Szobanövény

Kávécserje (coffea arabica) gondozása, szaporítása

A gyümölcsmagot, a “kávébabot” mindenki ismeri. Azt azonban, hogy a kávécserje szép cserepes növény is, csak kevesen tudják. Kár – mert kevés gonddal tartható szobában.

A kávécserje magasra nő és igen szép

Európában 1700 óta ismerjük a kávécserjét. A növénynek fényes, zöld, 0-15 cm hosszú levelei vannak. Néhány év után az új hajtások levélhónaljaiban sok fehér virág jelenik meg. Igen aprók, de illatuk kellemes, a jázminéhoz hasonló. Körülbelül kilenc hónappal a virágzást követően megérnek a gyümölcsök. Először zöldek, majd vörösek, és végül, amikor már érettek, feketék. Minden bogyóban két mag van, ezek a kávébabok.

Kávészünet otthon

Ha elegendő gyümölcsünk termett, a termést leszedhetjük és megszáríthatjuk. A kávébabot pörköljük meg, daráljuk le, és főzhetjük a kávét. Termést azonban csak az idősebb növényektől várhatunk, mesterségesen beporozott virágok esetében.

Két méter magas cserje

Télikertben vagy nagyobb helyiségben a kávécserje tekintélyes magasságot érhet el: két méteresre is megnő. Ehhez persze megfelelő gondozásra van szükség.

Nyáron a növény legszívesebben félárnyékban áll, átlagos szobahőmérsékleten. Télen több fényre és 12-15 °C-os hőmérsékletre van szüksége.

A kávécserjét nyáron a szabadban is tarthatjuk. Ha azonban kávét szeretnénk termeszteni, a virágzás alatt a hőmérséklet sem eshet 18 °C alá. Keressünk naptól védett helyet.

Hasonlít a Pittosporumhoz

Időnként előfordul, hogy kávécserjét vásárolunk, melyről később kiderül, hogy Pittosporum.

A különbség egyértelműen megállapítható: a levelek a kávécserjén egymással szemben, a Pittosporumon pedig koszorúban ülnek.

Nemcsak virágzik, termést is hozhat

Ha a kávécserje szellős, világos helyen áll, sok vizet és trágyát kap, évente 20-30 cm-t nő.

A harmadik-negyedik évtől kezdve nemcsak fehér virágokat hoz, hanem gyümölcsöt is terem. Pörkölés nélkül a babot nem lehet felhasználni. Túl nagy termésre azért ne számítsunk. A kereskedelmi forgalomban két szobanövényfajta van. A jelentősebb, a Coffea arabica Arábiából származik. ‘Nana’ néven ismert törpe változata lassabban nő, és kifejlett állapotában is alacsony marad.

Környezeti igényei és gondozás

A megfelelő gondozás mellett a növény évente 20-30 cm-t nő, és a szobában is elérheti a kétméteres magasságot. A megvásárolt növény általában 50 cm magas, de ennél nagyobb méretű is kapható.

Virág és illat

Általában akkor virágzik először a növény, amikor eléri  az egyméteres magasságot. A fehér virágok fürtökben ülnek, és a jázminéhoz hasonló illatot árasztanak. A virágzást követően megjelennek a gyümölcsök. A bogyók először zöldek, majd vörösek lesznek (ilyenkor cseresznyéhez hasonlítanak), végül pedig az érési szakaszban feketévé válnak.

Fény és hőmérséklet

A növény előnyben részesíti a félárnyékos helyeket, különösen  a keleti vagy nyugati fekvésű ablak reggeli és délutáni napfényét kedveli. A téli hőmérséklet 12-15 °C között legyen: nyáron elviseli a normális szobahőmérsékletet. A fiatal növényeknek több melegre van szükségük.

Öntözés, tápanyag

Nyáron lágy vízzel bőségesen öntözzük, az alátétben összegyűlő vizet öntsük ki. Télen csak mérsékelten tartsuk nedvesen. Hetente néhányszor permetezzük, hogy a növény több vizet párologtasson. Nyáron hetente trágyázzuk.

Kávécserje szaporítása

Dugványok

A visszavágáskor kapott hajtáscsúcsokat dugványként is fel lehet használni, ha azonnal beültetjük egy homok, tőzeg és föld hőmérséklete 22-25 °C legyen. Négy-hat hétig tart, míg a gyökerek megjelennek.

Magok

A szaporítás magról is lehetséges. Sajnos a csírázóképesség csak rövid ideig tart: a magokat az érés után közvetlenül el kell vetni. Lehetőleg szaporítóládába. A dugványokhoz használt föld erre a célra is megfelel, de ilyenkor is gondoskojunk arról, hogy a föld hőmérséklete megfelelő legyen. A csírázást követően  növénykék kerüljenek cserépbe, és még egy ideig tartsuk őket meleg helyen. Télen a hőmérséklet nyugodtan lehet alacsonyabb is.

Készítsünk “melegházat”

A cserépbe tegyünk meghajlított acéldrótot, és takarjuk le műanyag zacskóval. A zacskót a cserép szélén rögzítsük gumigyűrűvel.

Kártevők, betegségek, gondozási hibák

A kávécserje igen ellenálló. A legtöbb betegség a gondozás hibáira vezethető vissza.

Lehullanak a zöld levelek. A növény túl sötét helyen áll. Tegyük világosabb helyre, de ne közvetlenül a napra.

A kávécserje levele barnul. A növény túl napos helyen áll, ez okozhatja a barna levélszéleket. Tegyük árnyékosabb helyre. Ha a levelek teljesen barnák, vágjuk le őket.

A levelek elszáradnak és elfonnyadnak. A hőmérséklet túl magas. Azonnal állítsuk a növényt hűvösebb helyre.

A levelek elveszítik fényüket. Ilyenkor is túl napos helyen áll a növény. Ideális hely számára a keleti vagy nyugati fekvésű ablak.

A lisztharmat szürke vagy lisztfehér lepedék formájában jelenik meg a leveleken. Ha kevesebbet locsoljuk a növényt, terjedése leáll. Kezelésére használjunk a szaküzletben kapható gombaölő szert. Fontos a többszöri kezelés: ezt nyolcnapos időközökben két-háromszor végezzük el.

A pajzstetvek a levelek fonákján jelennek meg. Ha csak kevés van belőlük, csipesszel levehetjük, vagy spirituszba mártott vattapamaccsal bekenhetjük őket. Nagyobb támadás esetén a növényt különítsük el, és permetezzük kétszer, nyolcnapos időközökben. Használhatunk például Piretrint.