Szobanövény

Klívia (Clivia miniata) gondozása

Különös jelenség, hogy a legpompásabb klíviák mindig olyan helyeken, pl. vendéglőkben láthatók, ahol állandóan rossz a levegő, többnyire a fényviszonyok sem igazán jók, és alig törődnek a növényekkel. Ennek oka abban rejlik, hogy ez a dél-amerikai vendég legjobban azt szereti, ha évről évre békén hagyják és lehetőleg nem mozgatják el a helyéről.

A Klívia (szobaliliom) igényei

Októbertől február végéig világos, az év többi részében félárnyékos helyet kíván. Lehetőleg ne forgassuk! Októbertől február végéig tartsuk hűvösen, a hőmérséklet ne haladja meg a 12 °C-ot. Ez a nyugalmi idő a virágképzéshez szükséges. Később állítsuk meleg, 18-20 °C hőmérsékletű helyre. Tőzeg alapú földkeverék, pl.  B típusú virágföldben tartsuk.

Nyáron bőven öntözzük, de a cserép alatt ne álljon meg a víz, mert az a húsos gyökerek rothadását okozhatja. Októbertől február végéig tartsuk csaknem szárazon, de a levelei ne száradjanak el. A levélnövekedés és a virágzati szár képződése idején permetezzük a növényt. A levelekről időnként nedves vattával távolítsuk el a port. Tavasztól júliusig kéthetenként tápoldatozzuk. A fiatal növényeket évente ültessük át. A gyökereket kíméljük!

Klívia szaporítása: sarjleválasztással vagy magvetéssel szaporítható. Az első virágzásig 3-6 év szükséges.

Kártevők és betegségek

Nagyon meleg helyen télen különféle pajzstetvek pusztítják. Ha a virágképződéskor kevés a meleg, rövid marad a virágzati szár.