Kerti növények

Léggömbvirág (lufi virág) gondozása, teleltetése

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus), lufivirág vagy hírharang, a harangvirágfélék (Campanulaceae) családba tartozó évelő növény. Vadon élő növényként Kínában, Japánban és a Koreai-félszigeten található meg, de számos más országban is termesztik dísznövényként.

Léggömbvirág jellemzői

A lufi virág körülbelül 50-70 cm magasra nő, és tavasszal sűrű, széles lándzsás, nagy, kékes-zöld, fűrészes szélű levelekből álló rozettát alkot. Közöttük kora nyáron sima, leveles (a levelek a hajtáson ellentétes párban helyezkednek el), merev, felálló, felső részén elágazó virágos hajtás nő.

léggömbvirág vagy más néven lufi virág

Az elágazó hajtások csúcsán az érdekes gömb alakú gumós bimbókból nagy, széles harang alakú, felálló vagy enyhén ferde virágok fejlődnek, amelyek hosszú szárakon állnak.

Szirmaik alul összenőttek, felül pedig elváltak és élesen kihegyezettek. A szirmok felületét határozott erezet díszíti. A fajok virágai liláskékek, de a fajták lehetnek lilás, rózsaszínűek és fehérek is, sőt, akár félig dupla virágúak is. A léggömbvirág júliusban és augusztusban virágzik.

A zárt virág jellegzetes léggömbformája

Léggömbvirág gondozása

A léggömbvirág (lufi virág) napos vagy félárnyékos helyen, termékeny, vízáteresztő, mérsékelten nedves talajban érzi magát a legjobban.

Késő tavasszal kezdi meg a vegetációt, ezért fontos, hogy a tavaszi kertészkedés során jelöljük meg a termőhelyét, nehogy föld alatti részei megsérüljenek.

A virágzási időszakban érdemes a virágokat is rendszeresen eltávolítani, hogy a dugványok tovább és bőségesebben virágozzanak. Kesztyűt kell viselni, mert a növény sűrű, fehér, tejszerű nedvet választ ki a sérült részeken.

A cserepépben lévő léggömbvirágot, bármikor elültethetjük amennyiben a talajfagyok már elmúltak.

Léggömbvirág cserépben

Léggömbvirág teleltetése

Mérsékelten szívós, ezért célszerű télire egy réteg mulcsal letakarni, különösen a termesztés első éveiben.

Léggömbvirág szaporítása

A léggömbvirág szaporítása tavasszal magvetéssel, magágyba vetéssel, ősszel pedig a kertbe való átültetéssel történik. Nem ajánlott a kifejlett növényeket osztani, mivel a kiásáskor könnyen megsérülhet a törékeny gyökérzetük.

Felhasználása

A kertben csoportosan, ágyásokban vagy a gyepen mutat a legjobban. Jól illik a szegfűhöz, begóniához és törpe tűlevelűekhez.

Sziklakertekben vagy kavicsos kertekben, valamint konténerekben az erkélyeken és teraszokon is termeszthető.