Kerti saláta termesztése, fajtái

A kerti saláta (Lactuca sativa) sok formában, színben és textúrában ismert. Könnyű termeszteni, csodásan díszíti a kertet, és az ablakpárkányon is nevelhető.

Termesztés és gondozás

Nyári melegben a saláta szereti a világos árnyékot, de ha hűvösebb évszakban akarjuk szedni, ültessük napos helyre. A legjobb eredményt nedvességmegtartó talajban adja.

 

Fajtától függően kora tavasztól őszig vethetjük. Modulokba vagy szaporítótálcába vessük a magokat 15 °C-on, és tartsuk a földjét nedvesen. Amikor a palántáknak van már négy valódi levele, eddzük, majd ültessük ki; ha ennél később ültetjük ki, előfordulhat, hogy hamar felmagzik. Kicsit mélyebbre ültessük, mint a szaporítóedényben volt, és alaposan öntözzük be.

kerti saláta termesztése

Tartsuk a talajt nedvesen, amíg a növényke megered. Igény szerint szedjük az alsó leveleit, vagy várjuk meg, míg befejesedik, és szedjük ki az egész növényt. Némi védelemmel majdnem egész évben termeszthetünk salátát.

Ha szedegetjük a saláta alsó leveleit, míg fejet képez, sikeresen megszüntetjük a meztelencsigák búvóhelyét.

Salátatípusok

A salátákat két csoportba oszthatjuk: fejes és tépő- vagy levélsaláta fajtákra. Ez utóbbiak nem képeznek fejet, és termeszthetjük  “vágd és újra nő” módon is.

Fejes saláták

Batávia: levélsalátaként is szedhetjük; vastag, ropogós levelei vannak. ‘Black Seeded Simpson’ – hagyományos fajta. ‘Lalita’ – piros levelű.

Vajfej: kerek saláta, jól áttelel. Levelei enyhén viaszos textúrájúak. ‘Május királya’  – korai szabadföldi termesztésre. ‘Téli vajfej’ – áttelelő.

Kötözősaláta: magas, vastag levelű. Jól érzi magát nyáron is, levélsalátaként is fogyasztható. ‘Little Gem’ – megbízhatóan terem, két hónap alatt fejet képez. ‘Római saláta’ folyamatosan növő, zárt fejet képez.

Jégsaláta: nagyon tömör fejet képez, és jóval több vízre van szüksége, mint a többi típusnak. ‘Great Lakes’ – klasszikus, könnyen termeszthető saláta. Jégsaláta termesztése >>>

Levél- vagy tépősaláta

Spárgasaláta: vastag száráért termesztik, de a levelei is ehetők.

spárgasaláta vagy más néven szársaláta (Lactuca sativa var. asparagina, L. angustana).

Levél típusúak: fantasztikus “vágd és újra nő” salátát, kifejlett alakjukban rengeteg levéllel. ‘Lollo Rossa’ – sötétpiros levelű.

Érdekesség

A saláta szárában tejszerű nedv képződik, melyet salátaópiumnak hívnak, mert régi, vadabb fajták (pl. L. virosa) szárában képződő nedvnek altató, fájdalomcsillapító hatása van. Lacticarium néven is ismeretes, és a termesztett fajtákban kevésbé intenzív.