Kerti évelő virágok

kökörcsin

Az évelők olyan lágyszárú növények, melyek különböző kitartószervekkel vészelik át a számukra kedvezőtlen időszakot. Kertünk sok évelője ősszel a talajfelszínig visszahúzódik, ahol az áttelelő rügyek alig várják, hogy a tavaszi meleg hatására élénk növekedésnek induljanak.

Napfényt kedvelő kerti évelők

Ahol a napsugarak akadálytalanul felmelegítik a télhűtötte talajt, hamar feléled a flóra. A sziklakertek napos lankáin már februárban kitárulkoznak tavaszi hérics (Adonis vernalis) aranykelyhei, s velük együtt a kökörcsin (Pulsatilla fajok) gyapjas harangjai és a kulcsvirág (Primula veris) aranyharangjai. A zergevirág (Doronicum), a bőrlevél (Bergenia) és a nagy szívvirág (Dicentra spectabilis) csak akkor borulnak virágba, amikor már a tavasz végérvényesen beköltözött minden tájra.

A napfényt kedvelő évelők valamennyien nagyon egyszerűen kezelhetők, rendszeres ápolás nélkül is dúsan nyílnak. Csupán a nagy szívvirág igényesebb valamelyest, csak évek múltán fejlődik szép, virágzóképes növénnyé. Kevés kivételtől eltekintve valamennyi fajnak megfelel az átlagos kerti föld. Az elnyílt virágokat folyamatosan vágjuk le, az erősen bokros töveket minden évben szétosztással fiatalítsuk meg.

Bőrlevél fajok

A bőrlevél fajok (Bergenia sp) a kőtörőfűfélék (saxifragaceae) családjába tartoznak, virágzási idejük február-május. Nagy levelük miatt “elefántfülnek” is nevezik. Nagyon alkalmasak sziklakertekbe vagy száraz tavak szegélyére. Egyes fajok örökzöldek, mások ősszel élénkre színeződnek. A virágok a rózsaszíntől a pirosig terjedő valamennyi színárnyalatban virítanak.

bőrlevél fajok (Bergenia sp)
Bőrlevél fajok (Bergenia sp)

Tavaszi hérics

A tavaszi hérics (Adonis vernalis), a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik, virágzási ideje
február-április. Sovány, meszes, száraz talajt kíván. Termesztésére a homoki gyep-és köves ágyak alkalmasak elsősorban. Szép az amuri hérics (Adonis amurensis), nagyon dekoratív leveleivel.

tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Zergevirág

A zergevirág (Doronicum fajok) a fészkesek (Compositae) családjába tartozik, virágzási ideje április-május, élénk aranysárga, margarétavirágú növények. Egyszerű vagy teltvirágú fajtái hosszan nyílnak. Szegélyeken és ágyásokban jól illenek a piros tulipánokhoz és a kék virágú párnás évelőkhöz.

zergevirág (Doronicum fajok)
zergevirág (Doronicum fajok)

Kankalinok

A kankalinok elválaszthatatlanok a tavasztól. Amikor a nedves réteken megjelennek a kulcsvirág harangocskái, a tél végérvényesen meghátrált.  A kankalinoknál színben és formában egyaránt gazdag a választék.

A párnás kankalinok tarka, sokféle élénk színben, részben kontrasztos fehér szegéllyel, pompázó virágtövekkel lepnek meg.

A gömbvirágú kankalinok csak nedvesebb talajokon fejlődnek jól. Dús viráglabdácskáik fehérben, ibolyakékben, rózsaszínben és pirosban díszlenek.

Különböző kankalin fajták egy virágágyásban.

Az emeletes virágú kankalinokat, a Bullesiana-hibrideket élénk árnyalatokban (sárga, narancs és piros) kaphatjuk.

A szőnyegkankalinokat (Juliae hibridek) karneváli kankalinoknak is nevezik. A paszteltől az élénk színekig minden elképzelhető árnyalatuk megtalálható. Nagyon gyorsan szaporodnak a kertben.

