Közönséges naspolya (Mespilus germanica)

Közönséges naspolya (Mespilus germanica)

A naspolyának nemcsak a gyümölcse különleges, de feltűnő virága és formája is jellegzetes.

Naspolya jellemzői

A naspolya (Mespilus germanica) ősi, Elő-Ázsiából származó kultúrnövény, amely nálunk vadon is megtalálható. Lassan fejlődik 2-5 m magas fává vagy több törzsű bokorrá, szélessége elérheti az 5 métert.

Élénkzöld, 6-12 cm hosszú lándzsás levelei váltakozó állásnak, ősszel barnásvörösre vagy sárgára színeződnek. ötszirmú, 5 cm átmérőjű virágai fehérek vagy krémszínűek, május végétől júniusig nyílnak. Nem illatosak, mégis sok rovart csalogatnak magukhoz, amelyek gondoskodnak a beporzásról.

A barna termés lapított csipkebogyóhoz hasonlít, 2-5 magvú, átmérője elérheti az 5-7 cm-t. A termés jellegzetessége, hogy az 5 csészelevél csúcsa rajta marad. Először kemény és fogyaszthatatlan, de ha megcsípi a fagy vagy a tárolás során megpuhul, kásás lesz és ehetővé válik. A naspolya egyszerűen gondozható, igénytelen növény: fagytűrő és a talajt illetően sem túl igényes. Kedveli a száraz helyeket, a pangó talajvizet nem viseli el.

A naspolyabokor sokszor ferdén vagy csavarodva nő, ágai felül széthajlanak, így festői látványt nyújt. Látványos, feltűnő virágai is alkalmassá teszik arra, hogy ne csak haszonnövényként, hanem dísznövényként is alkalmazzuk.

A kemény naspolya fanyar élvezhetetlen. Csak a fagy tatására puhul meg, és ekkor alakul ki savanykás, fűszeres íze. A kemény gyümölcsöt azonban már novemberben szedhetjük és az utóéréshez néhány hétig tároljuk. Ne halmozzuk a naspolyákat magasan egymásra, mert összenyomódnak.

naspolya

Naspolya ültetése

Gyepbe ültetve szoliterként sajátos koronaformája különösen jól érvényesül. Alacsony termete miatt kisebb kertekben is elfér.

Fás szárú növényekkel beültetett csoportokban is jól mutat. Díszítőértékét fokozhatjuk, ha olyan növényekkel társítjuk, amelyek vele egy időben virágoznak. Ilyen például a visszahajló ágrendszerű, bíbor lila virágú korai nyáriorgona (Buddleja alterniffilia) és a rózsaszín ernyős virágokat hozó kínai-lonc (Kolkwitzia amabilis).

Gyümölcsfaként a naspolyát már a középkorban is nagyon kedvelték. Gyümölcsként sajnos szinte feledésbe merült. Aki kedveli kellemesen savanykás ízű gyümölcsét, nyersen fogyaszthatja, de lekvárt is készíthet belőle. Korábban más aszalt gyümölcsökkel együtt gyümölcskenyeret sütöttek belőle.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a földlabda méreténél kétszer nagyobb és mélyebb ültetőgödröt.

2. A kiemelt földhöz keverjünk egy vödörnyi komposztot, és a gödör egyik oldalán verjük le a támrudat.

3. Szórjunk egy kevés kevert földet a gödör aljára. A földlabdát talajszintben helyezzük el, és bontsuk ki a szövettakaró borítást.

4. Töltsünk földet a gyökerek köré. Óvatosan tapossuk meg a talajt, úgy, hogy a tő körül öntözőtányér alakuljon ki.

5. Alaposan öntözzük meg a fát, hogy a talaj a gyökerekhez iszapolódjon. Az öntözést lassan végezzük, hogy a víz beszivárogjon.

6. Nyolcashurokkal kötözzük a törzset a támrúdhoz. A törzs körül érett komposzttal vagy kéregőrleménnyel takarjuk a talajt.

Naspolya gondozása

A naspolya, egyszerűen gondozható gyümölcs fajta. Május végétől nyílnak a virágai júniusig. Novembertől gyümölcsöt terem. Napos, szélvédett helyen hozza a legnagyobb terméseket, de félárnyékban is megfelelően fejlődik. Jó vízáteresztő talajt igényel. Mélyen gyökerező növény, a pangó vizet nem viseli el.

Ősz – ültetés és betakarítás

A fiatal facsemetéket ilyenkor ültessük el. A kemény gyümölcsöket novemberben szedjük le és ládában tároljuk, amíg megpuhulnak, vagy hagyjuk őket a fagyokig a fán, és csak ezután szedjük, illetve használjuk fel.

Tavasz – ültetés és metszés

Ültetéshez ugyancsak kedvező időszak. Metszeni alig kell a növényt. Csak az elhalt vagy elfagyott ágakat távolítsuk el, és ritkítsuk ki a keresztben álló vagy befelé növő hajtásokat.

Nyár – gondozás

A gyökerek felett takarjuk a talajt komposzttal. Tartós szárazság idején főként a fiatal növényeket öntözzük.

Kártevők és betegségek

Alig támadják meg kártevők és betegségek. Néha levéltetvek lephetik el a növényt. ilyenkor a levelek és a hajtások rosszul fejlődnek, a tetvek által kiválasztott váladékon fekete gombák telepednek meg. Fertőzés esetén kenőszappan-spiritusz-oldattal permetezzünk.