Hagymás virágok

Krókusz (kerti sáfrány) ültetése és gondozása

A lila, sárga és fehér színben pompázó krókuszok az első tavaszi virágok.

Krókusz jellemzői

A krókuszok (Crocus), más néven sáfrányok, színpompás virágok: léteznek fehér, sárga és lila árnyalatúak. Egyes fajtáknál halvány csíkok díszítik a szirmokat. A tölcsér alakú virágok rövid száron ülnek. A többnyire zöld levelek hosszúak és hegyesek.

A krókuszoknak két csoportjuk van: a vad és a kerti krókuszok. Mindkét csoportba számos fajta tartozik, amelyet ragyogó színek jellemeznek.

Ilír sáfrány (Crocus tommasinianus)

A vad krókuszok virágai kecsesebbek és kisebbek, mint a kerti fajtákéi. Hosszú ideig tartó virágzása miatt kedvelt a levendulakék illír sáfrány (Crocus tommasinianus) és az aranysárga korai sáfrány (Crocus chrysanthus).

Korai sáfrány (Crocus chrysanthus)

A kerti hibridek virágai feltűnően nagyok. A fajták sokszínűsége lenyűgöző. Kevés pénzért sok szép növényhez juthatunk, ha nagy tőszámú csomagot veszünk, amelyben szín szerint szétválogatva kapjuk a krókuszokat.

Krókusz ültetése

Az igénytelen tavaszi virágokat a kertben bárhova elültethetjük.

Ültessük a krókuszokat a fűbe, így virágos rétté változtathatjuk a gyepet. Tegyük élénkebbé a sziklakertet erőteljes színű krókuszokkal, amelyek nagyon mutatósak kis szikladarabok kereteként, vagy szép kövek között, csoportosan ültetve.  Ültessük évelőágyásba, hogy az már kora tavasszal színes legyen. A korán virágzó krókuszokat később évelő virágokkal helyettesíthetjük. Ősszel ültessünk krókuszhagymákat tálba és cserépbe. Így a tavasz hírnökei erkélyünket vagy teraszunkat is szebbé teszik.

Ültetés lépései

Kellékek: krókusz-hagymák, ültetőkanál, komposzt, aprított fakéreg.

1. Ássunk szeptemberben kb. 12 cm mély gödröt; a méret a hagymák számától függ. Tegyünk bele érett komposztot.

2. Töltsünk bele 5 cm vastag földréteget, majd keverjük össze a komposzttal. A gumókat csúcsukkal felfelé helyezzük el.

3. A maradék földdel fedjük be a hagymákat. Tenyerünkkel enyhén nyomkodjuk le a földet.

4. Öntözzük meg és 5 cm vastagon takarjuk aprított fakéreggel, hogy a talaj nyirkos maradjon. További gondozást nem igényel.

Krókusz gondozása

A krókusz vagy kerti sáfrány, egyszerűen gondozható hagymás növény. Virágzási időszaka februártól májusig, egyes fajták ősszel virágoznak. Kártevő rovarokkal szemben ellenálló. Teljes napfényt vagy enyhe árnyékos helyen fejlődik. Még lombtalan bokrok vagy alatt is jól fejlődik. Jó vízáteresztő talajt kíván. Pangó víz esetén (kötött talajnál) tegyünk az ültetőgödörbe homokból vagy kavicsból álló drénréteget.

Kora ősz – ültetés

Még az első fagy előtt ültessük el a tavaszi virágokat. Szeptember eleje az ideális időszak. Tegyünk az ültetőgödörbe egy kevés komposztot vagy csontlisztet. A krókuszt mindig csoportosan ültessük.

Tavasz – védelem és öntözés

A feketerigó megtépkedheti a sárga krókuszokat, ezért állítsunk szélforgókat a virágok közé. Hosszabb ideig tartó szárazság esetén öntözzük meg a növényeket.

Soha ne vágjuk le a leveleit. Háborítatlanul hagyjuk őket nőni és elhalni, mert a hagyma csak így hoz újra virágokat.

Növényvédelem

A pockok és az egerek felfalják a hagymákat. Hatékony védelmet nyújtanak a szaküzletekben kapható ültetőkosarak. Ha így ültetjük el a hagymákat, akkor is tartsuk be az ültetési mélységet (5-7 cm) és az ültetési távolságot (5 cm).