Szobanövény

Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

A növény azért kapta ezt a nevet, mert természetes élőhelyén szívesen kúszik fel a fák törzsére. Másik ismert elnevezése a szív alakú filodendron. Szobanövényként az egyszerűen gondozható és igénytelen növények közé tartozik.

Kúszó filodendron jellemzői

A növény a szobanövények között az egyik legellenállóbb faj. Az évek múlásával tekintélyes méretet érhet el el. Sokszor annyira megnő, hogy ollóval vissza kell vágnunk.

Hazája Jamaica

A legismertebb kúszó filodendronfaj a Jamaicáról származó Philodendron scandens. A növény kicsi, szív alakú levelei sötétek és bőrszerűek. A levelek formája a kifejlett példányoknál átalakulhat, ilyenkor a növény külső megjelenése teljesen megváltozik.

Más, közeli rokonfajok Dél-Amerikából származnak. A Kolumbiában honos pirosló filodendron (Philodendron erubescens) fiatal példányainak törzse zöldes-vörös, később azonban szürke színt ölt. Amíg a fiatal levelek össze vannak pöndörödve, rózsaszínes fedőlevelek borítják őket.

A Mexikóból származó Philodendron tuxtlanum úgy néz ki, mintha az előbb említett két faj keresztezésével jött volna létre. Zöld színe a kúszó filodendronra, nyílt formájú levelei pedig a pirosló filodendronra hasonlítanak.

A tűző napfényt nem bírja

Bár a kúszó filodendron az ellenálló növények közé tartozik, azért vannak bizonyos igényei.

Nem bírja például a tűző napfényt a déli fekvésű ablakokban. Árnyékos helyen a levelek megőrzik egészséges zöld színüket. A kemény, vezetékes vizet öntözés előtt lágyítsuk (pl. vízbe lógatott, tőzeggel töltött zacskó segítségével).

Függőlegesen és vízszintesen is nő

A kúszó filodendron nem csak a természetben különleges látvány, hanem dús és egzotikus hatású zöldjével a szobának is kellemes hangulatot kölcsönöz. A növény nagy előnye, hogy nem olyan érzékeny, mint más egzotikus növények.

Alapjában véve a filodendron talajtakaró növény, de felkúszik a fák törzsére, hogy fényhez jusson. Ezt a tulajdonságát mi is kihasználhatjuk, például a télikertben.

Ültethetjük talajtakarónak a többi növény közé, de később a magasabb növényekre fel is futtathatjuk. Ha ezek a növények túl gyengének bizonyulnának, helyezzünk el a kúszó filodendron számára valamilyen támasztékot, ami egy mohával burkolt karó is lehet. Ezen megkapaszkodhat, és magasra nő.

A növény kúszó tulajdonságát az ablakban tartott példányoknál is kiemelhetjük. Hagyjunk egyes hajtásokat függőlegesen felfelé nőni, másokat lógassunk le az ablakpárkányról.

Mohával borított karót magunk is készíthetünk. Vonjunk be egy karót mohával, majd erősítsük a mohát a karóra egy műanyag bevonatú dróttal. A hajtásokat rögzítsük a karóhoz, a mohát pedig naponta permetezzük vízzel.

Kúszó filodendron gondozása

A kúszó filodendron tekintélyes méretűre nő meg, a hajtások akár az egy métert is elérhetik. Tegyünk támasztékot a növény mellé. Idővel a növény levelei is egyre nagyobbak lesznek.

Virágzás

A szobanövényként tartott filodendron esetében viszonylag ritkán fejlődik virág, inkább szép formája és levelei miatt tartjuk.

Fény és hőmérséklet

Biztosítsunk a kúszó filodendronnak világos vagy félárnyékos és huzatmentes helyet. A növény nem bírja a tűző napfényt. A filodendronnak a szobahőmérséklet egész évben megfelel.

Öntözés

Nyáron öntözzük bőségesen, és kéthetente trágyázzuk is. Télen a növény valamivel kevesebb vizet kapjon, és csak havonta trágyázzuk.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket tavasszal ültessük át, a kifejlett példányokat elég néhány évente új földbe ültetnünk. Az átültetéshez használjunk laza, tápanyagban gazdag földet. Készen vásárolt földet is használhatunk, de a cserép aljára ilyenkor készítsünk drénréteget. A kúszó filodendron vízkultúrába is ültethető.

Visszavágás

A túlságosan hosszúra nyúlt hajtásokat vágjuk vissza a növekedési időszak végén.

Szaporítás

A legegyszerűbb módszer, ha hajtásról szaporítunk, mert ezek vízben is gyökeret eresztenek. Ezenkívül a növény levéldugványról és magról is szaporítható.