Zöldség

Pasztinák termesztése otthon – a kulcs a sikerhez

A vastag répák kellemesen édes íze, csak az első fagy után alakul ki. Tudd meg, hogyan termesztheted és milyen fajtái vannak.

Pasztinák jellemzői

A pasztinák (Pastinaca sativa) télálló, kétéves gyökérzöldség, amely csak a második évben virágzik, és nálunk elsősorban egynyári növényként termesztik. A növények legfeljebb 60 cm magas levélköteget növesztenek. A sötétzöld szárnyalt levelei viszont nem ehetőek!

A gyökerek színe fajtától függően a krémszínűtől a sárgásig terjed. Formájukat tekintve lehetnek gömbölyűek, félhosszú csúcsos kúp vagy hosszú orsó alakúak. A zöldség íze valamelyest a zellerére és a gyökérpetrezselyemére emlékeztet.

Vetni már kora tavasszal kell, mert a pasztinák nagyon lassan csírázik és fejlődik. Éppen ezért a talajt állandóan lazítani kell, a gyomokat pedig irtani. A betakarítást az első fagyok után kezdhetjük. Esetleg takarjuk a növényeket késő ősszel, és kora tavasszal szedjük fel őket.

pasztinák termesztése

Pasztinák fajták

Albion:

A fehér, nagyméretű vaskos gyökérnek 120 napra van szüksége az éréshez.

All American:

Ez a fajta viszonylag gyorsan érik, csak 95 nap szükséges a betakarításához. Ellenálló többféle betegséggel szemben.

Lancer:

Egy olyan fajta, ami betegségeknek ellenálló és 120 nap alatt hosszú, krémszínű gyökeret terem.

White Spear:

Olyan fehérgyökerű fajta, ami felül szélesebb, lefelé pedig egyre vékonyodik.

Halblange:

Ez a fajta ékformájú, 12 cm hosszú gyökeret terem.

Javelin:

Ez a fajta az Albionhoz hasonló megjelenésű, de valamivel vékonyabb. Jó választás lehet azoknak, akik tavasszal szeretnék szüretelni a pasztinákot.

Turga:

Ez a fajta 110 napot vesz igénybe az éréséhez, de cserébe egységes, széles gyökeret hoz.

Harris Model:

Egy nagyon elterjedt fajta, amely 30 centis gyökeret terem.

Hollow Crow:

Egy hagyományos fajta pasztinák, amely hosszú gyökérrel rendelkezik, és meglehetősen lassan csírázik ki.

Pasztinák termesztése

A pasztinák teljes napfényben fejlődik a legjobban, de félárnyékban is megél. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt szereti. Legyen nyirkos, de ne nedves, valamint ne legyenek benne kövek, gyökerek és földrögök.

A félhosszú és hosszú pasztinák termesztéséhez a kötött talaj nem megfelelő. Ilyen helyre ültetve a gyökerek elágaznak. A kerek répájú fajták valamelyest jobban bírják az ilyen talajt.

Az alábbi trükkel kötött talajon is sikerrel termeszthető a pasztinák: ássunk kb. 50 cm mély, 15 cm széles gödröket. Töltsük fel laza, humuszos földdel. Két cm mélyre vessünk két-két magot, és fedjük be földdel. Csirázás után csak az erősebb magonc marad meg. Így a pasztinák rendkívül hosszú és szép lesz.

Ajánlatos tárolni, mert a répa többszöri fagy és az azt követő néhány hetes tárolás után lesz a legízletesebb.  Ehhez óvatosan ássuk ki a gyökereket, és csavarjuk le a leveleket. Ezután a sárgarépához hasonlóan, mosatlanul rakjuk nyirkos homokba, és tároljuk a pincében hűvös, sötét helyen. A pasztinák kerti veremben is jól eláll.

Ha a növényeket a talajban teleltetjük át, jól takarjuk be szalmával vagy lombbal, így fagytűrők. A földből a felső végükkel kiálló répák – amelyek védelem nélkül ki vannak téve a hó nélküli (száraz) fagyoknak – gyorsan megpuhulnak. Tavasszal időben, még kihajtás előtt szedjük fel a termést.

Pasztinák ültetése, vetése

Vetési idő: márciustól áprilisig.

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele komposztot. Gereblyézzük simára az ágyást.

2. Húzzunk 2 cm mély barázdákat (max 40 cm). Keverjük össze a magokat, és vessük el ritkán. A barázdákat fedjük be, öntözzük meg.

3. Takarítsuk be a retket. A pasztinák magoncokat ritkítsuk 10-15 cm-re. A sorok között rendszeresen kapáljunk, és irtsuk a gyomokat.

4. Öntözzünk, amint kiszáradt a föld felszíne, hogy a pasztinákgyökerek egyenletesen nőjenek. Augusztustól ne trágyázzunk.

5. Szedjük fel a gyökereket az első fagyok után, mielőtt átfagy a talaj. Vagy: vastagon takarjuk a talajt, hogy tavaszig takaríthassuk be a termést.