Kerti ötletek

Biztonság a kertben

A kertben kapjon kiemelt szerepet a biztonság. Jól átgondolt megelőző intézkedésekkel szüntessük meg a kertben a veszélyforrásokat.

Mérgező növények

Ha kis gyerekeink és háziállataink vannak, jobb, ha nem ültetünk mérgező növényeket. Ezeket a növényeket mindenképpen jól láthatóan meg kell jelölni, a gyerekeket pedig figyelmeztetni kell a mérgező növényekből eredő veszélyekre.

A tövises, tüskés vagy hegyes hajtású növények sérülést okozhatnak. Metsszük meg őket úgy, hogy ne nyúljanak be az utakra, játszóhelyekre és oda, ahol üldögélni szoktunk.

Vízparti veszélyek

Egy 10 cm mély kerti tó egy kisgyerek számára akár halálos is lehet. Ezért a tó körül állítsunk fel alacsony kerítést vagy helyezzünk el védőrácsot. Ajánlatos szerkezeti acélból készült rácsot használni, amely a tóba süllyesztett falazóköveken nyugszik. A vízinövények akadálytalanul át tudnak nőni rajta. A vizeshordókat és egyéb tartályokat is fedjük be a gyerekek védelmében.

Ügyeljünk a kerti eszközökre

A kerti balesetek 30 %-át a fűnyíró okozza. Fűnyíráskor viseljünk erős cipőt. Arra is ügyeljünk, hogy a gyerekek ne tartózkodjanak a működésben lévő gép közelében. A felcsapódó kövek ereje egy lövedékével ér fel. Mindig kapcsoljuk ki a fűnyírót, ha valamilyen munkálatot végzünk rajta.

Elektromos sövényvágó olló vagy szecskavágó használatakor mindenképpen viseljünk kesztyűt és védőszemüveget. Ne nyúljunk a működésben lévő gépbe. A szecskavágónál soha ne csavarjuk le az adagolótölcsért csak azért, hogy gyorsabban tudjunk dolgozni.

Munka közben az éppen nem használt kerti eszközöket jól látható helyre tegyük, nehogy valaki elbotoljon bennük. A gereblyét a fogával lefelé fektessük le. Munka után tisztítsuk meg és rakjuk biztonságos helyre a szerszámokat.

Vegyszerek

Bánjunk óvatosan a vegyszerekkel. Alaposan olvassuk el és tartsuk be a csomagoláson lévő utasítást. Tároljuk a szereket az eredeti csomagolásban, gyerekektől és háziállatoktól elzárva.

Biztonsági intézkedések a kertben

Ne telepítsünk mérgező növényeket, ha kis gyerekeink vagy háziállataink vannak, de ha mégis, akkor védett helyre ültessük ezeket a fajokat.

Éles pengéjű vágóeszközt csak kesztyűben használjunk. Használat után tisztítsuk meg és tároljuk biztonságos helyen.

Az elektromos eszközöket használjuk a gyártó használati utasítása szerint. Leállításkor vagy karbantartáskor mindig húzzuk ki a villásdugót.

A megvágott vagy megtört elektromos kábel veszélyessé válhat. Ez főleg elektromos fűnyíróknál vagy fűszegélynyíróknál okozhat gondot, mert a kábel nagyon könnyen megsérülhet. Szaküzletben vagy barkácsáruházban kapható úgynevezett életvédelmi védőkapcsoló. Ezt kössük a kábel és a villásdugó közé. A másodperc töredéke alatt megszakítja az áramot, amint a kábel megsérül.

A növényvédő szereket mindig az eredeti csomagolásban tároljuk. Kövessük a gyártó utasításait. Tartsuk gyerekektől és háziállatoktól elzárva.

Az utak kiálló lapjait és az előbukkanó gyökereket hozzuk a talajjal egy szintbe. A kerti utakról mindig távolítsuk el a mohát. a leveleket, a jeget és a havat.

Világítsuk meg a gyakran használt helyeket, például utakat, feljárókat vagy bejáratokat. További biztonságot nyújtanak a mozgásérzékelő lámpák.

Szeles napokon ne permetezzünk mérgező vegyszerrel, mert átterjedhet a szomszédos növényekre és a hasznos állatokra. Permetezéskor mindig viseljünk maszkot, védőszemüveget, hosszú ujjú ruházatot, kesztyűt és kalapot. Használat előtt olvassuk el a csomagoláson feltüntetett használati utasítást. Permetezés után alaposan öblítsük le az eszközöket, és mossuk meg a kezünket és az arcunkat.