Szobanövény

Sugárarália (Schefflera arboricola) gondozása, szaporítása

Tágas irodahelyiségekben vagy nagy lakásokban hidro-edénybe telepítve a sztár szerepét játszhatja, annyira mutatós szobai fa.

Sugárarália jellemzői

Hazájában, Formosa szigetén és más szubtópusi vidékeken, mint például Floridában, a Schefflera akár 40 m magasra is megnő. A növény nyomban felismerhető jellegzetes leveleiről, amelyek többnyire 7-10, körkörösen álló, lándzsa alakú vagy hosszúkás levélkéből épülnek fel.

A sugárarália eredeti termőhelyén számos élénkpiros virágot hoz, amelyek már messziről szinte világítanak, akár a jelzőlámpa.

Sugárarália gondozása

Egész évben világos, de tűző napfénytől védett vagy félárnyékos, levegős helyet igényel. Nyáron a 20 °C körüli hőmérséklet az optimális számára, sőt, szélvédett helyen a szabadba is kitehetjük. A téli időszakban a 15-16 °C hőmérsékletet kíván. Talajigénye; tőzeg alapú földkeveréket, pl. B típusú virágföldet igényel. Öntözés; nyáron bővebben, télen mérsékeltebben öntözzük, de a földlabda soha ne száradjon ki.

Tápanyagellátás; a növekedési időben kéthetenként, egyébként havonta egyszer tápoldatzozuk. A sugárarália szükség szerint tavasszal átültethető. Szaporítását inkább bízzuk szakemberre, mert gyakorlatlanok számára nehéz feladat.

Kártevők és betegségek

12 °C alatti hőmérsékleten lehullatja a leveleit, a téli időszakban pedig a túl meleg helyen legyengül a növény. A pangó víz vagy a túl gyakori öntözés rothadást okoz. Javaslat: ha igazán mutatós sugáraráliát szeretnénk, akkor tartsuk hűvös előszobában vagy lépcsőházban.