Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A Philodendron nemzetség valószínűleg legismertebb tagja. Fényigény tekintetében olyan szerény, hogy akár még a szoba közepében is kielégítően fejlődik. Ezért használják ámpolnanövényként, térelválasztók zöldjeként vagy mohakaróra futtatva a virágablakban.

A kúszó filodendron (Philodendron scandens)  vagy más elnevezéssel sziklevelű filodendron  már több mint 200 éve ismert Közép-Európában. Hazája a trópusi Amerika, Jamaica, Puerto Rico, Guadeloupe. Gyakran összetévesztik az indonéziai szobai futókával (Epipremnum). A kúszó filodendron fiatalkori és öregkori alakja lényegesen eltér egymástól, amiről botanikus kertekben meggyőződhetünk. Szobanövényként kizárólag a fiatalkori alakot tartsuk.

A kúszó filodendron igényei

Egész évben meleg, világos, de nem napos hely a legmegfelelőbb számára, mely azonban félárnyékos vagy árnyékos is lehet. A lég- és talajhőmérséklet lehetőleg egyenletes legyen. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, pl. “B” jelzésű virágföld. Tavasztól őszig szobameleg, lágy vízzel öntözve tartsuk egyenletesen nedvesen. Gyakran permetezzük. Később mérsékeltebben öntözzük, különben nagyon fegyelmezetlenül fejlődik. Tavasztól őszig kéthetenként adjunk tápoldatot neki. Átültetés: egy-két éven-ként, tavasszal vagy nyáron. Időnként kissé vágjuk vissza a növényt.

Szaporítása: vízbe mártott hajtásdarabjai könnyen meggyökeresednek, ezért a kúszó filodendront vízkultúrában is tarthatjuk.

Kártevők és betegségek

A földlabda kiszáradása vagy a meszes talaj következtében a levélcsúcsok megbarnulnak.