Szobanövény

Keserűlevélke (Exacum affine) gondozása, bemutatása

A keserűlevelet egynyári növényként kezeljük, pedig kétéves növényként át is teleltethetnénk. Virágzása 6-8 hétig tart. Leggyakrabban levendulakék virágokkal látható, de vannak sötétkék és fehér virágú példányai is.

Jóllehet a keserűlevélke (Exacum affine) ugyanolyan szorgalmasan virágzik, mint a törpe nebáncsvirág, botanikailag egyáltalán nincs a nebáncsvirág félékkel rokonságban. Az Exacum – hazája Sokotra szigete az Atlanti-öbölben – inkább annak szép példája, hogy a tárnicsfélék nemcsak az Alpokban fordulnak elő. Mintegy 30cm magasra nő meg, virágai kékeslilák. Legélénkebb színhatású az ‘Atrocoeruleum’ fajta. A főként júliusban virágzó növényeknek pompás illatuk van. Erkélyládában is tarthatjuk pl. igen jól mutatnak a bíborvörös törpe nebáncsvirág mellett.

Fény és vízigénye

Világos és napos helyet kíván, de óvjuk a déli tűző napsütéstől! Normál szobahőmérsékletet, levegős környezetet igényel. Télen a 15 °C elegendő számára. A növénynek szüksége van a páratartalom pótlására, ezért helyezzük nedves kavicsrétegre. Öntözése lágy vízzel mérsékelten, de egyenletesen öntözzük . Ha kiszárad a talaja, lehullanak a virágai. Ezt a növényt általában nagyon kis cserépben árusítják, így a cserép földje meglepően gyorsan kiszáradhat. Tőzeg alapú földkeveréket használjunk vagy B típusú virágföldet. Őszig a virágzást kéthetente tápoldat adagolásával támogassuk. Az átültetés felesleges, mivel az átteleltetett növényből csak a dugványokra van szükségünk.

Szaporítás: tavaszi dugványozással vagy februári magvetéssel szaporíthatjuk. A magvakat ne takarjuk be földdel, de a vetőedényre tegyünk üveglapot. A magoncokat kétszer áttűzdeljük, majd cserépbe ültetjük. Úgy mutat leginkább, ha több példányt ültetünk egy nagyobb tálba.

Kártevők és betegségek

Alig ismertek, és mivel a növényt úgyis csak egy évig tartjuk, nincs jelentőségük.