Kerti növények

Lizinka – könnyen gondozható, különleges virágfüzér

A lizinkafajok jól fejlődnek a kert nyirkos részein.

Lizinka jellemzői, fajtái

A lizinkafajok az enyhén nyirkos talajt kedvelik, egyéb igényt nemigen támasztanak.

Pettyegetett lizinka

A pettyegetett lizinka (Lysimachia punctata) 60-100 cm magasra nő, föld alatti gyökérnyúlványokkal terjeszkedik. Nagyméretű, enyhe illatú, napsárga virágai tömött fürtöket alkotnak a levelek hónaljában. Virágzási ideje júniustól augusztusig tart. Aranysárga, sűrűn virágzó, 80 cm magas fajtája az ‘Adelheid’.

Pénzlevelű lizinka

A pénzlevelű lizinka (Lysirnachia nummularia) elheverő, kevéssé elágazó hajtásokkal kúszik, és levélcsomóin gyökerek fejlődnek. Mindössze 5 cm magasra nő. Telt-sárga fészkes virágai májustól júliusig jelennek meg a levélhónaljakban. Az ‘Aurea’ fajtán sárga levelek fejlődnek.

A pénzlevelű lizinka erősen burjánzó növény. Megfékezésére készítsünk szilárd szegélyt fémből, műanyagból.

Ázsiai lizinka

A kelet-ázsiai lizinka (Lysimachia clethroides) különleges évelő, 60-70 cm magasra nő. Levelei ősszel feltűnő vörösre színeződnek. Tiszta fehér, csillag alakú virágai júliustól szeptemberig nyílnak 25-30 cm hosszú, végeiken mutatósan lefelé ívelő fürtökben. A kacsafejre emlékeztető bugák vonzzák a pillangókat.

A kelet-ázsiai lizinka vázába szánt szárait akkor vágjuk le, amikor a kalászok már félig kinyíltak.

Rojtos lizinka

Rojtos lizinka (Lysimachia ciliata) Észak-Amerikában honos. Magassága eléri a 80 cm-t, és ugyancsak gyökérsarjakkal terjeszkedik. Laza virágzatokat alkotó, sárga virágai júniustól augusztusig díszlenek. Vörös őszi lombszíne a kelet-ázsiai lizinkáéhoz hasonló.

Lizinka gondozása

A lizinka egyszerűen gondozható évelő növény. Fajtától függően májustól szeptemberig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmas. Félárnyékban fejlődik a legjobban, de megfelelő vízellátás mellett a napfényt is elviseli. A pénzlevelű lizinka árnyékban is megél. Tápanyagban gazdag talajt kíván, amely enyhén nyirkos.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Megfelelő ültetési idő. A magas fajokat néhány évenként fiatalítsuk tőosztással. A gyökérlabda külső, fiatalabb részeit ültessük el, a közepét komposztáljuk. Szaporításhoz ássunk ki gyökeres részeket, és ültessük el őket újra.

Nyár – öntözés

A lizinka sok nedvességet igényel. Hosszan tartó szárazságban alaposan öntözzük.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Szintén megfelelő ültetési idő, tőosztásra is alkalmas. Zord éghajlaton a fagy beállta előtt gallyakkal takarjuk a kelet-ázsiai lizinka tövét.

Lizinka ültetése

A különböző lizinkafajokat sokoldalúan használhatjuk a kert kellően nyirkos részein. A cserjés szélén valamennyi faj zavartalanul elterjed. Évelőágyásba elsősorban a kevésbé burjánzó fajok alkalmasak, pl. a kelet-ázsiai lizinka és a rojtoss lizinka (Lysimachia ciltata). Vízpartra a pettyegetett lizinka a legjobb választás. Az újonnan létesített tavak kopár szélét nagyon gyorsan benövi a pénzlevelű lizinka. A falkoronára telepített pénzlevelű lizinka lenyúló hajtásai rövid idő alatt festői látványt nyújtanak.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Készítsük elő az ültetőterületet: ásóvillával lazítsuk fel a talajt 30 cm mélyen.

2. Talajjavítás céljából terítsünk 5 cm vastag komposztréteget, és ásóvillával dolgozzuk bele a földbe.

3. Ássunk minden növénynek megfelelő átmérőjű és mélységű ültetőgödröt. Tőtávolság: alacsony fajoknál 20, magasaknál 50 cm.

4. Úgy vegyük ki a növényeket a cserépből, hogy megtámasztjuk a hajtásokat, megfordítjuk a cserepet, és a földhöz ütögetjük.

5. Lazítsuk meg a gyökérlabdákat, és talajszintben ültessük el a növényeket. Nyomkodjuk le a földet, és alaposan öntözzünk.

A pettyegetett lizinka nem burjánzik el, ha tavasszal éles ásóval levágjuk a szélső részeit.

Kártevők és betegségek

Bár ellenálló növény, a levelek szélébe olykor félkör alakú hasítékokat rág az 1 cm hosszú, sötét színű, éjszaka aktív vincellérbogár. Pajorra emlékeztető lárvái a gyökereket rágják. Ha nagyon elszaporodnak, a növény elhervad. Éjszaka szedjük össze és semmisítsük meg a kártevőket.