Nyílgyökér (Maranta leuconeura) gondozása

Ez az Amerika trópusi területein honos évelő növény különleges rajzolatú, színes leveleivel tűnik fel.

Nyílgyökér fajtái

A nyílgyökér néhány fajtáját termesztik: a “Kerchoveana” világos olajzöld levelét általában tíz sötét folt díszíti. Még izgalmasabb, színesebb levélrajzolatú fajták a “Massangeana“, az “Erythroneura” és a “Fascinator“.

A “Maranta kerchoveana” világos olajzöld levelét általában tíz sötét folt díszíti.

Míg a “Kerchoveana” a szobában is tartható, ha – főleg télen – elektromos párologtatót használunk, a többi fajta trópusi klímát igényel. Különösen érdekes a Maranta-k leveleinek helyzete: éjjel a levelek függőlegesen felállva zacskószerűen (stanicli) besodródnak. Valamennyi említett fajta pompás talajtakaró, elsősorban a trópusi klímájú virágablakokba való.

1. Maranta Leuconcura Erythroncura. 2. Maranta Leuconcura Marisela. 3. Maranta Leuconcura Massangeana. 4. Maranta Leuconcura Kerchoveana Variegata. 5. Maranta Leuconcura Kerchoveana. 6 Maranta Cristata.

A nyílgyökér gondozása, igényei

A nyílgyökér világos, de napfénymentes, állandóan meleg helyet kíván. A hőmérséklet akár 30 C fok-ig is emelkedhet, de télen sem csökkenhet 18 C fok alá. A talaj tőzeg alapú földkeverék, pl. Florasca B virágföld. Öntözése történjen lágy langyos vízzel, egyenletesen. Télen mérsékelten öntözzük. Érdemes gondoskodni a magas páratartalomról. Áprilistól októberig kéthetenként tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Átültetés: ha nincs a virág ablakban beültetve, akkor a hajtásnövekedés megindulásakor ültessük át lapos cserépbe. A nyílgyökér tőosztással szaporítható.

Nyílgyökér betegségei, kártevői

Túl hideg környezetben levelei elhalnak. Ügyeljünk arra, hogy a virágablakba csigák be ne jussanak!