Krókusz (kerti sáfrány) ültetése és gondozása

A Krókusz (Crocus) vagy más néven kerti sáfrány (Crocus vernus)  a tavasz első hírnöke, sok kertben nő a szivárvány minden színében. Serleg alakú virágai a talaj közelében nyílnak, általában a tél végét jelzik, de van néhány gyönyörű őszi krókusz faj is.

A krókuszok elhelyezése

A krókuszok bármilyen napos, nyílt helyen jól érzik magukat, de a legszebben a gyepben vagy a kerti szegélyekben, fal tövében vagy a teraszon elhelyezett cserepekben virítanak, más kora tavaszi hagymás virággal együtt.

Gondozás, ültetés

A krókuszok jó vízáteresztő talajt igényelnek. Az ősszel virágzók hagymagumóját nyár végén ültessük el, és nem sokkal később nyílni fognak, még mielőtt a leveleik megjelennek. A tavaszi virágzásúakét az ősz folyamán bármikor elültethetjük.

Ha gyepbe ültetjük, szedjünk ki egy gyeptéglát, ültessük el a hagymagumókat, majd óvatosan helyezzük vissza a kivágott gyepet; a krókusz könnyen kinő a füvön keresztül.

Automata szintezés

A krókuszokat viszonylag mélyre kell ültetni, általában háromszor olyan mélyre, mint amilyen méretű a hagymagumó. Ha nem ültetjük elég mélyre, olyan gyökereket növeszt, amik a megfelelő mélységbe húzzák a hagymagumót.

Fontosabb fajok és fajták

A Illír sáfrány (Crocus tommasinianus) néha kis Tominak is hívják, a legkorábban nyíló tavaszi faj. Ha megtelepedett, egy egész ágyást beborít élén-lila virágaival, amelyek szélesre tárulnak a kora tavaszi napfényben.

Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)

Rögtön utána nyílnak a korai sáfrány (Crocus chrysanthus) és a kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus) különböző fajtái, pl. a Crocus Blue Pearl és a Crocus Cream Beauty. Később nyílnak a dán hibrid fajták gazdagon színezett virágserlegei, ezek a legnyagobb krókuszok.

Korai sáfrány (Crocus chrysanthus), krókusz

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) a legelterjedtebb őszi krókusz. Virágai halványlilák, kuszán erezettek és van egy tiszta fehér fajtája is, a Crocus speciosus Albus.

Pompás sáfrány, krókusz (Crocus speciosus)

A Crocus nudiflorus és a Crocus goulimyi kevésbé elterjed szép fajok.

A Jóféle sáfrány (Crocus sativus) lila virágai közepén sötét narancsszínű bibeszálak vannak. Ezekből lesz a drága sáfrány fűszer. A mediterrán vidékeken, Nyugat-Ázsiában és Angliában is termesztik, róla nevezték el Saffron Walden várost.