Szobanövény

Királybegónia (Begonia rex) gondozása

A királybegónia legszebb részei természetesen a színpompás levelek. A jelentéktelen virágokat nyáron távolítsuk el, hogy ne zavarják a levelek fejlődését.

A királybegónia jellemzői

A királybegóniát (Begonia rex) elsősorban gyönyörű levelei miatt szeretjük és értékeljük. A fejlődő virágok nemcsak mellékesek, hanem zavaróak is.

Ami a növény leveleinek színpompáját illeti, aligha tud más növény versenyre kelni vele. Néha joggal hihetjük, hogy a növényen a szivárvány összes színe megtalálható. Létezik ugyan a zöld és a piros alapszín, de ezekhez szinte metálszerű színek és árnyalatok is keverednek. A levelek formája változó. Egyes esetekben ovális, máskor szív alakú.

Virágok nyáron

Nyár közepén hirtelen apró, rózsaszín virágok jelennek meg a növényen, de a színpompás levelek között egyáltalán nem feltűnőek. Legjobb ezeket a virágokat lecsípni, hogy a levelek több energiához jussanak.

A királybegónia nem tartozik a könnyen gondozható növények közé. Természetes körülmények között trópusi területek erdeiben él. Próbáljuk meg a lakásban is megteremteni ezeket a körülményeket.

A levelek színe növényenként változó, mindig nagyon különleges.

Helyes gondozása egész évben

Nyár

A meleg évszakban a királybegónia gondozása nem okoz nehézséget. Víz- és tápanyagigénye hasonlít a többi növényhez. Ügyeljünk azonban arra, hogy a földje soha ne száradjon ki, a levegő páratartalma ne legyen túl alacsony (állítsuk a cserepet vízbe rakott kavicsokra), és ne tegyük a növényt közvetlen napfényre. Amint a virágok megjelennek, rögtön csípjük le őket.

Ősz és tél

Ha csökken a fénymennyiség, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét is. Tápoldatot ilyenkor már egyáltalán ne kapjon. Ebben az időszakban gyakran megtörténik, hogy a növény leveleinek egy része lehullik, de ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat. Figyeljünk arra, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk a növény számára, és ne kerüljön túl közel a fűtőteshez.

Tavasz

A nappalok hosszabbodásával a növény kapjon ismét több vizet, és áprilistól vagy májustól kezdve tápoldatot is. Márciusban vagy áprilisban ültessük át.

Királybegónia szaporítása

A királybegónia szaporítása

A királybegónia szaporítása nagyon érdekes, ugyanis levéldugványról történik.Vágjunk le egy jól fejlett levelet, szár nélkül. Fektessük le az asztalra, és éles borotvapengével vágjuk át több helyen is a fő levéleret. Ezt követően a levelet helyezzük vízszintesen a földfelszínre, és drót vagy kavics segítségével szorosan rögzítsük a földhöz. A cserepet tegyük meleg, világos helyre. Az elvágott erek mellett fejlődő kis növényeket törjük le, és ültessük külön.