Szobanövény

Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) gondozása

A zebrapletyka nevét a zöld leveleken látható ezüstfehér vagy világossárga hosszanti csíkokról kapta. Szépsége ámpolnába ültetve érvényesül a legjobban. Gondozása és szaporítása is igen egyszerű

Zebrapletyka jellemzői

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) a kezdő hobbikertészek öröme. A Mexikóból származó faj elsősorban ámpolnanövényként vált kedveltté. Hazájában az őserdők aljnövényzetéhez tartozik, ahol kúszó hajtásai a szárcsomóknál könnyen legyökeresednek, így egyre nagyobb területet foglal el.

Kúszó- vagy csüngő növény

A zebrapletyka kúszó- vagy csüngő növény. Olyan, viszonylag sötét helyen is tarthatjuk, ahol más növények nem élnek meg, levelei azonban szebben fejlődnek világos, de perzselő napsütéstől védett helyen.

A zebrapletyka érdekességét leveleinek mintázata adja. A tövükben hüvelyes, szabályos tojásdad alakú, hegyes, zöld leveleket ezüstfehér vagy világossárga hosszanti csík díszíti, fonákjuk és száruk sötét rózsaszín vagy bíborvörös.

Apró, illatos virágok

A nyáron megjelenő apró, fehér vagy lila virágok jelentéktelenek ugyan, mégis kellemes illatot árasztanak.

Ámpolnában szép

Mivel a zebrapletyka indái hosszan lecsüngenek, szépsége ámpolnába ültetve érvényesül a legjobban. A növény idővel elveszíti mutatós formáját, buja növekedése alábbhagy, de dugványozással könnyen szaporíthatjuk (lásd lentebb).

A zebrapletyka virága

Zebrapletyka igényei, gondozása

A zebrapletyka kisméretű,  lágyszárú évelő, kúszó- vagy csüngő növekedésű növény. Csúcsos végű, enyhén tojásdad alakú leveleinek fényes felszínét hosszanti irányú, ezüstfehér vagy sárgás csíkok díszítik. Fonákjuk és száruk sötét rózsaszín vagy bíborvörös.

Nyáron illatos, de jelentéktelen külsejű, fehér vagy lila virágokat hoz.

Fény és hőmérséklet

Jól viseli az átlagos szobahőmérsékletet, de a legjobban 16-20 °C-on fejlődik. Télen tartsuk 10 °C feletti hőmérsékleten. A napos és a félárnyékos helyeket kedveli, ugyanakkor a lakás sötétebb részében is nehézség nélkül tarthatjuk.

Öntözés és trágyázás

Nyáron – ha fűtött szobában tartjuk, télen is – bőségesen öntözzük. Márciustól októberig hetente egyszer adjunk tápoldatot az öntözővízhez. Gyakran permetezzük.

Föld

Ha szükséges tavasszal átültethetjük tápanyagban gazdag, homokos, humusztartalmú földbe.

Környezet

A zebrapletyka nagy cserepes és dézsás dísznövények kiváló talajtakaró növénye. Ha a lakást díszítjük vele, ültessük ámpolnába, hogy hajtásai hosszan csünghessenek.

Zebrapletyka szaporítása

A zebrapletykát 10-12 cm hosszú hajtások meggyökereztetésével szaporíthatjuk. Az év bármely szakában elvégezhetjük a szaporítást, a legjobb eredményre mégis tavasszal számíthatunk.

A dugványokat közvetlenül is elültethetjük nyirkos földbe, de vízben is gyökeret eresztenek. Az első szaporítási mód esetén meggyorsíthatjuk a gyökérképződést, ha a cserépre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát húzunk.

Egy cserépbe 4-6 dugványt tűzzünk, így rövid idő alatt dús növényre tehetünk szert. Mihelyt láthatóan megindult a növekedés, távolítsuk el a takarást.

Visszanyesés

A jól fejlődő növényről rendszeresen vágjuk le a csúcshajtásokat. Ezeket betűzhetjük a növény mellé a cserépbe.

Időről időre újítsuk meg

Az év folyamán az idősebb példányokon olyan hosszú hajtások fejlődnek, amelyek már nem tetszetősek. Mivel a visszavágás nem segít rajtuk, érdemes dugványokból új növényeket nevelni, a régiektől pedig váljunk meg.

A zebrapletyka betegségei, kártevői

Ez erőteljes zebrapletykát ritkán támadják meg betegségek.

Levéltetvek ugyan akkor előfordulhatnak rajta. Ilyenkor a levelek ragacsossá válnak. Használjunk vegyszert.

A levélszélek barnulását a túl erős napsütés vagy a szárazság okozza. Keressünk a növénynek új helyet, vagy öntözzük gyakrabban.

Az indás növekedés a korosodás jele. Neveljünk új növényeket, és váljunk meg a régitől.