Szobanövény

Legénypálma (Zamioculcas zamiifolia), legényfogó virág

A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) vagy zámiaként is ismert agglegénypálma (ZZ pálma), az egyik legismertebb cserepes szobanövény. Szívesen neveljük otthonunkban, mert igénytelen, dekorativitása és minimális gondozása miatt. Mindenképpen ajánljuk azoknak az elfoglalt embereknek, akiknek nincs sok idejük a növények gondozására, de szeretik a zöldet az otthonukban.

Legénypálma jellemzői

Az agglegénypálma – más elnevezéssel ZZ pálma vagy legényfogó virág – körülbelül 60 cm magasra nő, néha ennél is magasabbra. Ennek a növénynek a levelei idővel egyre jobban szétterülnek, ezért a növénynek egy kicsit több hely kell, hogy mutatós legyen. A faj Afrikában őshonos, szereti a meleg időjárást, de nem szereti a közvetlen napfényt, szórt fényt igényel. Szobahőmérsékleten kitűnően érzi magát (18-24 C), de kerüljük a huzatos helyeket. A száraz levegőjű helységekbe is tehetjük, így akár panellakásokban is tartható.

Latin (tudományos) neve: Zamioculcas zamiifolia

A legénypálma virágzása, öntözése

A Zamioculcas zamiifolia a kétszikűek családjába tartozik, és érdemes hozzátenni, hogy képes virágozni, bár a virágai nem mindenkinek fognak tetszeni.

A gondozás során ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényt. A túlzott nedvesség idővel rothadási folyamatokhoz vezet, ezért jobb, ha nem öntözöd túl. A növényt akkor kell öntözni, amikor az aljzat kissé kiszárad, és a növénynek vízáteresztő aljzatot kell biztosítani. Természetesen kerülni kell a szubsztrát túlzott kiszáradását is, mivel ez a levelek lehullását okozhatja.

Ennek a növénynek (ZZ pálma) nagy előnye, hogy otthonunk árnyékosabb zugaiban is megterem. Ne feledjük azonban, hogy ha túl sötét lesz, akkor biztosan tudatni fogja velünk. A levelek nem lesznek olyan szép színűek, egyre halványabbak lesznek.

Az agglegénypálma szaporítása

Ami a szaporítást illeti, a nagy példányok átültetéskor megoszthatók, és emellett a legénypálma levelekkel szaporítható, ugyanúgy, mint az afrikai ibolya.

A legénypálma helyes szaporítása levélről