Cserepes rózsa (minirózsa) gondozása

Nyáron szinte minden virágboltban megtalálhatjuk a csinos kis cserepes rózsákat. Mindent egybevetve, kerti rokonánál valamivel kisebb és tetszetősebb, de kiültethetjük a szabadba is.

Minirózsa – egy új fajta

A minirózsa vagy cserepes rózsa tulajdonképpen nem más, mint a kerti rózsa miniatürizált változata. Ezek a rózsák többnyire akkor keletkeztek, amikor hozzáláttak a vadon növő rózsafajták termesztéséhez, amelyek már eredetileg sem voltak nagyobbak a nemesített kerti rózsáknál.

A minirózsa már hosszú ideje ismert, de igazából csak néhány éve terjedt el, és lett keresett növény a kereskedelemben. Ezelőtt a nemesítők – elsősorban holland virágtermesztők – a keresztezések során a vadrózsák tulajdonságait javították fel. Így a nemesített cserepes növények ellenállóbbak lettek a betegségekkel szemben, sok színben pompázó virágaik formásabbak és mindenekelőtt, különösen sokáig virágoznak. A nemesítés során azonban gyakran a jó tulajdonságok is elveszhetnek. A cserepes rózsa esetében ez azt jelenti, hogy nincs illata.

A legújabb minirózsa fajták kb 5-10 cm magasak és nagyon érzékenyek. Különösen az öntözésre figyeljünk oda, ne kapjanak túl sok vagy túl kevés vizet.

Hosszú virágzási időszak

A minirózsa a szobában, az ablakpárkányon is hosszú ideig virágozhat, ha rendszeresen levágjuk az elhervadt virágokat.

A növényt nevelhetjük mind a lakásban, mind pedig a szabadban.

Megfelelő gondozás

Tavasszal,nyáron és kora ősszel, amikor rózsáink növekednek és mindenekelőtt gazdagon virágoznak, nagy gondoskodást és odafigyelést igényelnek. A legjobb, ha naponta egy ellenőrző körutat teszünk a cserepes rózsák között, így minden nap gyönyörködhetünk a legfrissebb virágokban, viszont rögtön észrevesszük azt is, ha valami nincs rendben.

Forró nyári napokon a napos ablakokban elhelyezett cserepes rózsák apró levelei nagyon sok vizet párologtatnak, ilyenkor azonnal gondoskodjunk utánpótlásról és ha szükséges, az esti órákban esetleg újra megöntözhetjük.

Megfelelő gondozás mellett a cserepes rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben levő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi esetre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában.

Visszavágás

A cserepes rózsa visszavágását ollóval végezzük. Az átültetés után a hajtásokat közvetlenül a szemek alatt vágjuk vissza 5-10 cm-re. Amikor a szemekből kifakadnak az első rügyek, tegyük a növényt melegebb helyre, öntözzük többet és trágyázzuk is. Később az elhervadt virágokat mindig vágjuk le.

Kártevők és betegségek

Sajnos a cserepes rózsa nagyon érzékeny. Sok rovar számára igazi csemege, de még a gombás megbetegedések sem kerülik el. Sok hobbikertész tapasztalta már, hogy a szabad földbe kiültetett cserepes rózsa ellenállóbb.

A lisztharmat a cserepes rózsa legjellemzőbb megbetegedése. Lakásban akkor fordul elő, ha a levegő túl száraz és nem megfelelő a hőmérséklet. A betegséget a lisztszerű lepedékkel borított levelekről, hajtásokról és biombókról ismerhetjük fel. Vágjuk le a beteg részeket, a növényt pedig permetezzük be zsurlóteával.

A rózsarozsda és a csillagharmat (népi nevén fabreás betegség) a lakásban tartott cserepes rózsát szerencsére nagyon ritkán támadja meg. A kiültetett rózsa számára keressünk naposabb helyet és csak keveset öntözzük.

Levéltetvektől a cserepes rózsa esetében könnyen megszabadulhatunk, ha a növényt letusoljuk vagy szappanos vízbe merítjük.