Fűszer- és gyógynövény

A bazsalikom metszése

Akár a kertben, akár a konyha ablakpárkányán lévő cserépben termesztjük a bazsalikomot, gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a növény gyorsan virágzik, a szára fásodik és kevés levele van. A bazsalikom megfelelő metszése  nagy, bokros és szép növényeket növeszt.

A legtöbb ember az alsó, legnagyobb leveleket szedi le, és ez hiba. A legnagyobb levelek az egész növény életereje. A nagy levelek kapják a legtöbb napfényt, és éppen a megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítják.

Visszametszeni akkor célszerű és érünk el látványos eredményt ha a bazsalikomszáron már 5-8 levél van, ugyanis a növény virágzásra törekszik, mi pedig azt szeretnénk, ha nagy, dús lombozatot növesztene.

Térjünk tehát a lényegre. Azokat a leveleket kell eltávolítani, amelyek a növény tetején nőnek. Nyilvánvalóan kisebbek és nem olyan mutatósak, de velük kell kezdenünk. Minden alkalommal, amikor levágunk egy levelet a növény tetejéről, a bazsalikom két új ágat képez a növényen.

Az új ágak új leveleket fognak képezni, és amikor ezek felnőnek, és újra megmetszik őket, újabb új ágakat fognak képezni. Az így metszett növény nemcsak felfelé, hanem oldalirányban is nőni fog. Ha a növényt alulról metszi, akkor csak egy ágról nőne, és egy idő után nem hozna több új levelet.