Szobanövény

Kislevelű fikusz gondozása, szaporítása

A Ficus szó fügét jelent, s a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy más néven kislevelű fikusz, valóban ugyanabból a “házból való”, mint az ősrégi kultúrnövény, a közönséges füge (Ficus carica), amelynek gyümölcsét már a Biblia is dicséri.

Kislevelű fikusz jellemzői

Míg azonban a Ficus Carica a mediterrán országok és Észak-Afrika gyümölcsfája, addig a Ficus benjamina (csüngőágú fikusz) a trópusi rokonsághoz tartozik. Hazájában, Indiában 30 m magas fává nő. Nálunk mintegy öt év alatt mutatós szoliter növénnyé fejlődik, amelyet ívben kecsesen elhajló vagy lecsüngő, dúsan leveles hajtásai miatt igen kedvelnek belső terek díszítésénél.

Tarka levelű fajtái is vannak. Gyakoriak az 1,5-2 méteres egyedek, amelyek csüngő hajtásaikkal és a közismert szobafikuszhoz (Ficus elastica) képest apró leveleikkel különleges díszei a lakásoknak. A levelek fiatal korukban világoszöldek, később sötétzölddé válnak, kissé bőrszerűek, szélük enyhén hullámos.

Kisleveleű fikusz (Ficus benjamina)

Kislevelű fikusz igényei

Egész évben világos, levegős és meleg helyet kíván, de a tűző napsütés, főleg a déli órákban ne érje! Meleg helyiségben fokozott páratartalmat igényel. Helyezzük a cserepet nedves kavicsra és gyakran permetezzük. Ezzel távol tarthatjuk a takácsatkákat is a növénytől.

Hőigénye nyáron 18-20°C , de a hőmérséklet télen se csökkenjen 15 °C alá.

Laza, szellős ágrendszere és lombja révén beleillik mind a modern, mind a klasszikus környezetbe. Tegyük a növényt a padlóra, egy földig érő ablak elé.

A csüngőágú ficus jól fejlődik az olyan edényben, amely kicsinek tűnik számára. Csak akkor kell átültetni, ha ez elkerülhetetlen.

Kislevelelű vagy csüngőágú fikusz

kislevelű fikusz gondozása

Ahogy hajtani kezd, egészen szeptemberig bőségesen öntözzük, utána csak mérsékelten. Lágy vízzel gyakran permetezzük. Tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. Használjunk tőzeg alapú földkeveréket, pl. B típusú virágföldet. Átültetés: ha a talaját teljesen átszőtték a gyökerek, tavasszal ültessük át. Ha a növény túl nagyra nő erőteljesen metsszük vissza.

A fikusz szaporítása

Moházással: hasítsuk be a szárat kissé egy hajtáscsúcson, a felső két-három levél alatt. A vágási hely köré erősítsünk kis fóliazacskót, töltsük meg tőzeggel, és tartsuk állandóan nyirkosan. Ha meggyökeresedik, vágjuk le a tőzeglabda alatt a hajtáscsúcsot és ültessük be cserébe. A másik szaporítási módszer pedig a fejdugványozás amivel szintén szaporítható a növény.

Kártevők és betegségek

A hideg környezet levélkárosodást okoz, túl sötét helyen teljesen lehullajtja a leveleit, míg igen meleg és száraz levegőn a pajzstetvek és a takácsatkák lepik el. Gombás fertőzések is megtámadhatják a fikuszokat, ennek jelei: élesen körülhatárolt, besüppedő foltok a leveleken. Az erősen fertőzött levelek elsárgulnak, majd leesnek.