Az auricula kankalinok fejedelmi virágszépségek, ide tartozik a feltűnően aranysárga virágharangjaival a cifra kankalin (Primula auricula) is.

cifra kankalin (Primula auricula)

Kulcsvirágnak két fajt nevezünk: a tavaszi kankalint (primula veris), amelynek a tojássárga virágai illatosak és a sugárkankalint (Primula elatior), amelynek kénsárga virágai nem illatosak.

A kankalinok jól illenek a balkonládákba és tálakba, és a kert sok hevére. A párnás kankalinokat még tavasszal is jól használhatjuk pótlásként.

Mocsári gólyahír

A mocsári gólyahír (Caltha palustris), a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik, március-májusban nyílik, könnyen ápolható évelője a vízpírtokank. Meszes és tápanyagban gazdag dús talajt igényel. A növény mérgező!

mocsári gólyahír (Caltha palustris)
mocsári gólyahír (Caltha palustris)

Nagy szívvirág

A nagy szívvirág (Dicentra spectabilis), a füstikefélék (Fumariacea) családjába tartozik, május-júniusban virágzik. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba csak sekélyen ültessük, így zavartalanul fejlődhet.

Nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)

Árnyékot kedvelő kerti évelők

Egyáltalán nem élnek árnyékéletet azok a virágok, amelyek az árnyékos vagy félárnyékos helyet részesítik előnyben. Egyesek különösen elbűvölők, másoknál pedig lenyűgöző a dús növényzet.

Az árnyék frissítő hűvösébe húzódik vissza sok évelő, hogy védelmet találjon a perzselő napsugarak ellen. Ugyan a nap egyfelől üdvözött, mert meleget ad, másfelől viszont számos növény érzékeny lombozatát megégetheti, a talajt nagyon hamar kiszáríthatja és gyors hervadást okozhat.

Gyakran még végzetesebb lehetne a nap hatása nyáron, a hőre érzékeny növények nagyon  szenvedhetnének az intenzív sugárzástól. Félárnyékban és árnyékban letompul a nap hatása, a talaj tovább megőrzi nedvességét és a hőmérséklet ingadozásai nem olyan élesek.

Májvirág

Májvirág (Hepatica nobilis), népiesen kékilonka. A levelek a virágzást követően jelennek meg. A növény mérgező!

Nemes májvirág (Hepatica nobilis)
Nemes májvirág (Hepatica nobilis)

Keskenylevelű tüdőfű

A keskenylevelű tüdőfű (Pulmonaria angustifolia) virágszínét rózsaszínről kékre változtatja.

keskenylevelű tüdőfű (Pulmonaria angustifolia)
keskenylevelű tüdőfű (Pulmonaria angustifolia)

Ibolya

Az ibolya (Viola fajok) a rejtőző szerénység jelképe. Különösen kedvelt az illatos ibolya (Viola odorata), amelynek illata csábítóan körbehízeleg bennünket.

Illatos ibolya (Viola odorata)
Illatos ibolya (Viola odorata)

Hunyor

A hunyorok (Helleborus fajok) az első téllel dacoló növények. Február-márciusban nyílnak. Nem bolygatott helyre, meszes, humuszos talajra van szükségük sok éven át, hogy zavartalanul fejlődhessenek. Ne trágyázzuk. A növény mérgező!

Hunyor (Helleborus)
Hunyor (Helleborus)

Püspöksüveg

A püspöksüvegek (Epimedium fajok) a tavaszi virágok balett-táncosnői. Mint a meselények, táncolnak a kecses virágok a szép formájú és színezetű levelek felett. Rizómáival a püspöksüveg gyorsan nagy területet hódít meg, beborítva a talajt gyakran fémesen fénylő leveleivel. Az elszáradó leveleket vágjuk le.

püspöksüveg (Epimedium)
püspöksüveg (Epimedium)

Szívvirág

A szívvirágok (Dicentra fajok), a „polgári” húgai őfelségének, a nagy szívvirágnak, legalább éppen olyan kecsesen és elegánsan hatnak, mint a püspöksüveg-virágok.

Szív alakú, fehéres- cseresznyerózsaszín virágok ékesítik ezt a finoman szeldelt levelű évelőt. Az érzékeny
és törékeny gyökérzetet óvatosan ültessük el, sekélyen humuszos földbe.