Szobanövény

Selyemmályva (Abutilon)

Selyemmályva jellemzői

A selyemmályva (Abutilon) hibridek a leggazdagabban virágzó szoba- és erkélynövények közé tartoznak. A selyemmályva (Abutilon) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó évelő növény.

A nemesítésbe bevont fajok Közép- és Dél-Amerikából származnak. A fajtákat könnyű ápolni, gyorsan növekednek, és a juharra emlékeztető levelek hónaljában folyamatosan hozzák a virágokat. A legszebb fajták neve: ‘Tűzharang’, ‘Aranyharang’ ( sárga selyemmályva) a virágok színére és szép alakjára utal.  Az Abutilon megapotamicum (csengettyűs selyemmályva) mutatós ámpolnanövény, leveleinek és piros-sárga-fekete virágainak alakja a hibridekére emlékeztet.

Selyemmályva gondozása

A sárga selyemmályva világos vagy félérnyékos helyet igényel. Ha a víz- és tápanyagellátásról gondoskodunk, akkor déli fekvésű ablak elé is állíthatjuk. Nyáron a szabadba is kitehetjük, tűző napsütéstől és széltől védett helyre. Télen tartsuk hűvösen, 12-14°C hőmérséklet az optimális számára.

Tőzeg alapú földkeveréket vagy B típusú virágföldet igényel. Márciustól augusztusig bőven öntözzük, utána éppen csak nyirkos legyen a földlabdája. Tavasszal az egész növényt lágy vízzel permetezzük. Márciustól augusztusig kéthetenként tápoldatozzuk.

A hajtásfejlődés kezdetén minden tavasszal ültessük át. Teleltetés előtt vagy tavasszal jól túri az erős visszametszést. Szaporítás: magról vagy hajtásdugvánnyozással szaporítható április-májusban.

Kártevők és betegségek

A hőmérséklet ingadozás vagy a fény- és tápanyaghiány levél- és virághullást okozhat. Túlságosan napos helyen a takácsatkák károsíthatják.