Növényvédelem

Hangyák ellen a lakásban

A hangyák tökéletesen szervezett társadalmakban élnek. A hangyák a lakásban, házban nemkívánatos vendégek és persze a kertben is kellemetlenséget okozhatnak. Mi a legjobb módja, hogy megszabaduljunk a hangyáktól?

Milyen károkat okoznak a hangyák a lakásban?

  • Az épületek fából készült részeiben fészket rakva károsítják azokat,
  • károsítják és szennyezik az élelmiszereket,
  • kiszárítják a talajt, lyukakat ásnak bele és fészket építenek,
  • fákat károsítanak azáltal, hogy fészket építenek a fa gerendákba.

 Amit a hangyákról tudni kell

A hangyák nagy társadalmakat alkotnak, amelyekben az egyén élete az egész kolónia érdekeinek van alárendelve. A kolóniát egy nőstény, a királynő alapítja, akinek egyetlen feladata a tojásrakás. Egy fészekben, fajtól függően, egy vagy több ezer királynő is lehet. Leggyakrabban – tíz és harminc között. A párzási időszakban a nőstények és a hímek szárnyasok. A legnépesebb csoportot a terméketlen nőstények – a dolgozók – alkotják. Ők építik és tisztítják a hangyabolyokat, védik azt a betolakodók ellen, gondoskodnak az utódokról, gyűjtik és ellátják a közösség többi tagját élelemmel.

A hangyák növényi és állati táplálékkal táplálkoznak – leginkább cukorban és fehérjében gazdag táplálékkal. Néhányuk ragadozó, és táplálékuk akár 30%-át is más rovarok teszik ki.

A hangyák érintéssel, hanggal és szaglással kommunikálnak egymással, a jelölő feromonok segítségével, amelyekkel a táplálékforráshoz vezető utakat jelölik (éjszaka a jelölő feromon segíti a terepen való tájékozódást). Nappal a hangyák a szemüket használják.

Hangyák ellen házilag

A hangyák vonzását meg kell akadályozni – Például az állateledeles tálakat vagy az erjedő gyümölcsöt tartalmazó gyümölcstálakat rendszeresen ki kell üríteni. A használt edényeket ki kell öblíteni, majd a mosogatógépbe kell tenni és le kell zárni. Távolítsa el a padlóra hullott, ételmaradékokat is.

Az élelmiszert és az élelmiszer készleteket – a kamrákban és a hűtőszekrényekben – nem szabad nyíltan tárolni, hanem lehetőség szerint légmentesen záródó edényekben. Sok esetben ,ég a hűtőszekrény tömítése sem jelent problémát a hangyáknak.

Tömítés – Az illesztések és falazatnyílások szilikonnal, építési habbal és akrillal történő tömítése bevált gyógymód a hangyák ellen, és megakadályozza a további beáramlást. Az ablak- és ajtótömítések tömítettségét időről időre ellenőrizni kell – nem csak energetikai okokból.

Szemetet és hulladékot – kizárólag zárt szemetesekbe kell gyűjteni, és naponta ürítsük.

Hangyanyomok – a házban vagy a lakásban található táplálékforrás nyomon követése és azonosítása, majd megszüntetése.

Fészeképítés megakadályozása – A hangyák a teraszon, a járólapok alatt lévő fészkek ellen segít, ha homok helyett kavicsot használunk építőanyagként.

Szódabikarbóna hangyák ellen

A jó öreg szódabikarbóna mellett a hangyák ellen vannak más gyógymódok is, amelyek hatékony segítséget nyújtanak kémiai mérgek használata nélkül. Ezt általában vonzószerrel, például porcukorral keverik. A hangyák megeszik a keveréket és elpusztulnak. Sok helyen olvasni, hogy az utóbbi években a szódabikarbóna hatékonysága a hangyák ellen a szódabikarbóna jelenlegi összetétele miatt csökkent.

Sütőpor hangyák ellen

Régen ez is bevett technika volt hangyák ellen, amit porcukorral kevertek. Ugyan úgy használjuk mit a szódabikarbónát.

Erős illatú növények, anyagok

A hangyák rendkívül érzékeny szaglással rendelkeznek. Erős illatú anyagok és háztartási szerek, mint a fokhagyma, fahéjpor, levendula, szegfűszeg, borókabogyó, cseresznye, kakukkfű, majoránna, citrom, de az ecet vagy az illóolajok, mint például a speciálisan kevert hangyaolaj, állítólag segítenek a hangyák elűzésében.

Kréta

A kréta állítólag gyógyírként működik a hangyák ellen, mivel azok állítólag nem sétálnak át ezen az akadályon.

Régi rézérmék

A rézérmék a hangyák ellen is hatásosnak bizonyultak, és a darazsak ellen is hatásosak. Egyszerűen helyezzen el néhány darabot a hangyaösvényeken és a fészkek és/vagy épületek bejáratai közelében.

Fahéj

A fahéj illata zavarja a hangyák kommunikációs útvonalait. Szórj fahéjport a hangyák által járt területekre.

Kávézacc hangyák ellen

A kávézaccot szintén nem kedvelik a hangyák. Tedd a zaccot a hangyák bejáratánál, vagy ahol gyakran megjelennek.

kávézacc hangyák ellen
kávézacc hangyák ellen