A kövér porcsin (Portulaca oleracea) gondozása, felhasználása
A kövér porcsin régóta ismert, a spenóthoz hasonló leveles zöldség, amely szinte gyomszerűen nő. A kerti ágyásban és az erkélyládában egyaránt nevelhetjük.
A kövér porcsin jellemzői, igényei
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) nálunk a kevéssé ismert leveles zöldségek körébe tartozik, bár például a szőlőskertekben vadon termő “gyom” változatával gyakran találkozhatunk.
Régi növény
A kövér porcsin egynyári növény. Nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben pedig Dél-Európában termesztik.
Nálunk a 20-as években élte reneszánszát, amikor minden konyhakertben megtalálható volt. Azóta sajnos feledésbe merült.
Könnyen szaporítható
A kövér porcsint nem csak zöldségboltokban vásárolhatjuk meg, tavasszal a magokat bárhol beszerezhetjük.
Szaporítása igen egyszerű. Meleg nyarakon a növény rengeteg levelet növeszt, amelyeket a hajtáscsúcsokkal együtt a konyhában fűszerként és zöldségként használhatunk fel.
A kövér porcsin enyhén savanykás ízével az enyhébb ízvilágú fűszerek közé tartozik. Estenként előfordulhat, hogy más növénynek egyetlen levele intenzívebb ízt ad, mint az egész porcsinnövény.
![](https://www.kertpont.hu/wp-content/uploads/2021/10/kover-porcsin-nevelese.jpg)
Virágai
A növény zöldessárga színű virága nem feltűnő. A porcsin levelét még virágzás előtt érdemes a konyhában felhasználni.
Fény és hőmérséklet
A kövér porcsin tulajdonképpen bárhol tartható, a napsütést ugyanolyan jól bírja, mint az enyhe árnyékot. Az átlagos nyári hőmérséklet megfelel neki.
Öntözés, talaj és átültetés
Az erkélyládába vagy cserépbe ültetett kövér porcsin rendszeres öntözést igényel, ellenben a virágágyásban csak hosszabb szárazság idején kell vizet biztosítanunk számára. A rövid életű növényt nem kell trágyáznunk.
Az általános virágföld megfelelő, de ne ültessük a növényt frissen trágyázott talajba. A kövér porcsin számára az érett komposzt az ideális talaj.
Ha a porcsint cserépbe szeretnénk ültetni, akkor általános virágföldet használjunk, átültetnünk nem kell.
A kövér porcsin termesztése
A kövér porcsin egynyári növény, tehát teleltetnünk nem kell. Ez elsősorban azoknak jó hír, akik erkélyládában nevelnek növényeket, Ha például májusban a föld már megfelelően felmelegedett, a magvakat rögtön elvethetjük végleges helyükre.
A magokat vessük egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba, majd enyhén nyomjuk bele őket a földbe.
Ha a magoncok kikeltek, ritkítsuk ki a veteményt. Az ezt követő hetekben a növényeket öntözzük igényeik szerint, és gyomláljuk ki a sorokat.
Szedjük folyamatosan
H a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Mivel csak 3-4 hétig lehet friss leveleket szedni, egymás után többször is vessünk belőle. Így egész nyáron folyamatosan szedhetünk leveleket.
A kövér porcsin felhasználása
A szép formájú, selymes fényű porcsinlevél jól illik fejes salátával készült vegyes salátába.
A kövér porcsin önmagában nem kifejezetten ízletes, de ha vékonyra vágott hagymát vagy felaprított metélőhagymát adunk hozzá, rögtön érdekesebb ízt kapunk. Mivel az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezzünk vele.
![](https://www.kertpont.hu/wp-content/uploads/2021/10/kover-porcsin-felhasznalasa.jpg)
Főtt kövér porcsin
A kövér porcsin nemcsak nyersen jó, hanem meg is főzhetjük. A Távol-Keleten a főtt porcsin pl. teljesen hétköznapi ételnek számít, míg Európában inkább nyersen fogyasztják. A kövér porcsint természetesen nem kell hosszú ideig főzni. A “főzés” alatt csak néhány percet kell érteni, vagyis a porcsint a főzés legvégén kell hozzáadnunk az ételhez.
Próbáljuk meg egyszer befőzni a levelét a zöldséglevesbe vagy a halászlébe. Íze fűszeres szószokba is illik.
Sok országban a zöld paradicsomhoz hasonlóan elteszik télire a kövér porcsint. Erre a célra a növény vastagabb szára alkalmas.