Kerti növények

Juhar fajták és gondozásuk

A juharfélék szép formájukkal és pompás őszi lombszínükkel díszítik a kertet.

Juharfa fajták

Az itt bemutatott juharfajok nagyon sokfélék, többnyire jelentéktelen virágokat hoznak, amelyekből szárnyalt makkok fejlődnek.

A nálunk honos fajok jól tűrik a meszes talajt. Ide tartozik a 15 m magas, sárga őszi lombszínű mezei juhar (Acer campestre), amely nagyon jól tűri a metszést.

Mezei juhar (Acer campestre)

A korai juhar (Acer platanoides) vagy más néven platánlevelű juhar  magassága eléri a 30 m-t, lombja ősszel narancssárgára színeződik. Feltűnő virágai április elejétől nyílnak, a fa szeptembertől terem. A ‘Globosum’ fajta gömbjuhar néven is ismert, magassága csupán 5-7 m. A korai juhar gondozásáról itt olvashat.

korai juhar (Acer platanoides)

A hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) magassága elérheti a 40 m-t, ősszel aranysárga ‘Brilliantissimum’ csak 2-3 m magasra nő, szívesen oltják magas törzsre.

Nálunk nem honos magas juharfák

A parókás juhar (Acer capillipes) 12 m magasra nő. A piros erezetű, sötétzöld levelek kihajtásakor és ősszel pirosra színeződnek. A zöld kérget feltűnő fehér csíkok díszítik.

A kőrislevelű vagy zöld juhar (Acer negundo) magassága elérheti a 20 m-t. A levelek hasonlítanak a kőriséire, ősszel sárgára színeződnek. A faj jól tűri a meszet, de a szél letörheti az ágakat. A tiszta faj mellett számos tarka levelű fajta is létezik, amelyek magassága csupán 5-7 m: a sötétzöld, aranysárga foltos levelű ‘Aureovariegatum’, a fehér-halvány rózsaszín foltos levelű ‘Flamingo’ és a fehér csíkos levelű ‘Variegatum’.

A vöröslevelű juhar (Acer rubrum) eléri a 9 m-es magasságot. A levelek kihajtáskor pirosak, majd őszi lombszínük az élénk narancstól a skarlátpirosig terjed. A faj nagyon mészérzékeny.

Az ezüst juhar (Acer saccharinum) magassága legfeljebb 30 m. A lomb kihajtásakor bronzszínű, aztán felül zöld, alul ezüstfehér, ősszel pedig ragyogó sárga.

Nálunk nem honos juhar cserjék

A csupán 6 m magas és mészérzékeny nem honos cserjék közül az ujjas juhar, japán juhar (Acer palmatum) és a vörösvirágú juhar (Acer japonicum) sok fajtája a legismertebb.

Ezek mellett azonban van még más mutatós cserje is, így a tűzvörös juhar (Acer ginnala), amelynek levelei kihajtáskor bronz-, ősszel pedig tűzpiros színűek; a rőterű juhar (Acer rufinerve), amely kihajtáskor pirosas, ősszel a lomb színe a sárgától a pirosig terjed; a szürke juhar (Acer griseum), amelynek levelei ősszel bíborpiros színezetet öltenek, télen pedig szokatlan látványt nyújt fahéjszerű, lepergő kérge.

Juharfa gondozása

A fentebb említett fajok napfényes és félárnyékos helyen is jól fejlődnek. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényelnek, amely nem túlságosan száraz. Egyes fajok azonban nem tűrik a meszet.

Tavasz – ültetés és ritkító metszés

Jó időszak az ültetésre. A törzskorongon takarjuk a talajt komposzttal. Az idősebb példányoknál ilyenkor végezhetünk ritkító metszést, de ne vágjunk le túl sok ágat, mert a legtöbb faj így nyújt festői látványt.

Nyár – Gondozás és metszés

Száraz időben öntözzünk. Június végén a mezei juharból álló sövényen végezzünk formametszést. Alul legyen szélesebb, mint felül, vagyis trapéz alakúra nyírjuk, nehogy felkopaszodjon.

Ősz – Komposztálás és ültetés

A lehullott juharleveleket gereblyézzük össze és komposztáljuk. Kitűnő komposzt lesz belőlük. Az ősz is kedvező időszak az ültetésre. A fa körül végezzünk talajtakarást.