Szobanövény

Nyílgyökér (Maranta) gondozása

A nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. A kissé nehézkesen tartható fajok nedves, meleg levegőt igényelnek, ám ez a probléma szerencsére megoldható.

A nyílgyökér jellemzői

A Közép-Amerika és Brazília trópusi esőerdeiben honos nyílgyökérfajok mindegyikére jellemzőek a nagyméretű, különösen szép rajzolattal díszített zöld levelek, a vöröses árnyalatú levélfonák. E növényfajok többsége szélességi körünkön nem tartható ugyan, de leleményes kertészek mégis kinemesítettek néhány olyan fajt, amely jobban elviseli a száraz levegőt.

A növény gyökerei sekélyen futnak, ajánlatos ezért lapos tálban tartani. A növény sok meleget és magas páratartalmat igényel, a perzselő napsütést azonban nem tűri.

A “Maranta kerchoveana” világos olajzöld levelét általában tíz sötét folt díszíti.

Éjszakai nyugalmi helyzet

Mihelyt besötétedik, a nyílgyökér “aludni vonul”, azaz valamennyi levele összecsukódik. A nemesített fajok azonban már nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A nyílgyökeret szép leveléért tartják.

Apró, fehér, 2 vagy 4 fellevéllel körülvett virágai – ha vannak egyáltalán – meglehetősen jelentéktelenek.

Nyílgyökér fajok és fajták

A Maranta bicolor

35 cm-esre növő, viszonylag érzékeny faj. Jellegzetességei a szárgumó és a zöld alapszínű, ovális levelek, melyeknek felszíne fémesen csillog, fonákjuk vörösen árnyalt. A levelek szélét két sorban elhelyezkedő sötét foltok díszítik

A mutatós külsejű növényt nevezhetjük a gyűjtemények egyik legszebb példányának, amely azonban a többinél nagyobb odafigyelést igényel, mivel állandóan magas páratartalmú levegőre van szüksége. Ezért gyakran tegyük zuhanyrózsa alá, és állítsunk a közelébe nyitott, vízzel teli edényeket.

A Maranta leuconeura ‘Kerchovena’

Az üzletekben leggyakrabban kínált faj. Virágoszöld leveleit barna foltok tarkítják. Ez az a faj, aemly leginkább hajlamos arra, hogy leveleit éjszakára összecsukja. Ennek első jeleként a levélnyelek felegyenesednek.

1. Maranta Leuconcura Erythroncura. 2. Maranta Leuconcura Marisela. 3. Maranta Leuconcura Massangeana. 4. Maranta Leuconcura Kerchoveana Variegata. 5. Maranta Leuconcura Kerchoveana. 6 Maranta Cristata.

A Maranta leuconeura ‘Erythroneura’

Zöld levelein barna foltok láthatók, erezetük és fonákjuk vörös színű. Tartása a többinél nagyobb tapasztalatot kíván.

A Maranta leuconeura ‘Massangeana’

Sárgászöld levélközepe körül smaragdzöld foltok sorakoznak, melyeket szürkészöld erek választanak el egymástól. Nagyon figyelemreméltó növény már csak azért is, mert virágain mindössze két fellevél található.

A nyílgyökér igényei, gondozása

A nyílgyökér alacsony növésű levéldísznövény, amely feltűnő színű, dekoratív mintázatú leveleinek köszönheti népszerűségét. Magassága elérheti a 35 cm-t.

A lakásban tartott növény sajnos nem virágzik. Ha mégis, akkor apró, fehér, virágok jelennek meg rajta. Illatuk nincs,

Fény és hőmérséklet

A nyílgyökér a magas hőmérsékletet és a félárnyékos helyet kedveli. A hőmérséklet télen se süllyedjen 16°C alá.

Öntözés

Nyáron bőségesen öntözzük, és gyakran trágyázzuk. Hetente egyszer tegyünk a vízbe hígított tápoldatot. Télen mérsékelten öntözzük, és ne trágyázzuk.

Átültetés

Tavasszal ültessük át könnyű, laza, jó vízáteresztő földbe. Az idősebb növényeket elegendő két- háromévenként átültetni.

A nyílgyökér szaporítása tőosztással

Tavasszal szétoszthatjuk a nyílgyökér földlabdáját. Legjobb, ha a gyökereket egyszerűen kézzel szétválasztjuk, mert a kés szükségtelenül nagy sérüléseket okozna.

A régi földet alaposan rázzuk vagy mosuk le, hogy a gyökér minél nagyobb felületen érintkezhessen az újjal. Használjunk homokból, tőzegből és tápanyagban gazdag komposztból álló keveréket. A jobb vízelvezetés érdekében tegyünk az edény aljára néhány cserépdarabot.

Nyílgyökér betegségei, kártevői

Túl hideg környezetben levelei elhalnak. Ügyeljünk arra, hogy a virágablakba csigák be ne jussanak!