor ültessük át nagyobb edénybe, ha az erős gyökerek már az egész cserepet kitöltik, csaknem szétrepesztik.

Fény és hőmérséklet igénye

Rendkívül igénytelen növény. Elviseli a hőmérséklet ingadozását és a fényhiányt is. Nyáron legszívesebben az erkélyen áll, vagy egy világos, levegős helyen, télen pedig egy hűvösebb helyiségben. Nem árt neki azonban az sem, ha egész télen fűtött szobában tartjuk.

Öntözés és trágyázás

Nyáron több, télen kevesebb vízre van szüksége. Ha télen fűtött helyiségben áll, néha permetezzük vízzel. Nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot. A tarka levelű változat elveszíti levélszínét, ha sok tápoldatot kap, tehát ennél a fajtánál ne végezzünk tápanyag-utánpótlást. Télen azonban a zöld levelű alapfajnak se adjunk tápoldatot.

Átültetés

Csak 3-4 évente ültessük át megfelelően drénezett általános virágföldbe. A gyökereket teljes egészében takarjuk be földdel. A frissen átültetett növényeket néhány napra tegyük árnyékos helyre, és ne öntözzük. Ez idő alatt a gyökerek a talajhoz rögzülnek.

Ne kapjon túl sok tápoldatot

A növénybarátok gyakran úgy hiszik, hogy jót tesznek  a növénynek, ha sok tápoldatot adnak neki. A kukoricalevél azonban nem igényel túl sok tápanyag-utánpótlást. Nyáron az előírt mennyiségben felét keverjük az öntözővízhez. Ha túl sok tápoldatot kap, előfordulhat, hogy a levelek az erek mentén hosszában felhasadnak.

Szaporítás

Az idősebb töveket májusban válasszuk szét több részre. Ügyeljünk arra, hogy minden egyes gyökérdarabon legalább két levél maradjon. Az egyes részeket egyenként ültessük el, ne túl nagy cserepekbe. Könnyen elvégezhetjük mindezt, ha a gyökérlabdáról kiemelés után minél több régi földet eltávolítunk.

Van azonban valami, amit ez a különben igénytelen növény sem visel el: ha a gyökerei vízben állnak. Erre azért mindig figyeljünk.

A kukoricalevél az ablakpárkányon vagy egy állványon a szoba sarkában mutat jól, de ablakos nyirkos fürdőszobában, lépcsőházban, folyosón vagy a teraszon is kielégítően fejlődik.

Kártevők és betegségek

A leveleken megjelenő barna foltok vízcseppek, illetve erős napsugárzás miatt alakulnak ki. Tegyük a növényt magasabb helyre.

Ha sárga tarka leveleket látunk, valószínűleg pajzstetvek támadták meg a növényt. Vizsgáljuk meg a levelek fonákját és a levélnyeleket. Alkoholba mártott vattapálcikával távolítsuk el a kártevőket.

A levelek hosszában felhasadnak, ha a növényt túl sok tápanyagot kapott. Egy ideig ne adjunk neki tápoldatot.

Takácsatkák miatt a növényen vékony szövedék alakul ki, és a levelek elszíneződnek. Zuhanyozzuk le többször hideg vízzel a növényt. Csak erősebb fertőzés esetén használjunk vegyszert.