Szobanövény

A nagy meténg (Vinca major)

A nagy meténg az egyik legszebb talajtakaró növény, hasonlít a rózsás-meténgre. Kék virágai és hosszú levélindái nagyon szépek. Szobában és kertben egyaránt tartható.

Nagy meténg bemutatása

Az örökzöld nagy meténg (Vinca major) szép zöld levelei és kék virágai miatt kedvelt. A kis-Ázsiából származó növény a Földközi-tenger térségében igen gyakori. Igen ellenálló, a szabadban és a szobában egyaránt jól érzi magát.

Latin nevéről

A ‘Vinca’ latin szó jelentése: “fonat”. Az elnevezés a növény hosszú, földön futó indáira utal. A nagy meténg egész évben kellemes, zöld színfolt a kertben. Szép kék virágai öt lapos sziromlevélből állnak, melyek szépen mutatnak a hajtóka gomblyukában.

A nagy meténg rendkívül ellenálló növény. Áprilistól szeptemberig hozza kék virágait.

A nagy meténg áprilistól júniusig hozza szép kis virágait. A ‘Variegata’ fajta levele sárga vagy fehér mintázatú.

Sokoldalú növény

A nagy meténg nagyon jól mutat világos helyiségekben, de a tűző napfénytől óvnunk kell. Átlagos szobahőmérsékleten is jól fejlődik. Az előterek, a veranda eleven dísze. Mivel viszonylag télálló, az erkélyen vagy a teraszon, dézsában, vagy a virágágy szegélyében is tartható. Ha a hideg tél során a kacsok elfagynak, tavasszal a növény akkor is újra hajt.

Mutatós fajták

Különösen szép a sárgával vagy fehérrel tarkázott ‘Variegatta’ fajta. A ‘Reticulata’ levélerezete sárga színű. Az ‘Acutiloba’ levele lapos. Ez a fajta kissé később virágzik, mint a többi.

A nagy meténg gondozása

A nagy meténg örökzöld, indás kúszónövény. Kb. 30 cm magasra nő, széltében viszont terebélyes.

Virágzás

Korán, már áprilisban virágzik. A virágok színe égszínkék, kékeslila vagy fehér. Illatuk alig érezhető.

Fény és hőmérséklet

A növény a világos helyet kedveli, de a félárnyék sem árt neki. Átlagos szobahőmérsékleten, 20 %C körül is tartható, télre azonban tegyük hűvös helyre.

Öntözés

Földjét tartsuk egyenletesen nedvesen. A gyökérlabdát ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A növekedési időszakban kéthetente trágyázzuk, hígított folyékony műtrágyával.

Föld

A meténgnek nincsenek a földet illetően különleges igényei. Az alacsony tőzegtartalmú általános virágföld megfelelő. Ha szükséges, kora tavasszal ültessük át.

A nagy meténg csodaszép kék virágai már áprilisban megjelennek

A nagy meténg szaporítása

A növény magról viszonylag nehezen szaporítható. A kezdőknek inkább a lényegesen egyszerűbb dugványozással érdemes próbálkozniuk.

Májustól októberig vehetünk 1-3 levélpárt tartalmazó dugványt. Ezeket ültethetjük mindjárt tőzegbe vagy általános virágföldet tartalmazó cserépbe. A dugvány rövid időn belül gyökeret ereszt, ezért átültethetjük nagyobb cserébe.

A nagy meténg kiváló kerti talajtakaró. Virága minden évben szép kék színfolt a zöld bokrok között, és még a gyomokat is távol tartja. A kis meténg (Vinca minor) talán még tökéletesebb talajtakaró, mint a nagy meténg, mert alacsonyabb és sűrűbb növésű.

A növény tőosztással is igen egyszerűen szaporítható: a nagy növényeket ássuk ki, és osszuk őket ököl nagyságú darabokra. A leválasztott darabokat ültessük új helyükre.