Kerti növények

A kerti verbéna (verbena x hybrida)

A verbéna a legkedveltebb növények közé tartozik. Ez a mutatós és erőteljes, ugyanakkor igénytelen növény szinte bárhol jól fejlődik. A napfényes hely éppúgy megfelelő számára, mint az árnyékos.

A verbéna bemutatása

Akár magról vetjük, akár a piacon vásároljuk meg palántáját májusban, a verbéna a legszebb nyári virágok egyikének számít. Elsősorban a meleg, napos helyet kedveli, de akkor sem okoz csalódást, ha árnyékos helyre ültetjük.

Igénytelen és mutatós

A verbéna-hibridek egészen a közelmúltig a valóságban is árnyékéletet éltek. Az új, ragyogóbb és dúsabban virágzó fajták azonban  izgalmasabbá tették ezt a növényt, amely nem igényel különösebben jó minőségű földet, és egyébként is meglehetősen igénytelen.

Olyan a szára mint a vas

Nem véletlenül tartozik a vasfűfélék családjába, a verbéna szára valóban igen szívós.

A latin ‘verbena’ elnevezés az ókori görögöktől származik, akik ezt a növényt koszorúkészítéshez használták. A legtöbb verbéna Afrikából származik, egyik faja, a Verbena officinalis azonban Dél-Európában vadon is előfordul. A középkorban szerzetesek hozták erre a vidékre, és fejfájás csillapítására alkalmazták.

A legtöbb verbénát egyéves növényként nevelik, de vannak olyan fajok, amelyek két vagy több évig is tarthatóak. Ezek egyike a júliustól októberig virágzó magas cserje, az újvilági verbéna (verbena bonariensis syn. verbena patagonica)

A verbéna-hibrideknek sok szép árnyalata, kúszó és egyenes szárú fajtája van.

Verbéna a kertben

A verbéna kisméretű cserépben éppoly jól mutat, mint dézsában vagy erkélyládában, de virágágyások szegélynövényeként és sziklakerti díszként is használhatjuk. A növényeket május közepe táján, a fagyosszentek elmúltával ültessük ki a szabadba, amikor már éjszaka sem süllyed 0 °C alá a hőmérséklet.

Társítás

A kék, fehér, rózsaszín és piros virágokat hozó verbénákat nyugodtan ültessük egymás mellé, hogy valódi nyári színkavalkádban gyönyörködhessünk. A verbéna mellé jól illik a büdöske, de társíthatjuk margitvirággal, begóniával és muskátlival is.

Néhány faj

Viszonylag újnak számítanak a csüngő verbénák, amelyek virágfüggönyt varázsolnak az erkély korlátjára. A piros, rózsaszín vagy lila virágú heverő verbéna (verbena elegans var. asperata) kiváló talajtakaró növény.

Mutatós faj a lila verbéna (verbena venosa), amelynek 30-40 cm hosszú virágzatát kékeslila virágfürtök alkotják. A vízszintesen terjeszkedő tűzpiros verbéna (verbena peruviana) 15 cm magasra nő.

Verbéna gondozása

A zömök felépítésű kerti verbéna 20-40 cm magasra nő. A csüngő verbéna hosszú indákat fejleszt.

Virágzás

Júniustól az első fagyokig virágzik. Az illat nélküli virágok kék, lila, piros, rózsaszín vagy fehér színűek.

Fényigénye

A meleg, napos helyet kedveli, de a kissé árnyékos helyet is elviseli.

Öntözés

Kevés vizet igényel, ennek ellenére rendszeresen kell öntöznünk. Az erkélyládában nevelt növény ugyanis gyorsan kiszárad. Körülbelül háromhetente trágyázzuk.

Föld

Legjobb a homokos, sovány föld, de általános virágföldet is használhatunk.

Szaporítás

A verbénát többnyire előnevelt palántaként kínálják a piacon és a kertészetekben, de magról is nevelhetjük.

Ha dugványokkal szaporítjuk, október táján vágjunk hajtáscsúcsokat, és tűzzük homok-tőzeg keverékbe. A cserépbe ültetett dugványokat világos helyen teleltessük.

A magokat február-márciusban vessük el, és 20-25 °C-os hőmérsékleten csíráztassuk. Ha megjelennek az első valódi levelek, a magoncokat ültessük szét. Ha préselt tőzegcserépbe kerülnek, később cserepestől a földbe süllyeszthetők. A fiatal növények hajtáscsúcsait egy alkalommal csípjük le, így bokrosabban növekednek majd.