Kerti növények

Levendula tartása balkonládában

Semmi sem kapcsolódik jobban a déli meleghez, és provence életérzéshez mint a levendula. A levendula sokféle alakban kapható, nem igényel sok gondozást, virágainak színe pedig a majdnem fehértől a lilán át a sötétliláig terjed – és csodálatos az illatuk.

A legszebb levendulák az erkélyen

levendula (Lavandula) különösen alkalmas balkonokra, mivel egyrészt jól bírja a napot és a szelet, másrészt kis méretben is kapható – a balkonládákba valótól kezdve a nagyobbakig, amelyeket egyenként cserépbe is lehet ültetni.

A levendula virágzó szárai függőlegesen nőnek, így nem foglalnak sok helyet, miközben rengeteg színt és illatot biztosítanak. Jó, ha különböző levendulaszínű színeket kombinálunk, így a színek fokozatosan változnak a világosból a sötétbe.

A levendula a árvacsalánfélék családjába tartozik. Elsősorban a mediterrán országokban terem, de Közép- és Észak-Európa hidegebb régióiban is jól érzi magát. A levendulának különböző fajai és fajtái vannak, a leggyakoribbak a szürkés-zöld, illatos lombozatúak, kékes vagy lila színű virágzatúak, amelyek ajak alakú virágokból állnak.

A leggyakoribb a keskeny levelű vagy más néven közönséges levendula (Levendula  angustifolia) ‘Hidcote’ fajtája, keskeny, szürke levelekkel és lila virágokkal. Hosszan, szeptember végéig virágzik. A ‘Munstead’ fajta rövid ideig, de bőségesen virágzik – nyáron lila virágok borítják. Mindkettő nagyon szívós. A francia levendulának (Levendula stoechas) is számos fajtája létezik. Ez a fajta egy kicsit kevésbé szívós, de szórakoztató nagy lila virágai vannak.

Mire figyeljek, amikor levendulát vásárolok az erkélyemre?

  • A növénynek már színes virágbimbókkal és néhány fejlett virággal kell rendelkeznie.
  • A levendula nedves talajt igényel, de a levelei szárazak legyenek.
  • A szürkepenész egy gomba, amely akkor alakul ki, ha a levendula a tárolás és a szállítás során nem jut elég levegőhöz.
  • A növénynek mentesnek kell lennie a kártevőktől, például a levéltetvektől, és a betegségektől.

Gondozása az erkélyen, teraszon

Elhelyezés

A levendula szereti a világos és napos helyeket. Melegre van szüksége, hogy hosszan és bőségesen virágozzon. Ne helyezze a növényeket egymás mellé – a levendulának szabad légáramlásra van szüksége.

Öntözés és trágyázás

A talaj lehet enyhén nedves, de vízelvezető, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. Egy kis műtrágya 2 hetente egyszer, segít megőrizni a növény egészségét, tömörségét és gazdag virágzását.

Metszés

Ha szükséges, februárban vagy márciusban kell metszeni a levendulát, legfeljebb 15 cm-re a talajtól.