Zöldség

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) gondozása, felhasználása

A kövér porcsin régóta ismert, a spenóthoz hasonló leveles zöldség, amely szinte gyomszerűen nő. A kerti ágyásban és az erkélyládában egyaránt nevelhetjük.

A kövér porcsin jellemzői, igényei

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) nálunk a kevéssé ismert leveles zöldségek körébe tartozik, bár például a szőlőskertekben vadon termő “gyom” változatával gyakran találkozhatunk.

Régi növény

A kövér porcsin egynyári növény. Nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben pedig Dél-Európában termesztik.

Nálunk a 20-as években élte reneszánszát, amikor minden konyhakertben megtalálható volt. Azóta sajnos feledésbe merült.

Könnyen szaporítható

A kövér porcsint nem csak zöldségboltokban vásárolhatjuk meg, tavasszal a magokat bárhol beszerezhetjük.

Szaporítása igen egyszerű. Meleg nyarakon a növény rengeteg levelet növeszt, amelyeket a hajtáscsúcsokkal együtt a konyhában fűszerként és zöldségként használhatunk fel.

A kövér porcsin enyhén savanykás ízével az enyhébb ízvilágú fűszerek közé tartozik. Estenként előfordulhat, hogy más növénynek egyetlen levele intenzívebb ízt ad, mint az egész porcsinnövény.

Napos helyen a kövér porcsin egészen alacsonyan, közvetlenül a talaj felett nő, ami kissé megnehezíti a szedését.

Virágai

A növény zöldessárga színű virága nem feltűnő. A porcsin levelét még virágzás előtt érdemes a konyhában felhasználni.

Fény és hőmérséklet

A kövér porcsin tulajdonképpen bárhol tartható, a napsütést ugyanolyan jól bírja, mint az enyhe árnyékot. Az átlagos nyári hőmérséklet megfelel neki.

Öntözés, talaj és átültetés

Az erkélyládába vagy cserépbe ültetett kövér porcsin rendszeres öntözést igényel, ellenben a virágágyásban csak hosszabb szárazság idején kell vizet biztosítanunk számára. A rövid életű növényt nem kell trágyáznunk.

Az általános virágföld megfelelő, de ne ültessük a növényt frissen trágyázott talajba. A kövér porcsin számára az érett komposzt az ideális talaj.

Ha a porcsint cserépbe szeretnénk ültetni, akkor általános virágföldet használjunk, átültetnünk nem kell.

A kövér porcsin termesztése

A kövér porcsin egynyári növény, tehát teleltetnünk nem kell. Ez elsősorban azoknak jó hír, akik erkélyládában nevelnek növényeket, Ha például májusban a föld már megfelelően felmelegedett, a magvakat rögtön elvethetjük végleges helyükre.

A magokat vessük egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba, majd enyhén nyomjuk bele őket a földbe.

Ha a magoncok kikeltek, ritkítsuk ki a veteményt. Az ezt követő hetekben a növényeket öntözzük igényeik szerint, és gyomláljuk ki a sorokat.

Szedjük folyamatosan

H a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Mivel csak 3-4 hétig lehet friss leveleket szedni, egymás után többször is vessünk belőle. Így egész nyáron folyamatosan szedhetünk leveleket.

A kövér porcsin felhasználása

A szép formájú, selymes fényű porcsinlevél jól illik fejes salátával készült vegyes salátába.

A kövér porcsin önmagában nem kifejezetten ízletes, de ha vékonyra vágott hagymát vagy felaprított metélőhagymát adunk hozzá, rögtön érdekesebb ízt kapunk. Mivel az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezzünk vele.

A húsos leveleket mindig frissen használjuk fel, mert nem lehet őket sokáig tárolni.

Főtt kövér porcsin

A kövér porcsin nemcsak nyersen jó, hanem meg is főzhetjük. A Távol-Keleten a főtt porcsin pl. teljesen hétköznapi ételnek számít, míg Európában inkább nyersen fogyasztják. A kövér porcsint természetesen nem kell hosszú ideig főzni. A “főzés” alatt csak néhány percet kell érteni, vagyis a porcsint a főzés legvégén kell hozzáadnunk az ételhez.

Próbáljuk meg egyszer befőzni a levelét a zöldséglevesbe vagy a halászlébe. Íze fűszeres szószokba is illik.

Sok országban a zöld paradicsomhoz hasonlóan elteszik télire  a kövér porcsint. Erre a célra  a növény vastagabb szára alkalmas.