Kerti növények

Szárazságtűrő növények

Bemutatok 11. ellenálló növényt, amelyek megállják a helyüket a nyári hőségben, szárazságban.

1. Levendula (Lavandula)

A levendula jól bírja a szárazságot és a meleget, aminek köszönhetően kitűnő választás a napsütötte kertek számára. Gazdag lila virágai nemcsak gyönyörűek, hanem illatosak is, ami vonzza a méheket és a lepkéket. Jól alkalmazkodik száraz, jól vízelvezető talajhoz és teljes napsütéshez.

közönséges levendula
közönséges levendula

2. Kövirózsa (Sempervivum)

A kövirózsa szárazságtűrő, kevés gondozás igénylő növény, amelyet gyakran ültetnek sziklakertekben és tetőkertekben. Különböző színekben és formákban kapható, és a nyári hónapokban virágzik. A növény a gyökerein keresztül képes tárolni a vizet, ami segít a száraz időszakok átvészelésében.

Kövirózsa (Sempervivum)

3. Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring erős, szárazságtűrő fűszernövény, amely jól érzi magát a teljes napsütésben és jól vízelvezető talajban. Illatos levelei és kék virágai vannak, és gyakran használják főzéshez, fűszerezéshez.

4. Árvalányhaj (Stipa)

Az árvalányhaj gyönyörű, őshonos fűféle, amely jól tűri a szárazságot és a meleget. Széles körben használják szárazságtűrő tájképekben, és finom, arany színű “fürtjei” a szélben ringatóznak.

Árvalányhaj (Stipa)
Árvalányhaj (Stipa)

5. Szamárkenyér (Echinops)

A szamárkenyér, vagy kék szamárkenyér különleges, gömb alakú virágfejeivel hívja fel magára a figyelmet. Szárazságtűrő növény, amely a száraz talajokat és a teljes napot kedveli. A virágzás ideje alatt méhek és pillangók rajonganak érte.

Kék szamárkenyér

6. Háromszínű árvácska (Viola tricolor)

Ez a kis, strapabíró növény igen szívós, és jól tűri a szárazságot, ha egyszer meggyökeresedett. Gyönyörű, színes virágai vannak, amelyek színt visznek a kertbe.

Háromszínű árvácska (Viola tricolor)
Háromszínű árvácska (Viola tricolor)

7. Bársonyvirág (Tagetes)

A bársonyvirág szárazságtűrő és hőtűrő, így jól alkalmazkodik a melegebb környezethez. Virágai sárga, narancs és vörös színben pompáznak, amikor a legtöbb növény már elvirágzott.

8. Százszorszép (Bellis perennis)

A százszorszép rendkívül ellenálló, és jól viseli a szárazságot, ha egyszer meggyökeresedett. Kis, fehér, rózsaszín vagy piros virágai szinte egész évben nyílnak.

százszorszép virága
százszorszép virága

9. Kokárdavirág (Gaillardia)

Ez a színes, szárazságtűrő évelő számtalan narancs, vörös és sárga virágot hoz, amelyek egész nyáron át tartanak. Az egész nyáron át tartó virágzás vonzza a pollinátorokat.

10. Kis meténg (Vinca minor)

Ez az alacsony terjeszkedő cserje és talajtakaró, jól tűri a szárazságot és a meleget. Kék virágai tavasztól késő őszig nyílnak, és a növény örökzöld, ami télen is színt hoz a kertbe.

Kis meténg (Vinca minor)
Kis meténg (Vinca minor)

11. Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

A napraforgó nagyon ellenálló növény, amely jól tűri a szárazságot, ha egyszer meggyökeresedett. Az átlagos talajban jól növekszik, és teljes napsütést igényel. Nagy, világos sárga virágfejei júliustól szeptemberig nyílnak, amelyeket a méhek és más pollinátorok nagyon kedvelnek. A magokat madarak, mint például a cinegék és a pintyek, fogyasztják.