A kövér porcsin (Portulaca oleracea) gondozása, felhasználása
A kövér porcsin régóta ismert, a spenóthoz hasonló leveles zöldség, amely szinte gyomszerűen nő. A kerti ágyásban és az erkélyládában egyaránt nevelhetjük.
A kövér porcsin jellemzői, igényei
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) nálunk a kevéssé ismert leveles zöldségek körébe tartozik, bár például a szőlőskertekben vadon termő “gyom” változatával gyakran találkozhatunk.
Régi növény
A kövér porcsin egynyári növény. Nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben pedig Dél-Európában termesztik.
Nálunk a 20-as években élte reneszánszát, amikor minden konyhakertben megtalálható volt. Azóta sajnos feledésbe merült.
Könnyen szaporítható
A kövér porcsint nem csak zöldségboltokban vásárolhatjuk meg, tavasszal a magokat bárhol beszerezhetjük.
Szaporítása igen egyszerű. Meleg nyarakon a növény rengeteg levelet növeszt, amelyeket a hajtáscsúcsokkal együtt a konyhában fűszerként és zöldségként használhatunk fel.
A kövér porcsin enyhén savanykás ízével az enyhébb ízvilágú fűszerek közé tartozik. Estenként előfordulhat, hogy más növénynek egyetlen levele intenzívebb ízt ad, mint az egész porcsinnövény.
Virágai
A növény zöldessárga színű virága nem feltűnő. A porcsin levelét még virágzás előtt érdemes a konyhában felhasználni.
Fény és hőmérséklet
A kövér porcsin tulajdonképpen bárhol tartható, a napsütést ugyanolyan jól bírja, mint az enyhe árnyékot. Az átlagos nyári hőmérséklet megfelel neki.
Öntözés, talaj és átültetés
Az erkélyládába vagy cserépbe ültetett kövér porcsin rendszeres öntözést igényel, ellenben a virágágyásban csak hosszabb szárazság idején kell vizet biztosítanunk számára. A rövid életű növényt nem kell trágyáznunk.
Az általános virágföld megfelelő, de ne ültessük a növényt frissen trágyázott talajba. A kövér porcsin számára az érett komposzt az ideális talaj.
Ha a porcsint cserépbe szeretnénk ültetni, akkor általános virágföldet használjunk, átültetnünk nem kell.
A kövér porcsin termesztése
A kövér porcsin egynyári növény, tehát teleltetnünk nem kell. Ez elsősorban azoknak jó hír, akik erkélyládában nevelnek növényeket, Ha például májusban a föld már megfelelően felmelegedett, a magvakat rögtön elvethetjük végleges helyükre.
A magokat vessük egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba, majd enyhén nyomjuk bele őket a földbe.
Ha a magoncok kikeltek, ritkítsuk ki a veteményt. Az ezt követő hetekben a növényeket öntözzük igényeik szerint, és gyomláljuk ki a sorokat.
Szedjük folyamatosan
H a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Mivel csak 3-4 hétig lehet friss leveleket szedni, egymás után többször is vessünk belőle. Így egész nyáron folyamatosan szedhetünk leveleket.
A kövér porcsin felhasználása
A szép formájú, selymes fényű porcsinlevél jól illik fejes salátával készült vegyes salátába.
A kövér porcsin önmagában nem kifejezetten ízletes, de ha vékonyra vágott hagymát vagy felaprított metélőhagymát adunk hozzá, rögtön érdekesebb ízt kapunk. Mivel az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezzünk vele.
Főtt kövér porcsin
A kövér porcsin nemcsak nyersen jó, hanem meg is főzhetjük. A Távol-Keleten a főtt porcsin pl. teljesen hétköznapi ételnek számít, míg Európában inkább nyersen fogyasztják. A kövér porcsint természetesen nem kell hosszú ideig főzni. A “főzés” alatt csak néhány percet kell érteni, vagyis a porcsint a főzés legvégén kell hozzáadnunk az ételhez.
Próbáljuk meg egyszer befőzni a levelét a zöldséglevesbe vagy a halászlébe. Íze fűszeres szószokba is illik.
Sok országban a zöld paradicsomhoz hasonlóan elteszik télire a kövér porcsint. Erre a célra a növény vastagabb szára alkalmas.