Kardvirág bemutatása, gondozása

A kardvirágok (Gladiolus) a gumós (hagymás) növények nemzetségébe, a sziklevelűek (Iridaceae) családjába tartozó, a világ számos régiójában – főként Európában, Kis-Ázsiában és Afrikában – megtalálható nemzetség. Körülbelül 300 növényfajt és még több hibridet foglal magában. Közülük a kerti gladiolusz (Gladiolus x hybridus) a legismertebb dísznövény.

A latin gladiolus név a gladius – kard szóból származik, és ez valószínűleg azért van, mert e növények levelei egy fegyver pengéjére emlékeztetnek. Kemények, hosszúak, barázdáltak és fedik egymást, a hüvelyben rejtőző kardokat juttatva eszünkbe.

A növények elérik a 70-120 cm-es magasságot. Elágazás nélküli száruk csúcsán 12-24 virágot tartalmazó, tüskés virágzat található. A virágok a vadon élő fajoknál általában kicsik, de a kerti keresztezéseknél jelentős méretűek lehetnek.

Virágzás

A virágok lehetnek fehérek, sárgák, narancssárgák, pirosak, rózsaszínűek, lilák vagy kétszínűek. A virágzási időszak nyáron – júliusban és augusztusban van.

A kardvirág igényei

A kardvirágok a napos, védett helyet és a termékeny, humuszos, semleges talajt kedvelik.

A kardvirág gumókat április fordulóján ültetik 8-10 cm mélyre, kb. 10×20 cm-es sortávolsággal. Ezek a növények nem fagyállóak, ezért októberben a gumókat ki kell ásni, és a növény föld feletti részét le kell vágni.

A szárított gumókat 5 ºC körüli hőmérsékleten tárolják.

Felhasználásuk

Mivel száruk nagyon magas és karcsú, gyönyörűen illeszkednek az alacsonyabb virágokhoz, és tökéletesen illenek a vidéki stílusú kertekbe.

Kiváló vágott virághagymák. Érdekesen néznek ki konténerekbe ültetve teraszokon vagy erkélyeken.