Szobanövény

Szégyenlősvirág (Aeschynanthus)

A szégyenlősvirág (Aeschynanthus) megtévesztésig hasonlít a szájvirághoz (Columnea), ami nem csoda, minthogy ugyanabban a családba tartoznak.

Szégyenlősvirág jellemzői

Mivel meleg szobában, főleg télen, a száraz levegő miatt nehéz a nevelése, ezért ezt a mutatós csüngőnövényt inkább zárt virágablakban, növényházban vagy vitrinszerűen kialakított növényszekrényben tartsuk. Ha mindezek hiányában mégsem kívánunk lemondani róla, elektromos párásítóval teremtsünk megfelelő környezetet számára. Gondoljuk meg: a szégyenlősvirág Kelet-India és Jáva gőzölgő “szaunaklímájában” érzi jól magát. Nálunk főleg a nyári hónapokban virágzik.

Szégyenlősvirág gondozása

Világos, de nem túl napos helyet kíván. Egész évben éjjel-nappal a 20°C feletti lég- és talajhőmérsékletet kedveli. Túl hideg helyen nem virágzik. Nagyon savas kémhatású, tőzeg alapú földkeveréket vagy A típusú virágföldben tartsuk. Párás környezetben egyenletesen, de ne mértéktelenül öntözzük. Ha ablakpárkányon áll, langyos vízzel éppen csak nedvesen tartsuk a talaját.

Tavasszal és nyáron két-három hetenként, télen kéthavonta tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Évenként tavasszal vagy nyáron átültethető. Dugvánnyal szaporítható tavasszal. A dugványok 25°C hőmérsékletű talajban könnyen meggyökeresednek.

Kártevők és betegségek

Helyváltoztatáskor lehullatja a bimbóit, ezért ne forgassuk!