Kerti növények

Kövirózsa (Sempervivum) fajták

A kövirózsafélék jól mutatnak a sziklakertben és kőfalra vagy kisebb tartóba ültetve.

Kövirózsa jellemzői

A kövirózsafajok alpesi növények. Tőlevélrózsát alkotó és sok vizet raktározó, húsos leveleiknek köszönhetően a legszélsőségesebb viszonyok mellett, sziklahasadékokban vagy kőfalak tetején is megélnek. Számtalan fajuk és fajtájuk létezik, a hibridek száma is jelentős.

Kövirózsa virága

A kövirózsák piros, rózsaszín vagy fehér virágai júniustól júliusig nyílnak. A virágok az idős tövekből kiemelkedő, tetőcserépszerűen levelekkel borított, vastag tőkocsányon helyezkednek el. Virágzás után a levélrózsa elhal, de ezt megelőzően sok sarjrozettát fejleszt.

Kövirózsa virága
Kövirózsa virága

Fali kövirózsa

A fali kövirózsa (Sempervivum tectorum) nagyméretű lapos levélrózsát alkot, virágai pirosas rózsaszínek. Levelei különféle színűek lehetnek, így például a ‘Cupreum’ fajtáéi sötétzöldek, vagy az ‘Atropurpureum’ fajta esetében szürkés bíbor árnyalatúak.

Fali kövirózsa (Sempervivum tectorum)
Fali kövirózsa (Sempervivum tectorum)

Pókhálós kövirózsa

A pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum) apró levelein fehér hálószerű bevonat látható, virágai rózsaszínek vagy pirosak. Alfaja, a fehérmolyhos kövirózsa (Sempervivum arachnoideum ssp. Tomentosum) feltűnő növény.

pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum)
pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum)

A hibridek számtalan forma- és színváltozatban kaphatók. Vannak gyapjas, kis levelű fajták, mint az ‘Alpha’ vagy a ‘Seta’, illetve hatalmas bíborvörös vagy feketészöld levélrózsát nevelő fajták, mint az ‘Othello’, a ‘Rubin’ vagy a ‘Noctumo’.

Kövirózsa gondozása

A kövirózsa egyszerűen gondozható évelő növény. Virágzási időszaka júniustól júliusig tart. A napos, forró, sőt kifejezetten száraz helyet kedveli. Jó vízáteresztő talajt igényel. Tartalmazhat homokot, kavicsot vagy murvát, de a megfelelő humusztartalomról is gondoskodjunk. A kövirózsa nem viseli el a nedvességet.

Tavasszal vagy kora ősszel vásároljunk egészséges levelekkel rendelkező, fiatal cserepes növényeket. Kertészetekben számtalan faj és fajta kapható. Ne vegyünk nedves körülmények között nevelt, rothadó növényeket.

Tavasz – ültetés

Márciusban és áprilisban ültethetjük a kiválasztott helyre. Rendkívül igénytelen növény, a megfelelő helyen nem kíván további gondozást.

Nyár – elnyílt virágok eltávolítása

Virágzás után a levélrózsák elhalnak. Ha szeretnénk megakadályozni a növények kereszteződését vagy azt, hogy elszórják magjaikat, vágjuk le az elnyílt virágok szárát.

Ősz – ültetés és szaporítás

A kövirózsaféléket szeptemberben és októberben is telepíthetjük. Ez a megfelelő időszak a szaporításhoz, a sarjrozetták leválasztásához is.

Kövirózsa szaporítása

Tavasszal és ősszel minden kövirózsa fajt szaporíthatunk a sarjrozetták leválasztásával, amelyek homokos talajban hamar meggyökeresednek.

Kövirózsa ültetése

Ezek a rajzolatos levelű, különböző alakú és színű levélrózsát alkotó növények mindenhol érdekes látványosságként szolgálnak. Felhasználhatjuk őket ágyások keretezésére, de leginkább kövek és sziklák közé valók. Sziklakertben jól fejlődnek a kövek repedéseiben vagy a közöttük lévő hézagokban. Idővel sűrű levélszőnyeget alkotnak, és elborítják a sziklákat és a kavicsokat. Kőfal tetején vagy a fugákban kevés földdel is beérik.

Régebben gyakran ültették őket a tetőre. Edénybe mindenekelőtt a kisméretű, gömb alakú fajok és fajták illenek, mert így kis helyen is változatos látványt nyújtanak. A lávakövek legkisebb repedéseiben vagy mélyedéseiben is kiválóan megtelepednek.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Ha a sziklában nem találunk megfelelő repedést, fúrjunk vagy véssünk bele néhány 5-8 cm széles, ugyanilyen mély lyukat.

2. A résekbe töltsünk 2 cm vastagon kavicsot vagy murvát, majd helyezzük el bennük a növényeket. A gyökérlabdáról rázzuk le a földet.

3. Keverjünk ültetőközeget egyenlő arányban homokból, finom szemcséjű kavicsból és agyagos földből, majd tegyünk belőle a gyökerek köré.

4. Oldalt elhelyezkedő lyukak esetében a növényeket kis kődarabbal ékeljük ki, nehogy kimosódjanak, mielőtt begyökeresednének.

5. Óvatosan öntözzük meg a talajt. 2-3 nap múlva szükség szerint pótoljuk a hiányzó földet, és újra öntözzük meg a növényeket.

Mit ültessünk mellé?

A kövirózsa különböző fajai és fajtái jól társíthatók egymással. Mindig csoportosan telepítsük őket, hogy jobban érvényesüljenek.

Leginkább más igénytelen sziklakerti növényekkel társíthatjuk őket, például alacsony növésű borsos varjúhájjal (Sedum acra), fehér varjúhájjal (Sedum album). fürtös kőtörőfűvel (Saxifraga paniculata), gombafűvel (Androsace fajok) vagy parlagi macskatalppal (Antennaria dioica).

Kártevők és betegségek

Rendkívül ellenálló növény, de a pangó talajvizet nem viseli el. Ennek következtében a gyökerek rothadni kezdenek, a levelek elsárgulnak és a növény elhal. Megelőzésképpen jó vízáteresztő talajba ültessük, a kötött talajhoz keverjünk homokot és kavicsot.