Szobanövény

Sárkányfa bemutatása, fajtái

Nem csoda, hogy a sárkányfa napjainkban nagy népszerűségnek örvend, hiszen gondozása egyszerű, dús zöldje mégis üde színfoltot varázsol otthonunkba. A virágüzletekben különböző fajtáival találkozhatunk.

Sárkányfa jellemzői

Az évek során akár két méteres magasságot is elérhet a sárkányfa (Dracaena). Némelyik fajta alsó levelei lehullanak, így a növény pálmára emlékeztet. Az ablaktól több méternyire is jól növekszik, a rendes szobahőmérséklet megfelelő számára, sőt még a fűtött szoba száraz levegője sem zavarja fejlődését.

Sárkányfa fajták
Sárkányfa fajták

Sárkányfa fajtái

A sárkányfának számtalan fajtája létezik. Van közöttük széles és keskenylevelű, ezüst, szürke, arany és rózsaszín csíkozású. A bokorszerű Dracaena godseffiana fehér foltos levelei a Goldorangehoz hasonlóak. Valamennyi fajta közül a mustársárga, lecsüngő levelű Dracaena fragrans, az erős, sötétzöld levélrozettájú „igazi” sárkányfa, azaz a Dracaena draco és a levelei közepén széles ezüstös vagy keskeny fehér csíkkal díszített Dracaena deremensis gondozása a legegyszerűbb.

A leginkább árnyéktűrő fajta a piros levélszéleiről ismert tarka sárkányfa (Dracaena marginata). A többinél párásabb levegőt igényel a Fehérszélű sárkányfa (Dracaena sanderiana) vagy szerencsebambusz lándzsa alakú, világos csíkozású leveleivel, valamint a Dracaena godseffiana, melynek sárgászöld virágaiból piros bogyók fejlődnek. Igazi ritkaságnak számít a Sansevieriához hasonlatos Dracaena cantleyi.

A sárkányfa éppoly jól mutat egymagában a padlón, mint csoportban az ablak előtt.

Sárkányfa (Dracaena)
Sárkányfa (Dracaena)

Sárkányfa gondozása

A törékeny felépítésű sárkányfa –  fehérszélű sárkányfán kívül – valamennyi sárkányfafajta erőteljes növekedésű, méretük a 150-200 cm-t is elérheti. A sárkányfa ritkán virágzik a bokorszerű  D.godseffianán illatos, sárgászöld virágok nőnek, a D.fragans, azaz az illatos sárkányfa idős korábban hozza virágait. Fajtától függően világos vagy félárnyékos helyet igényel. Nem tűri a közvetlen napsütést és a huzatot. A tarka levelű fajták melegben, a zöld levelűek 15-18 °C-on telelnek át.

Öntözés

Nyáron a szokott gyakorisággal, télen ritkábban öntözzük. Soha ne engedjük kiszáradni a földet. Márciustól augusztusig kéthetente trágyázzuk. A színes levelű fajtákat télen gyakorta permetezzük vízzel.

Átültetés

Körülbelül kétévente, április-májusban ültessük át nem túl nagy méretű, jó vízelvezetésű virágföld-tőzeg keveréket tartalmazó agyagedénybe.

A sárkányfa egyike azon növényeknek, amelyek alkalmasak a hidrokultúrás vagy más, talaj nélküli öntözőrendszerekben való nevelésre.

Sárkányfa szaporítása

Tavasszal vagy nyáron szaporítsuk, fejdugvánnyal, magról, sarj- vagy törzsdarabokkal.

Szaporítás magról

A Dracaena draco magról szaporítható. Csírázása több hónapig is eltart.

Szaporítás Dugványozással

Dugványozáshoz hajtáscsúcsokat, oldalhajtásokat vagy akár törzsdarabokat is használhatunk. A dugványokat helyezzük tőzeg és homok keverékébe, borítsuk be nejlonzacskóval, és tartsuk 21—24 °C közötti hőmérsékleten.

A törzsdarabokat úgy vágjuk le, hogy legyen rajtuk két-három rügy, és fektessük vízszintesen a virág-földre.

Ha tarka levelű sárkányfafajtát szaporítunk dugványozással, eleinte zöld levelek jelennek meg a növényen, és csak később fejlődnek rajta színesek.

Az oldalhajtást mindig úgy vágjuk le, hogy a törzs egy darabja is rajta maradjon, mert így elősegíthetjük a gyökérképződést.

Sárkányfa betegségei

A levélcsúcsok elfonnyadnak, az alsó levelek lehullanak. A föld túl száraz, a levegő páratartalma alacsony. Öntözzük gyakrabban, és permetezzük szobahőmérsékletű vízzel a növényt.

A növény télen elhullajtja leveleit. Túl hideg helyre tettük.

A levelek betegen lefelé kókadnak, a gyökerek sötétek. Bizonyára túl nedves a föld. Ez rendszerint olyankor fordul elő, ha a növény műanyag cserépben van.

A barna levélfoltok többnyire gombás megbetegedés jelei. A beteg növényt keféljük le és permetezzük növényvédő szerrel.

A lassú tavaszi növekedést rendszerint tápanyaghiány okozza.