Szobanövény

Cserepes növények öntözése

A víz nélkülözhetetlen a növények életéhez, azonban a felesleg, csakúgy, mint a hiánya, nagyon káros lehet. Hogyan és mikor kell öntözni a cserepes virágokat? A cserepes virágok vízigénye elsősorban a fajtól és a természetes környezet életmódjától függ.

Persze a növények tartási körülményei is nagyban befolyásolják a növények fejlődését. Jól fűtött helyiségben – száraz és meleg időben – a növények sokkal több nedvességet párologtatnak el az aljzaton és a leveleken keresztül, mint hűvös, nedves helyiségben. A cserepes virágok igényeinek leírásaiban három alapvető öntözési típus található.

1. Bőségesen öntözzük meg

 • Az öntözés előtt hagyja, hogy az aljzat felső rétege kissé megszáradjon. Ezután a vizet beleöntjük. A gyökérlabda belsejében a növekedési időszak alatt jó páratartalomnak kell lennie. Még a rövid szárazságos időszakokat is el kell kerülni.
 • Öntözéskor annyi vizet adjunk a növénynek, hogy az a cserép alján lévő vízelvezető nyíláson kifolyjon, és a cseréptartó tálkában összegyűljön.
 • A felesleges vizet körülbelül 20 perc elteltével leöntjük.

Még a nagy vízigényű növények is szenvednek, ha a gyökerek hosszú ideig vízben vannak. Ezt bizonyítja az orchideák öntözési módszere, amelyek tipikusan trópusi növények.

2. A szobanövények mérsékelt öntözése

 • Öntözés előtt hagyja, hogy az aljzat felső rétege körülbelül 2 cm mélyen kiszáradjon. Az “ujjpróba” itt is jól működik: ha az aljzat felső rétegét száraznak érezzük, a növényt meg kell öntözni. Az edény/cserép belseje folyamatosan, enyhén és egyenletesen nedves marad. Az aljzat nem száradhat ki.
 • Öntözéskor annyi vizet öntsünk, hogy a gyökérzet egyenletesen nedves legyen, de ne telítődjön vízzel.
 • Amint az első vízcseppek kifolynak a cserép alján lévő lyukon, az öntözést le kell állítani. A felesleges vizet körülbelül 20 perc elteltével leöntjük.

Ha alulról szeretné öntözni a növényt, öntsön egy kis vizet a csészealjba, és várja meg, amíg az felszívódik. Az edény méretétől függően ezt többször is meg lehet ismételni. A cseréptartó tálkában nem maradhat víz.

3. Takarékos öntözés

 • Öntözés előtt hagyja, hogy az aljzat a térfogatának 2/3-áig megszáradjon, és csak ezután nedvesítse meg kissé.
 • Az öntözéshez spricceljen egy kis vizet a gyökérlabda felszínére, és várjon, amíg az elázik.
 • Használjon talajnedvesség-mérőt vagy fapálcát annak ellenőrzésére, hogy a víz milyen mélyre hatolt be. Ha száraz foltot talál a cserépben, ismételje meg az eljárást. A takarékos öntözés során az aljzat nem lehet túl nedves. Ha a cserép alján lévő lyukon víz jön ki, az azt jelenti, hogy túl sok vizet öntöttek bele.

Az ujjpróba itt nem működik. Némi tapasztalattal viszonylag jól meghatározható az aljzat nedvességtartalma a cserép súlya alapján. Nagyobb edények esetén azonban mérőműszerre van szükség. Ellenkező esetben könnyen hibázhat a becslésben, ami vagy eláztatja a gyökérlabdát, vagy kiszárítja azt.

cserepes növények öntözése

Cserepes növények öntözése a nyugalmi időszakban

A nyugalmi fázisban a nedvesség párolgása jelentősen alacsonyabb. A növényeknek kevesebb vízre van szükségük, és az öntözést csökkenteni kell. Sajnos a túlöntözés az egyik leggyakoribb hiba a cserepes növénytermesztésben.

Öntözés a vegetációs időszak alatt

A fő növekedési fázisban a cserepes virágoknak lényegesen több nedvességre van szükségük, mint a nyugalmi fázisban. Az öntözést intenzívebbé kell tenni. 3.

Az edény, cserép típusa is befolyásolja a vízigényt

A cserép, amelyben a virág nő, lehet kicsi vagy nagy, porózus kerámiából, burkolat nélkül vagy műanyagból készült – mindez befolyásolja az öntözéshez felhasznált víz mennyiségét és az öntözési időközöket. A különböző típusú talajok is másképp tárolják a vizet – a porózus talaj kevesebb vizet vesz fel, a komposzttalaj viszont többet.

Öntözési ütemterv cserepes növények számára

A sokféle tényező miatt a cserepes növények esetében nem lehet fix öntözési ütemtervet meghatározni. Néhány naponta ellenőrizni kell őket, és meg kell állapítanunk a növények állapotát és a talaj nedvességtartalmát. Idővel mindenki megismeri a lakásában lévő egyes virágok igényeit az év különböző időszakaiban. Az öntözés között nincsenek meghatározott időközök – például hetente egyszer, kétszer stb. Egy ilyen szabály sem működik.

A vízadás megfelelő időpontját csak az ültetőközeg állapotából lehet következtetni. Ha egy növény igényeihez képest hosszabb ideig túl nedves vagy túl száraz szubsztrátot kap, a szokásos visszafordíthatatlan károsodás következik be. A nedvesség pangása károsítja vagy elpusztítja a gyökereket, a nedvességhiány miatti hervadás pedig károsítja a növekedést és a virágképzést.

A cserepes növények vízigényét növelő körülmények

Gyakrabban öntözzük, ha:

 • A növény növekedésben vagy virágzásban van;
 • a levegő hőmérséklete magas;
 • a virág nagyon nagy a cserép méretéhez képest;
 • a növénynek nagy, vékony levelei vannak.

A növények vízigényét csökkentő körülmények

Kevesebbet kell öntöznünk, ha:

 • a növény nyugalmi fázisban van;
 • a növény gyengén gyökeresedik;
 • a levegő hőmérséklete alacsony;
 • a virág kicsi a cseréphez képest;
 • az edény műanyagból vagy öntött kerámiából készült;
 • a levegő páratartalma viszonylag magas;