Kerti növények

Kerti árvácska (Viola × wittrockiana)

A kedves virágú árvácskák a legkedveltebb kerti növények közé tartoznak.

Kerti árvácska jellemzői

A korai virágzásútól a kései nagyvirágú fajtáig az árvácskának számtalan változata létezik. Márciustól májusig fáradhatatlanul hozzák egyszínű, szemfoltos vagy kétszínű, rajzolatos virágaikat.

A korai virágzású fajtakeverékek a fagyokat is elviselik, pasztellszínekben vagy erősebb színárnyalatokban virágzanak. A ‘Scherbet’ keverék fajtái szintén korán, halványsárga, rózsaszín vagy világoskék színben nyílnak.

árvácska gondozása

A kései virágzású, nagy-virágú fajtákhoz tartoznak az ismert ‘Schweizer Riesen’, a ‘Rogglis Riesen’ vagy a ‘Schweizer Samt’ fajták. Szemfoltos virágok és arany-sárga, barnásvörös, sötétpiros és lila meleg színárnyalatok jellemzik őket. Régi idők hangulatát idézi a rokokó fajtakeverék, virágainak fodros szegélyű szirmai különösen biedermeier csokrokhoz illenek.

Kereskedelmi forgalomban egyedi fajták is kaphatók, ezek általában a legújabb nemesítések csodás színösszetételű eredményei, mint például az ibolyaszínű és narancssárga virágú ‘Jolly Joker’, a fehér alapon piros szemfoltos ‘Flirt’ vagy a háromszínű: fehér, világos és sötét ibolyaszín virágú ‘Gletschereis’ fajta.

árvácska virág

Árvácska beszerzése

Tömött növésű, egészséges, sötétzöld lombú növényeket válasszunk, vagy magokat a júniusi magvetéshez ősszel vagy tavasszal. Ne vegyünk hosszúra nyúlt, felkopaszodott szárú vagy sárga, elhalt levelű növényt.

Kerti árvácska gondozása

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) egyszerűen gondozható kétéves növény. Virágai szeptembertől novemberig és márciustól májusig nyílnak, melyek vágott virágnak is alkalmasak. Napos helyen az árvácskák hamarabb kezdenek virágozni, de félárnyékban tovább nyílnak. Jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag talajt kedveli. A talaj tápanyagtartalmának növelése érdekében keverjünk hozzá szerves anyagot.

Kora tavasz – ültetés és gondozás

Ültessük el az új palántákat, tövükhöz szórjunk lassan lebomló műtrágyát. A gyomokat szedjük ki, nehogy elnyomják a kis növényeket. Talajtakarással visszaszoríthatjuk a gyomokat, és a talaj vízháztartása is javul.

Tavasz és nyár – tisztítás és vetés

Az elnyílt virágokat rendszeresen szedjük le, mielőtt magokat érlelnének. A hosszú hajtásokat néhány hetente vágjuk vissza 3-5 cm-re, így a növények dúsabbak maradnak. A magokat júniustól vessük el.

Ősz  – ültetés

Az összes fajtát kiültethetjük ősszel. Télre fenyőgallyakkal takarjuk őket.

Növényeinkről magokat is gyűjthetünk. Az érett magokat a júniusi vetésig száraz, sötét helyen tároljuk.

Árvácska ültetése

Szükséges kellékek: árvácskamagok, szaporítóláda, palántaföld, fólia vagy újságpapír, tápoldat.

Az árvácskát mindig csoportosan telepítsük. A sima virágú egyedek nyugodt felületet adnak, a kétszínű vagy rajzolatos virágú fajták élénkebben hatnak. Tömött formájuk miatt jól illenek virágágyásba keretként vagy aljnövényként. Dézsában is szép látványt nyújtanak. Sokan használják sírok beültetéséhez, mert tartósan virágoznak és egyszerűen gondozhatók.

árvácska ültetése
árvácska ültetése

Az árvácskákat virágzó állapotban is ki lehet ültetni, ezért évelőágyások csupasz helyein, sziklakertben vagy cserjesáv peremén hézagpótlóként is alkalmazhatjuk, ahol tarkaságukkal élénkítik környezetüket. Vágott virágnak leginkább a kései, nagy virágú bársonyos szirmú fajták alkalmasak.

TIPP: Hideg éghajlatú területen takarjuk az árvácskát fagy ellen fenyőgallyakkal, de a borítást tavasszal időben távolítsuk el.

Ültetés lépései

1.  A magokat június közepétől vessük el a szabadban előkészített ágyásba, vagy a lakásban szaporítóládába.

2. Minden edénybe 2-3 magot ültessünk, és takarjuk be őket vékony réteg földdel. Fedjük le fekete színű fóliával vagy összehajtott újsággal.

3. Állítsuk hűvös helyre. Öntözzük a magokat az első levelek megjelenéséig. Távolítsuk el a takarást, és tegyük az edényeket világos helyre.

4. Ha a magoncok elérik a 2 cm-es magasságot, ritkítsuk ki őket, csak az erősebbeket hagyjuk meg. Rendszeresen öntözzük és trágyázzuk.

5.  A fiatal növényeket szeptemberben ültessük ki a kertbe. Előtte lazítsuk fel a talajt és keverjünk hozzá komposztot. Tőtávolság: I 5-20 cm.

Mit ültessünk mellé?

Változatos színeiknek köszönhetően az árvácskákat kiválóan társíthatjuk más növényekkel. Ha megfelelő színű fajtákat választunk, tavasszal virágzó hagymás növények vagy évelők aljnövényei lehetnek.  Csodálatos, háromszínű összeállítást készíthetünk, ha például a kék virágú árvácska mellé piros tulipánt és sárga nárciszt ültetünk.

Hasonló színárnyalatú virágokat is társíthatunk. Ültessünk például a halvány rózsaszín virágú papagájtulipán mellé sötét rózsaszín árvácskákat. Különösen elegáns hatást érhetünk el hideg színekkel, ha sötétkék virágú árvácskákat fehér tulipánnak és égszínkék virágú erdei nefelejccsel társítjuk.

A különféle színű árvácskák nagy felületű szőnyegágyás beültetésére is kiválóan alkalmas.

Kártevők és betegségek

Szártő- és gyökérnyak-rothadás esetén a levelek elsárgulnak és elhalnak, a szárak a tövüknél rothadni kezdenek. A fertőzés gyakran hűvös, esős idő után jelentkezik. A beteg növényeket szedjük ki és semmisítsük meg (ne komposztáljuk)