Szobanövény

Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum)

A sokvirágú jázmin szépsége akkor érvényesül a legjobban, ha kúszó hajtásait köríves támasztékra futtatjuk. Évente egyszer virágzik, kedves, fehér virágai bódítóan édes illatot árasztanak.

A jázmin jellemzői

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) hazája Kína, ahol vadon nő. Pirosló hajtásain páratlanul szárnyalt, élénkzöld levelek fejlődnek. Év végén vagy tavasszal virágzik, fehér virágai nagy virágzatokba tömörülnek.

Fényigényes növény

A sokvirágú jázmin világos helyen, 20-25 °C-os hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Legszebben akkor mutat, ha hajásait a cserépbe szúrt köríves támasztékra futtatjuk. Erőteljes növekedésű, ezért minden évben  vágjuk vissza – ezáltal alakja is tömöttebb lesz.

Nyáron a szabadban

A növényt nem tarthatjuk ugyan egész évben a szabadban, de nyáron kint érzi magát a legjobban. Cserepét kitehetjük a napfényes erkélyre vagy nyár közepén akár a kertbe meleg, szélvédett helyre. A perzselő napsütéstől azonban óvjuk. Betegségekkel szemben ellenálló, sok friss levegőt és rendszeres öntözést igényel.

Sokvirágú jázmin gondozása

A sokvirágú jázmin hosszú, kúszó hajtásokat nevel. Hajtásait a cseréphez rögzített, köríves támasztékot nevelhetjük. Télikertben vagy az erkélyen támrendszerre is futtathatjuk.

Évente csak egyszer virágzik. Jellegzetesen édes, erős illatú, fehér virágai egyszerre jelennek meg.

Fény és hőmérséklet

Sok fényt igényel, de a perzselő napsütést nem viseli el. Legszebben közepes hőmérsékleten fejlődik. Télen tartsuk 10 °C körüli hőmérsékleten. A virágzáshoz 15-18 °C szükséges.

A sokvirágú jázmin virágai apró ernyővirágzatokban helyezkednek el. Virágzáskor a növény sok fényt igényel.

Öntözés, föld és átültetés

Egész évben rendszeresen öntözzük. Márciustól szeptemberig kéthetente adjunk tápoldatot az öntözővízhez. Nyáron naponta permetezzük tiszta vízzel.

Évente vagy kétévente tavasszal ültessük át, ha már elvirágzott. Jó minőségű, tápanyagban gazdag komposztföldet igényel.

Metszés, visszavágás

Gyorsan nő, ezért minden évben elvirágzás után éles késsel vagy ollóval vágjuk vissza. Ahhoz, hogy az oldalhajtások erőteljesebben fejlődjenek, a hajtáscsúcsokat június elejéig rendszeresen csípjük vissza.