Kövirózsa (Sempervivum) fajták gondozása, ültetése

A kövirózsafélék jól mutatnak a sziklakertben és kőfalra vagy kisebb tartóba ültetve.

Kövirózsa jellemzői

A kövirózsafajok alpesi növények. Tőlevélrózsát alkotó és sok vizet raktározó, húsos leveleiknek köszönhetően a legszélsőségesebb viszonyok mellett, sziklahasadékokban vagy kőfalak tetején is megélnek. Számtalan fajuk és fajtájuk létezik, a hibridek száma is jelentős. A kövirózsák piros, rózsaszín vagy fehér virágai júniustól júliusig nyílnak. A virágok az idős tövekből kiemelkedő, tetőcserépszerűen levelekkel borított, vastag tőkocsányon helyezkednek el.

Fali kövirózsa

A fali kövirózsa (Sempervivum tectorum) nagyméretű lapos levélrózsát alkot, virágai pirosas rózsaszínek. Levelei különféle színűek lehetnek, így például a ‘Cupreum’ fajtáéi sötétzöldek, vagy az ‘Atropurpureum’ fajta esetében szürkés bíbor árnyalatúak.

Fali kövirózsa (Sempervivum tectorum)
Fali kövirózsa (Sempervivum tectorum)

Pókhálós kövirózsa

A pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum) apró levelein fehér hálószerű bevonat látható, virágai rózsaszínek vagy pirosak. Alfaja, a fehérmolyhos kövirózsa (Sempervivum arachnoideum ssp. Tomentosum) feltűnő növény.

pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum)
pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum)

A hibridek számtalan forma- és színváltozatban kaphatók. Vannak gyapjas, kis levelű fajták, mint az ‘Alpha’ vagy a ‘Seta’, illetve hatalmas bíborvörös vagy feketészöld levélrózsát nevelő fajták, mint az ‘Othello’, a ‘Rubin’ vagy a ‘Noctumo’.

Kövirózsa gondozása

A kövirózsa egyszerűen gondozható évelő növény. Virágzási időszaka júniustól júliusig tart. A napos, forró, sőt kifejezetten száraz helyet kedveli. Jó vízáteresztő talajt igényel. Tartalmazhat homokot, kavicsot vagy murvát, de a megfelelő humusztartalomról is gondoskodjunk. A kövirózsa nem viseli el a nedvességet.

Tavasz – ültetés

Márciusban és áprilisban ültethetjük a kiválasztott helyre. Rendkívül igénytelen növény, a megfelelő helyen nem kíván további gondozást.

Nyár – elnyílt virágok eltávolítása

Virágzás után a levélrózsák elhalnak. Ha szeretnénk megakadályozni a növények kereszteződését vagy azt, hogy elszórják magjaikat, vágjuk le az elnyílt virágok szárát.

Ősz – ültetés és szaporítás

A kövirózsaféléket szeptemberben és októberben is telepíthetjük. Ez a megfelelő időszak a szaporításhoz, a sarjrozetták leválasztásához is.

Kövirózsa ültetése

Ezek a rajzolatos levelű, különböző alakú és színű levélrózsát alkotó növények mindenhol érdekes látványosságként szolgálnak. Felhasználhatjuk őket ágyások keretezésére, de leginkább kövek és sziklák közé valók. Sziklakertben jól fejlődnek a kövek repedéseiben vagy a közöttük lévő hézagokban. Idővel sűrű levélszőnyeget alkotnak, és elborítják a sziklákat és a kavicsokat. Kőfal tetején vagy a fugákban kevés földdel is beérik. Régebben gyakran ültették őket a tetőre. Edénybe mindenekelőtt a kisméretű, gömb alakú fajok és fajták illenek, mert így kis helyen is változatos látványt nyújtanak. A lávakövek legkisebb repedéseiben vagy mélyedéseiben is kiválóan megtelepednek.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Ha a sziklában nem találunk megfelelő repedést, fúrjunk vagy véssünk bele néhány 5-8 cm széles, ugyanilyen mély lyukat.

2. A résekbe töltsünk 2 cm vastagon kavicsot vagy murvát, majd helyezzük el bennük a növényeket. A gyökérlabdáról rázzuk le a földet.

3. Keverjünk ültetőközeget egyenlő arányban homokból, finom szemcséjű kavicsból és agyagos földből, majd tegyünk belőle a gyökerek köré.

4. Oldalt elhelyezkedő lyukak esetében a növényeket kis kődarabbal ékeljük ki, nehogy kimosódjanak, mielőtt begyökeresednének.

5. Óvatosan öntözzük meg a talajt. 2-3 nap múlva szükség szerint pótoljuk a hiányzó földet, és újra öntözzük meg a növényeket.

Kártevők és betegségek

Rendkívül ellenálló növény, de a pangó talajvizet nem viseli el. Ennek következtében a gyökerek rothadni kezdenek, a levelek elsárgulnak és a növény elhal. Megelőzésképpen jó vízáteresztő talajba ültessük, a kötött talajhoz keverjünk homokot és kavicsot.