Kerti ötletek

Költséghatékonyan a kertben – Ökológiai megoldások

A biokert egy olyan hely, ahol pihenhet, vagy ahol vegyszerek, mesterséges műtrágyák és nehéz növényvédő szerek nélkül termesztheti saját zöldségeit. Ráadásul az ökológiai megoldások gyakran nemcsak a környezetnek, hanem a pénztárcának is jót tesznek. A biokertészkedés azt jelenti, hogy azokat a megoldásokat használjuk, amelyeket maga a természet kínál.

Akkor miért nem alkalmazza mindenki a zöld megoldásokat, ha azok mind a pénzügyeinknek, mind a bolygónak jót tesznek?

Erre a kérdésre több válasz is létezik.

Először is, ez kényelmesebb. Az esővíz használata több erőfeszítést igényel, mint a kert öntözése a csapra csatlakoztatott kerti tömlővel.

Másodszor, a szokás – valahol a fejében valószínűleg él egy kép a kertészről, aki így öntözi a kertjét. Ez a kép származhat a szüleitől, a szomszédaitól, vagy akár abból, amit a tévében lát.

Harmadszor – az ingyenes megoldásokat nem reklámozzák. Amikor reklámokat nézel, azt hallgatod, hogy milyen kerti tömlőt vegyél, milyen vízszűrőt telepíts, stb. Senki sem beszél főműsoridőben a kert ingyenes megoldásairól. 🙂

Amikor biokertjét tervezi, próbáljon nyitott lenni az új ötletekre, és gondoljon arra, hogy mennyi mindent csinál pusztán megszokásból. Gondolja át azt is, hogy mennyi időt és munkát tud reálisan beletenni egy biokert gondozására.

Esővíz a kertben

Amire először is figyelnie kell, az a kertjében lévő víz.  Az elegendő tiszta vízről való gondoskodás is közös problémánk. Másrészt egy közepes méretű kert vezetékes vízzel történő öntözése szezononként elég magas költséget is generálhat. És a szabad esővízhez képest ez a víz sokkal rosszabb minőségű (kemény, szemben a lágy esővízzel).

Az esővízgyűjtéshez a legjobb megoldás ha az ereszcsatornák alatt esővíztartályokat helyezünk el. Erre a célra vásárolhatunk kész esővízgyűjtő hordókat, tartályokat, vagy használhatunk valami régi nagyobb edényt. A műanyag tartályok vagy fahordók a legmegfelelőbbek. A tartályok ne legyenek átlátszóak, és árnyékban kell állniuk. Ez lelassítja a víz romlását és az algák megjelenését bennük. Ha az ereszcsatorna napos helyen végződik, a megoldás egy fából készült pergola felállítása lehet.

A legkényelmesebb, ha az esővíztartályon van egy csaptelep, amelyből kényelmesen önthet vizet egy öntözőkannába, vagy amelyhez csatlakoztathat egy kerti tömlőt. És hirtelen kiderül, hogy az esővízzel való öntözés ugyanolyan kényelmes lehet, mint a kerti slag használata.

A második lehetőség, hogy a kertet úgy tervezzük meg, hogy a lehető legtöbb víz maradjon a talajban. Az esővíztartályokból származó felesleges vizet a talajba lehet elvezetni, ahol a föld alatti vízkészletekhez csatlakozik, vagy egy nagy fa alá – annak gyökerei hosszabb ideig megtartják a vizet. Ahol virág- és zöldségágyások vannak, ott a földet kéreggel kell borítani. Ez megakadályozza, hogy a víz könnyen elpárologjon.

Mikorrhiza a vízmegőrzésért, jobb terméshozamért és a szebb növényekért a kertben

A nagyobb víz, mennyiség talajban tartásának egyik módja a mikorrhiza gombák telepítése.

Ezek a gombák a növények gyökereihez kapcsolódnak, és segítenek nekik a talajból vizet és tápanyagokat kivonni. A gomba számára a növénnyel való szimbiózis táplálékforrást jelent, ezért gondoskodik a növényről, segít neki a betegségek leküzdésében és egészségének megőrzésében. Ez a kapcsolat nagyon gyakori a természetben, pl. az erdőkben, és ősszel könnyen felismerhető – a nyírfák közelében élő mikorrhiza gombák.

A mikorrhiza gombák ültetésének számos előnye van

A különböző növények különböző gombákkal kombinálódnak, ezért amikor a megfelelőt keresi a boltban, figyeljen arra, hogy milyen fajokkal kombinálódnak. Tulajdonképpen nincs ellenjavallat a mikorrhiza gombák használatára az egész kertben, bár leggyakrabban a kender, valamint az áfonya termesztésénél ajánlják a használatát (e növények gyökerei meglehetősen gyengék, és gondot okozhat a vízfelvétel).

A földben és cserépben történő termesztés során egyaránt használható. Csak egyszer kell alkalmazni őket – a növény örökre kötődik hozzájuk. A gombák nagyon érzékenyek a vegyszerekre, ezért ha úgy dönt, hogy használja őket, akkor a kemény védekezési intézkedésekről is le kell mondania.

Biokert jó helyen

A biológiai sokféleség számos növény- és állatfaj túlélésének kulcsa. Ma már tudjuk, milyen fontos, hogy a növények együttműködjenek, és hogy ez mennyit segíthet a nemesítésben. Különösen az amatőr kertekben könnyű eltávolodni a monokultúrától, ahol csak egy növényfajt ültetnek.

Mely szomszédos növények hasznosak és melyek károsak.

A bársonytetvek például eltávolítják a talajból a fonálférgeket, amelyek megtámadhatják a zöldségágyásokat. Ha a növényeket a közelükbe ülteti, pénzt takaríthat meg a növényvédő szereken, vagy egyszerűen megmentheti a termést a kártevők által okozott pusztulástól.

Nemcsak a talaj minősége, hanem a növények egymásutánisága is fontos. Ha minden évben ugyanazt a zöldséget ültetjük ugyanarra a helyre, a talaj gyorsan megfosztódik bizonyos tápanyagoktól. A bab nem fog kétszer ugyanazon a helyen jól nőni, de a talajban hagyott nitrogén pozitív hatással van a káposztarepcére. Tehát jegyezze fel, hogy mit és mikor termesztett, és használja ezt a tudást a következő szezonban.

A megfelelő növényfajok kiválasztása ökokerthez

Ma a kertészetekben rengeteg fajta, dísz- és haszonnövény található, hogy nehéz csak egyet kiválasztani. Az esztétikai vagy ízlésbeli szempontok mellett azonban érdemes különös figyelmet fordítani azokra a növényfajtákra, amelyek rendkívül ellenállóak a leggyakoribb betegségekkel szemben. Sok ökológus az ilyen fajok tenyésztésében látja a módját annak, hogy csökkentse a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét, és ezáltal javítsa a környezet minőségét.

Vannak olyan fajták is, amelyek rendkívül szárazságtűrőek, ami azt jelenti, hogy nyáron nem kell olyan gyakran öntözni őket. Ha a növényeket a számukra megfelelő helyre ülteti, akkor kevesebb időt kell a trágyázással töltenie, és ritkábban kell öntöznie őket.

Egy biokert beindításához szükség van némi ismeretre a növényekről, a környezetről és azok kölcsönhatásairól. Ez értékes tudás, amely lehetővé teszi, hogy egészséges termést, szép virágokat gondozhasson, és mindezt az öntözés, a műtrágyázás és a vegyszerek fáradalmai nélkül a kertben. A legtöbb ilyen megoldás pedig ingyenesen vagy nagyon kevés pénzért elérhető.