Szobanövény

Lándzsarózsa (Aechmea)

Lándzsarózsa jellemzői

Legismertebb faj a szúrós lándzsarózsa (Aechhmea fascciata). Sávos rajzolatú, fehéren márványozott levelei és rózsaszín virágzata egyaránt díszesek. Az Aechmea fulgens virágzata korallszínű. Piros virágzatok és szépen csíkozott levelek teszik látványossá az Aechmea chantinii-t, míg az Aechmea miniata virágzata piros és kék színű.

Valamennyi lándzsarózsa csak egyszer virágzik, majd elpusztul, de előtte egy vagy több új sarjat fejleszt, ha jól ápoljuk. Ha már elég nagyok a tövek, és mégsem virágoznak, helyezzük őket néhány hétre friss almákkal együtt fóliazacskóba. Az almák olyan gázt fejlesztenek, ami serkenti a virágképződést.

lándzsarózsa virága

Lándzsarózsa gondozása

Világos, de nem napos, egész évben meleg helyet kíván, a hőmérséklet éjjel se csökkenjen 16 °C alá. A szobalevegőt jól tűri. Használjunk bromélia földkeveréket vagy A típusú virágföldet. Nyáron langyos, lágy vízzel öntsünk a levélrózsa tölcsérébe. A földlabda éppen csak nyirkos legyen. Szeptembertől februárig 22-24°C hőmérsékleten kevés vizet öntsünk a tölcsérbe, hűvösebb (16-18°C) helyen csak a földlabdát nedvesítsük meg. Gyakran permetezzük a növényt.

Tavasszal és nyáron havonta egyszer tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Kétévenként ültessük át. Az elvirágzott levélrózsákat távolítsuk el. A sarjak leválasztásával szaporítható, ha már a sarjak legalább feleakkorák, mint az anyanövény.

Kártevők és betegségek

Rothadás és lehűlés következtében a levelek széle megbarnul. Fontos: nehogy növényvédő szert öntsünk a tölcsérbe!