Kerti növények

Kínai őszirózsa (callistephus chinensis)

A kínai őszirózsa tarka virágai fáradhatatlanul nyílnak az első fagyig.

Kínai őszirózsa jellemzői

A kínai őszirózsa (callistephus chinensis) régóta a virágnemesítők egyik kedvence, ezért sokféle formában és színben kapható, elsősorban keverékként. Többnyire magasság szerint soroljuk több csoportba.

A telt szirmú alacsony virágágyi és cserepes őszirózsa magassága csak 20-30 cm. Kedvelt a gazdagon szétágazó, a fehértől a kékig sokféle színben nyíló ‘Zwerg-Mylady’ vagy ‘Pinocchio’ sorozat.

Középmagas, vágott virágnak való őszirózsa például a ‘Pompon’ fajta, amely tömött, félgömb alakú virágpárnákat alkot, valamint a korán virágzó ‘Johannistag’. Mindkettő 50-60 cm magasra nő.

A magas őszirózsák (70-90 cm) nagyon alkalmasak vágott virágnak. Ide tartozik a krizantémvirágú `’Herzogin’ (vagy ‘Duchesse’), a keskeny, ívelt szirmú ‘Krallen’, a tömött virágú ‘Riesen-Prinzefg’ és Super-Prinzesz’ valamint a keskeny szirmú őszirózsák több fajtája és sorozata.

Ezenkívül létezik még a margaréta-őszirózsa tarka, egyszerű szirmú, margitvirágszerű virágaival, amelyek 70-80 cm magas, merev szárakon ülnek.

A magas fajták mutatós, hosszan tartó vágott virágot adnak tarka nyári csokrokba.

Kapcsolódó cikk: Öt gyönyörű őszirózsa bemutatása

Gondozása

A kínai őszirózsa egyszerűen gondozható egynyári növény. Virágai júniustól októberig nyalnak. Vágott virágnak is alkalmas. Szereti a teljes napfényt. Lehetőleg napos, meleg helyre ültessük. Tápanyagban gazdag, hagyományos kerti talajt igényel. A növények homokos agyagon fejlődnek a legjobban. A túlságosan kötött vagy laza talajt javítsuk komposzttal.

Tavasz – vetés és ültetés

Februártól áprilisig vessük el a lakásban. A magoncokat egyszer tűzdeljük, és május közepétől ültessük ki. Áprilistól melegágyba vagy fólia alatt közvetlenül szabadföldbe is vethetjük.

Nyár – öntözés és tisztítás

Száraz időben rendszeresen, kiadósan öntözzünk. Az elhervadt virágokat szárral együtt távolítsuk el, hogy folyamatosan új bimbók fejlődjenek.

Ősz – eltakarítás

Az első komoly fagy után húzzuk ki a növényeket gyökerestől, és adjuk a komposzthoz. Terítsünk a talajra takaróréteget, hogy télen megvédjük a csupasz földet.

Júniustól ne ültessük át, mert kedvezőtlen időjárás esetén nehezen gyökeresedik be, és későn virágzik.

Ültetés

A kínai őszirózsa nélkülözhetetlen a tarka virág- és szegélyágyakban, és egész nyáron mutatós vágott virágot ad. Az alacsony fajták ideálisak keretnek vagy szegélynek. Sűrű, tömött párnáiknak köszönhetően alakzatok ültetésére is alkalmasak. Erkélyládában vagy tálban fáradhatatlanul virágoznak, ha gondoskodunk a megfelelő nyirkosságról. A magas fajták jól illenek a tarka ágyások hátterébe. Laza csoportokban évelő szegélyágyakba is ültethetjük őket. A hosszú szárú virágok tartós vágott virágokat biztosítanak.

Ültetés lépései

1. Vetés áprilistól melegágy-ládába. Alaposan készítsük elő a talajt, és javítsuk néhány lapát komposzttal.

2. A magokat vessük sorokba (táv.: 8 cm). Ne vessünk túlságosan sűrűn, hogy a csíráknak elegendő helyük legyen. Enyhén öntözzük meg.

3. Csírázásig tartsuk zárva az ablakot, éjszakára fedjük be gyékényszőnyeggel. 15°C-on a magok két héten belül kicsíráznak.

4. A magoncokat tartsuk mérsékelten nyirkosan. Ritkítsuk a növényeket 10 cm-re. Később teljesen távolítsuk el az ablakot.

5. Május közepétől ültessük ki a növényeket. Lazítsuk fel a talajt, és javítsuk komposzttal. A növényeket csoportosan, 25-30 cm-re ültessük el.

A legtöbb kínai őszirózsa nagyon ellenálló. Szeles helyeken mégis támasszuk meg a magas fajtákat karókkal.

Kártevők és betegségek

A kínai őszirózsa érzékeny az őszirózsa-hervadás nevű gombás betegségre. A szárak megfeketednek, a növények elfonnyadnak és elhalnak. A fertőzött növényeket azonnal távolítsuk el és semmisítsük meg! Lehetőleg ellenálló fajtákat vegyünk, és minden évben máshova ültessük.