Levendula szárítása, felhasználása

A levendula megfelelő szárítása közvetlenül a betakarítás után lehetővé teszi e gyönyörű és népszerű növény sokféle felhasználását. Megfelelően tárolva szinte a következő levendulaszezonig kitart.

A virágok vagy egész levendulahajtások  legkedveltebb felhasználási területei a következők:

  • Illatosított tasakok, szütyők: az enyhe illat nyugtatóan hat a kisgyermekekre, a szekrényben rét illatát adja, és véd a molyok ellen.
  • Illatos csokrok: otthonok díszítése és potpourri készítése.
  • Levendula tea: a levendulának (Lavandula angustifolia) enyhe belső szorongásoldó és nyugtató hatása van.

Bár a levendula legértékesebb része a virág, a gallyak és a levelek is értékes összetevőket tartalmaznak, többek között aromás anyagokat és illóolajokat.

A levendula két egyszerű módon szárítható

  1. Ha sok hely áll rendelkezésre, akkor ezt a módszert használhatja. Szedés után az egyes szárakat gumiszalaggal kösse össze, és fejjel lefelé akassza fel. A gumi jó fogást biztosít, mert a száradó szárak zsugorodnak és kicsúszhatnak. A levendulafürtök felakasztásakor ügyeljünk arra, hogy legyen közöttük hely, hogy a levegő keringhessen. Ne érintse meg a növényt szárítás közben. Az alulra terített papírral fel lehet szedni a lehullott virágokat. A szárítóhelynek száraznak, szellősnek, melegnek és sötétnek kell lennie
  2. Ha nincs pajta, nagy padlás vagy hasonló szárítóhely, akkor a levendulaszárakat lazán kiterítheti például egy sötét és szellős helyen, egy asztalon.

Fontos, hogy a levendulát ne a napon szárítsuk. Az értékes illóolajok és egyéb összetevők egy része a sugárzás és a hőmérséklet hatására egyszerűen elpárolog.

Levendulacsokrok szárítása a szabadban

Levendula szárítási ideje

Azt, hogy a levendula jól megszáradt, abból lehet megállapítani, hogy a virágok könnyen leválaszthatók a szárról. Nagyon jó körülmények között a szárítási folyamat körülbelül egy hétig tart.

Csak a teljesen megszárított levendula alkalmas további felhasználásra. Ellenkező esetben nagyon gyorsan penészesedik, és a csokrot ki lehet dobni.

Egyesek úgy gondolják, hogy a levendula könnyebben és gyorsabban szárad a sütőben vagy a napon. Az ilyen módszerektől határozottan el kell kerülni. 40 °C feletti hőmérsékleten az értékes összetevők elpárolognak. Ugyanez vonatkozik a gyorsított szárításra is.

Csak a lassú és gondos szárítás őrzi meg a hatékony összetevőket.

A szárított termék minőségének különbsége egyértelműen észrevehető.

Mikor lehet a levendulát szárítani?

Bár a levendula minőségét a megfelelő szárítási eljárás határozza meg, a betakarítás időpontja is ugyanilyen fontos. A levendulát a legjobb röviddel a virágok teljes kifejlődése előtt betakarítani. Az évnek ebben az időszakában termeli a növény a legtöbb illóolajat. Felismerhető arról, hogy a kis virágok egy része éppen csak kinyílt, a többi még zárva van.

Bár a levendula minőségét a megfelelő szárítási eljárás határozza meg, a betakarítás időpontja ugyanilyen fontos.

A levendula szedésére a legmegfelelőbb napszak viszont a déli. Ekkor a legmagasabb az olajtartalom, és a reggeli harmat már megszáradt. A virágokat szedés után nem szabad nedvesíteni, mert hamar megpenészednek. Ne késleltesse a levendula betakarítását, hogy a virágzó virágok ne veszítsék el értékes összetevőiket. Ráadásul a virágok gyorsabban lehullanak vagy elveszítik a színüket.

Gyönyörű dekoráció szárított levendulával

A szárított levendula tárolása

A szárított virágok nagyon jól tárolhatók sötét kartondobozokban. Ha fénynek vannak kitéve, feleslegesen kifakulnak és elveszítik szép megjelenésüket.

A műanyag vagy fém dobozokat kerüljük, mert ott kémiai reakciók játszódhatnak le.

A különböző levendulafajták szárítása

A betakarítási és szárítási módszer a levendula minden fajánál és fajtájánál azonos.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző növényfajok különböző gyógyászati célokra alkalmasak. Szárítás után határozottan eltérő hatásuk, színük és illatuk van. Röviden, ha saját levendulaillatú tasakokat, fűszereket vagy teákat szeretne készíteni, először is ellenőriznie kell, hogy melyik fajtát termesztette.

Általában a levendulafajták, például a keskenylevelű levendula, a francia levendula, a spika levendula és a gyapjas levendula rendelkeznek a legnagyobb gyógyhatással.

A termesztett levendulafajták különleges színeikkel különösen dekorációs célokra alkalmasak.