Kerti növények

Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) gondozása

Ha igazi szobakertészt akarunk nevelni a gyerekből, már kiskorban gyakoroltathatjuk vele a törpe nebáncsvirág meggyökereztetését akár a fogmosó pohárban is. Egészen egyszerű és sikeres dolog, mint ahogy magát a növényt is könnyű nevelni lakásban. Innen származik népszerűsége is.

Cserepes kultúrába különösen az alacsony növekedésű, nem felnyurguló fajtákat ajánlom, többnyire ezeket is árulják. A virágok szinte a narancstól a lazac- és rózsaszínen, valamint a piroson keresztül a kékesliláig változik. Vannak fajták, melyek virágain két szín kombinálódik, és a leveleik is fehértarkák. A modern nebáncsvirágok már szinte alig hasonlítanak egyszerű őseikre.

Nebáncsvirág jellemzése, gondozása

A húsos és erősen elágazó, gyakran vörösesnek tűnő hajtásaival a növény, amely valójában évelő, de általában egynyári növényként termesztik, párna vagy szőnyeg alakban terjed. A törpe nebáncsvirág (Imaptiens Walleriana) hibridek elérik a 20-40 centiméteres magasságot.

Levelei

A növény elliptikus vagy lándzsás levelei váltakozó állásúak és fogazottak. Négy-öt centiméter hosszúra nőnek. Fajtától függően fényes sötétzöld vagy színes.

Virágai

A növények májustól októberig virágoznak. A virágok a nyár folyamán szépen nőnek. A tányér alakú virágok öt részből állnak, laposak és három-négy centiméter szélesek.

Elhelyezés

A legjobban a világos, de tűző napfénytől lehetőleg védett, nem túl meleg és főleg levegős helyet kíván, akár bent, akár kint tartjuk. Télen a 16°C elegendő.  A közvetlen napsütéstől óvjuk, mert barna foltokat, vagy égési sérüléseket okozhat a finom leveleken. A túl sötét helyeken kevesebb virágot hoz. A növényt csak az utolsó fagyok után ültessük ki a szabadba.

Talaj

A nebáncsvirág hibridek laza, mérsékelten tápdús talajban érzik jól magukat. A normál talaj vagy hasonló szubsztrátkeverék jól alkalmazható.

Öntözés

A talajt mindig tartsa mérsékelten nedvesen. A kiszáradás ugyanolyan káros, mint a túlöntözés.

Tápoldat

Tavasszal és nyáron kéthetenként tápoldatozzuk.

Szaporítás

Magvetéssel szaporítható. A mag körülbelül 10 nap alatt csirázik.

Kártevők, betegségek

A túlzott nedvesség lehűléssel párosulva levélhullást, lusta virágzást, sőt szárrothadást okoz. Napsütésben a takácsatkák, túl száraz levegőn pedig a levéltetvek és az üvegházi molytetvek károsítják.